ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Цистит и депресия – какво ги свързва?

Думата „цистит“, особено при тези, които са се сблъскали с това заболяване, веднага предизвиква море от неприятни спомени и емоции

цистит
Лечението на цистит е трудно , а нелекуваният цистит – опасен за физическото и емоционално здраве

Заболяването цистит идва с болки в долната част на корема, болки и усещане за парене по време на уриниране, а също и с депресивно състояние.

„Цистит и депресия – какво ги свързва?“ – ще питате вие. Такъв въпрос може да озадачи само онези, които никога не са страдали от цистит и не са изпитвали мъките, свързани с това заболяване. И лекарите потвърждават тези близки отношения. Директна връзка между появата на хроничен цистит и депресия разкриха в скорошно проучване учени от САЩ.

След като на пръв поглед анализираха необичайно проучване, те публикуваха своите открития тази година в авторитетното издание на International Neurological Journal (в публикация от 31 март 2019 г.).

Учените са изследвали връзката между урологичните и неврологичните заболявания, между патологичните процеси в пикочния мехур и нарушение на невропсихиатричната активност. Циститът, разбира се, беше в центъра на вниманието.

Оказа се, че пациентите, страдащи от депресия, са обременени с хроничен цистит 2 пъти по-често, отколкото другите хора. Същата връзка беше открита и при тези, които са отишли при специалиста с оплаквания от цистит.

Това сравнително проучване е проведено въз основа на множество обжалвания на пациенти до различни американски медицински заведения. Обект на изследването са  били възрастни пациенти, които са посетили лекар от 2010 г до 2018-та година. Оказа се, че връзката между пациенти с хроничен цистит повече от две години и пациенти с диагноза депресия, също с диагноза цистит, е пряко пропорционална.

Как да се справим?

Ключовият проблем в този тандем, разбира се, е депресията – всичко започва с нея. Американските учени откриха, че това състояние провокира отделянето на специални хормони в организма, които отслабват имунната система. Оттук и рискът от развитие и увеличаване на честотата на различни, включително сериозни, заболявания.

Опасният дует – депресия и цистит – също е нарушение на качеството на живот. От една страна, разпространението на цистит при хора с депресия се обяснява с факта, че рисковите групи за тези разстройства се припокриват: и в двата случая това са жени, възрастни хора и хора с други хронични заболявания. От друга страна, самото присъствие на хронично заболяване е фактор, провокиращ невропсихични разстройства.

В допълнение към депресията, изследователите откриха връзка между цистита и оплакванията от промени в настроението и повишената тревожност.

И това не е изненадващо – циститът със своите „прелести” е толкова изтощителен, че нервите се предават неволно.

Какво трябва да знаете за цистита, за да спрете това заболяване в самото начало и да не се окажете в двоен, уроневрологичен капан?

Антибактериалната терапия често не е достатъчна. Заедно с нея лекарите често предписват болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства, както и такива, които облекчават симптомите на дразнене, парене и често уриниране.

Добри резултати показват комбинация от антибактериално и билково лекарство. Билковите лекарства засилват ефекта на антибиотиците и намаляват дозировката им, без да компрометират ефекта от лечението. В допълнение, те имат сложен ефект, могат да се използват за дълго време, включително за предотвратяване на рецидив.

Не се самолекувайте

При първите симптоми на цистит трябва да потърсите помощта на лекар и да следвате всички негови инструкции, включително да приемате точно онези лекарства, които е предписал – не ги замествайте с хранителни добавки и аналози. И също така е невъзможно да се прекъсне курсът на терапия при първите симптоми на облекчение.

И не забравяйте за имуностимулантите – както такива, които са включени в лекарствения план, така и за физическите имуностимуланти: физическото натоварване, правилната схема за сън и почивка и здравословно хранене.

Източник: optimisty.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *