Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ТЕСТ: Задръжте дъх и разберете дали сте здрави?

Времето, за което човек може да задържи дъха си, може да каже много за неговото здравословно състояние

дъх
Задръжте дъх, издишайте и подобрете здравето си с дихателната гимнастика по Метода Бутейко

Следователно, по този начин може да се провери какво е състоянието на цялостното здраве, както и да се предприемат съответните действия за подобряването му.

Да се лекуваме по метода на Бутейко не е лесно. Това е много работа за пациента и за лекаря. В допълнение към разбирането на причините за заболяването и желанието да се възстанови, от пациентът се изисква значителна сила на волята и търпение. Когато се прилага методът за плитко дишане, лекарствата обикновено се отменят, с изключение при тежко болните пациенти, които лошо коректират дишането в началото на лечението.

Константин Бутейко

Задържане на дишането – тест на Бутейко

Седнете на ръба на стола, за да не притискате артериите на краката. Заемете правилна стойка, за която е нужно да изправите раменете и да повдигнете и приберете корема. След това започнете да дишате бавно, отпуснете всички мускули на тялото и стомаха. Очите повдигнете нагоре (възможно е и да ги затворите, просто не бива да гледате надолу, а право пред себе си) и леко издуйте устните. Дишайте бавно и спокойно през носа, издишайте дълго през устата, в продължение на поне 2-3 минути. Уверете се, че сте спокойни, нямате сърцебиене и привидно сте изчистили всякакви мисли от главата си.

„Отпускането на дихателните мускули води до естествено, ненасилствено издишване“, обяснява Константин Бутейко. „В края на издишването (преди отново да поемете дъх) трябва да стиснете носа си с два пръста, да фиксирате времето на началото и да не дишате до първата трудност (лека липса на въздух), която ще определи контролната част от задържането на вдишването.“

Както вече стана ясно, времето, за което човек може да задържи дъха си, е пряко пропорционално на неговото здравословно състояние. И така, малко по-конкретно:

– по-малко от 20 сек. – болестно състояние;
– 30 сек – обърнете внимание на вашето здраве;
– 60 сек – вие сте здрави;
– 90 сек и още – имате добра граница на безопасност.

Такова задържане на дъха само по себе си е добър симулатор. Изпълняването му всеки ден води до сериозно увеличаване на времето през което не дишате. Това постепенно ще се отрази на вашето здраве.

ПРЕПОРЪКИ За предпочитане е да правите този тест на празен стомах. В противен случай кръвта се влива в стомаха и дихателният център получава по-малко кислород и въглероден диоксид и, изпитвайки глад, по-рано дава команда да се вдишва и паузата е по-къса.

По време на теста трябва да наблюдавате промяната на сърдечната честота: колко се ускорява при дълбоко дишане и става ли по-бавна по време на задържане на въздуха. Ако пулсът рязко се ускори или стане муден – кръвното налягане намалява, тогава тестът трябва да бъде спрян, за да се избегне обостряне на заболяването или припадък.

Нивото на въглероден диоксид в тялото зависи от продължителността на паузата. Изчислението е просто:

– При пауза от 60 секунди нивото на CO2 е 6,5%.
– При пауза от 15 секунди нивото на CO2 е 4%.

Сега разделяме 60 на 15, и става 4. Това означава, че дишането е 4 пъти по-дълбоко, отколкото трябва.

Показанията на сърдечната честота трябва да са за възрастен:

– 70 удара в минута е задоволително,
– 60 удара в минута е добре
– 50 удара е страхотно.

Предупреждение 1: Пригответе се за трудности

Първите дни на лечение пациентите буквално се потят, опитвайки се да преодолеят желанието да поемат дълбоко въздух. Понякога можете да настроите дишането си към нормалното само с помощта на специални корсети. В зависимост от тежестта на заболяването са необходими ежедневни упражнения от няколко седмици до няколко месеца.

Дишането през носа е за предпочитане

Предупреждение 2: Пригответе се за дискомфорт

Започвайки да се включвате в системата за правилно дишане, трябва да сте подготвени за дискомфорта, който се появява при първите етапи на упражнение. Страх, отвращение към физическите упражнения, обостряне на хронично заболяване, което имате и усещане за болка могат да се появят, както и симптоми като загуба на апетит, учестено дишане и задух. Основното нещо е да не спирате да практикувате. И тогава, след известно време, възстановяването ще започне, а дискомфортът ще премине.

Предупреждение 3: Не приемайте лекарства

По-добре е да не използвате лекарства, но ако решите да не ги спирате, тогава поне минете на половин доза или по-малко от обичайното. Хронично болните пациенти се нуждаят от мониторинг (при диабет е необходимо постоянно лабораторно наблюдение).

Константин Бутейко отбеляза, че широкото използване на различни лекарства за лечение на заболявания е придружено от сериозни странични ефекти. В същото време той е на мнение, че повечето от използваните лекарства предизвикват алергии в организма; метаболитни нарушения, отравяне не само на стомашно-чревния тракт, но и на целия организъм. Освен това, въпреки постоянната им употреба, болестите прогресират, смъртността от тези заболявания непрекъснато нараства. Без познаване на първопричината за заболяването е възможна само симптоматична терапия, която все още преобладава в класическата медицина.

Традиционното лечение само временно облекчава симптомите на заболяването, но нанася допълнителна вреда от страничните ефекти на лекарствата.

Предупреждение 4: Откажете се от други лечения

Методът на волно елиминиране на дълбокото дишане не трябва да се използва в комбинация с други методи на лечение. Може да редувате терапията, като в продължение на месец усъвършенствате задържането на дъха и правилното дишане, а след това продължавате с лечението, което ви е назначено от лекар.

Кой е Константин Бутейко?

Константин Бутейко (27 януари, 1923 г., Украйна – 3 май 2003, Москва ) е съветски учен, физиолог, клиницист, доктор по медицина, автор на научни трудове и изобретения в различни области на медицината и технологиите.

Книгата на Константин Бутейко

Основната теоретична концепция на Бутейко е, че причина за т. нар. „болести на цивилизацията“ са метаболитни нарушения, причинени от неправилно дишане (така нареченото „заболяване на дълбокото дишане“). Бутейко предложи нормализиране на основната функция на организма – системата на плитко дишане – чрез разработения от него метод на волно елиминиране на дълбокото дишане. Думата „силна воля“ тук означава „съзнателно“, но не и „насилствено“ премахване на „болестта“, открита от него.

Методиката, предложена от Бутейко помага да се лекуват заболявания, като астма и други предполагаеми симптоми на „заболяването на дълбокото дишане“ (при липса на обективни подобрения в белодробното дишане).

От книгата „Дишане по метода Бутейко. Уникални дихателни упражнения при 118 болести!“

Източник: www.passion.ru

Спонди гард
Спонди гард помага

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *