ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Най-опасните диети: Защо и как желанието да отслабнете може да ви докара рак

Две популярни и ефективни диети имат подозрително много опасни странични ефекти

Кои са опасните диети?

В последния брой на научното списание „Cell“, диетата с високо съдържание на мазнини е обвинена в насърчаване развитието на рак на дебелото черво и ускоряване на опасните последствия, които има това заболяване. И растежът на такива тумори при младите хора е свързан с популярността на такива диети.

Трептенето на сърцето

А диетите с ниско съдържание на въглехидрати, според китайските лекари, увеличават риска от сърдечни заболявания. За много хора това сериозно разстройство на сърдечния ритъм е известно като предсърдно мъждене. То може да доведе до сърдечна недостатъчност и дори до спиране на сърдечната дейност и инсулт – образуват се кръвни съсиреци в сърцето, които “стрелят” в съдовете на мозъка и ги блокират.

Въз основа на дълго, продължило 20 години, наблюдение на 14 хиляди души, които практикуват диетата, е установено, че рискът от такива усложнения е с 18% по-висок при тези, които предпочитат диети с ниско съдържание на въглехидрати. Има много такива, те са популярни и, както изглежда диетични хранителни режими. Те са ефективни за бърза загуба на тегло, но крият не по-малко опасности за здравето. такива са Диетата от Кремъл, високопротеиновите диети, президентската диета, диетата на д-р Аткинс, кето диетата, палео-диетата (диета от каменната ера), шведската диета – всички тези диети са с ниско съдържание на въглехидрати. В някои, за чувство на ситост, количеството протеин се увеличава, в други – повечко са мазнините, но във всички въглехидратите са значително ограничени. В крайна сметка, за намаляване на мазнините в тялото е много по-важно да се намали консумацията на въглехидрати, а не на мазнини. Защо тази храна често провокира развитието на предсърдно мъждене?

Ендокринологът Вадим Крилов за опасните диети

„За да се отговори на този въпрос със сигурност, са необходими допълнителни изследвания, но може би това е свързано с кетонните тела“, обяснява ендокринологът Вадим Крилов . – Техният брой нараства с разграждането на мазнините и те са токсични за мозъка. Включително, те могат да нарушат проводимостта на нервите и провеждането на електрически сигнали до сърцето. А това може да доведе до предсърдно мъждене.

Мазна диета

Сега кетодиетата е много популярна сред биохитарите, – продължава Вадим Крилов. – Тя се основава на консумацията на големи количества мазнини и рязко ограничаване на въглехидратите. В резултат на това тялото поддържа високо съдържание на кетонни тела, които се използват като източник на енергия. Преди това такава диета се използва при лечението на аутизъм и епилепсия. Но тя има и много странични ефекти. Онзи ден преглеждах един млад мъж, който е бил на такава диета в продължение на 2 месеца. В резултат на това общият му холестерол се оказа повече от 2 пъти по-висок от нормалния – 12 mmol/l, а добрият холестерол с висока плътност е спаднал до 0,5. Това е бедствие! Какво ще се случи със съдовете на този млад човек, ако той продължи да се храни по този начин? За съжаление, повишеният холестерол е типичен страничен ефект на кето диетите.

Кето диетата е една от най-опасните диети

Така наречените високо-протеинови диети също са много популярни

Те са с ниско съдържание на въглехидрати, умерено съдържание на мазнини и високо съдържание на протеини. Не са безопасни, защото протеините се разпадат до урея и се отделят чрез бъбреците. Това повишено натоварване, продължаващо дълго време, може сериозно да увреди бъбреците. Особено опасно е при първоначалните прояви на бъбречна недостатъчност, протичаща прикрито.

Диетата с ниско съдържание на мазнини може да доведе до много проблеми

Мазнините са много важни за състоянието на нашата кожа, косата, хормоните, включително половите хормони. Следователно, при жени с липса на мастна тъкан в организма се наблюдава безплодие. Плюс това, много биоактивни вещества и важни витамини като А, D, Е и К са разтворими в мазнини. Следователно, когато продуктите са обезмаслени, тези витамини не се абсорбират, а дефицитът им се развива.

Еднокомпонентните диети (моно-диетите), базирани на един продукт (кефир, кисело мляко, ябълка и др.) или на една група продукти (зеленчуци), не съдържат достатъчно вещества, от които се нуждаем. Те имат малко калории, така че често е трудно да се понасят – развива се слабост. След такова въздържание човек често започва да преяжда и да си връща повече тегло, отколкото преди диетата. Същото се случва и след интервалния глад. Съществуват различни схеми за такова хранене, но обикновено се гладува 1-2 пъти в рамките на 7-10 дни за по 12-36 часа. В 99% от случаите теглото се връща след това. Не бих го препоръчал на всички. Като цяло, преди да решите да спазвате диета, трябва да се консултирате със специалист и да преминете някои тестове и изследвания. Например, при кетодиетите е особено важно да се провери холестерола, а при диетите с високо съдържание на протеин – състоянието на бъбреците.“

Източник: aif.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *