Какво помага при трахеит

Трахеитът е остро възпаление на лигавицата на трахеята – дихателната тръба. Когато възпалението обхване бронхите, става дума за трахеобронхит. Може да съпътства друго заболяване – грип, морбили, коклюш, тиф.
Трахеитът може да започне с хрема, характерна е кашлицата – в началото суха, след няколк одни започва отделяне на храчки, особено ако са засегнати и бронхите. При силна кашлица са възможни болки в гърдите, усещане, сякаш имате рана зад гръдната кост. Възможно е повишаване на температурата до 38 градуса и намаляване на апетита. Най-честите причини за възникване на заболяването са:
•    Вирусна инфекция;
•    Бактериална инфекция;
•    Повишени нива на химични и прахови замърсители в околната среда, тютюнев дим.
Болните нямат нужда от хоспитализация. Лечението може да се проведе в домашни условия, освен при тежко протичащия остър трахеит, който се лекува в болница.
Лечението е симптоматично с нестероидни противовъзпалителни средства, противокашлични препарати, антибиотици, витамини.
За повишаване на общата и локална защита на организма се правят закалителни процедури и физиотерапия. Диетата трябва да бъде богата на течности и витамини.
Ако възпалението се ограничи в трахеята с подходящо лечение преминава за няколко дни. Трахеобронхитът е по-упорит и е наложителна намесата на лекар. Възпалителният процес може да засегне и бронхиолите и да се стигне до бронхопневмония.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *