Лукът лекува десетки заболявания – ето при кои проблеми помага

Лукът трябва да присъства задължително в менюто на страдащите от диабет

лукът
Лукът лекува десетки заболявания

Лукът произхожда от семейство Алиум, а съдържащата се в него сяра притежава мощни антисептични и антибиотични свойства. Освен това добре познатият кромид лук е наситен на антиоксиданта кверцетин, който е незаменим помощник в борбата със свободните радикали.

Поради тези полезни свойства на лука, не са никак малко хората, които го използват за лечение на редица здравословни проблеми. Така например сокът от кромид лук е отлично лечебно средство при респираторни заболявания, тъй като има мощно отхрачващо свойство.

Препоръчва се лукът да е неизменна част от менюто на хора, страдащи от диабет, сърдечни проблеми, артрит и високи нива на холестерола. Не трябва да се пренебрегва и мощното му антиоксидантно свойство.

 

При какви заболявания помага лукът? 

 

В следващите редове ще ви разкрием няколко интересни начина, по които можете да използвате лука. Така например той е незаменимо средство за лечение при задръствания на гръдния кош от секрети. Трябва само да намачкате една глава кромид лук и да я объркате с лъжица кокосово масло. Наложете компреса върху гърдите и го прикрепете с помощта на шал, като преди това поставите кърпа върху него. Облечете се и го оставете да действа.

Индианските племена са ползвали кромид лука и за лечение на колики при бебетата. Във вода се сваряват няколко кубчета жълт кромид лук. Оставя се сместа да изстине и след това водата се прецежда. На всеки час се дава на бебето по една чаена лъжичка от тази смес. Процедурата се повтаря до получаване на облекчение.

 

Кромид лук при инфекции или болки в ухото

 

Нарежете малко кромид лук и го поставете в тънък чорап. Наложете чорапа върху проблемното ухо и сложете шапка. По този начин ще можете да задържите чорапа на мястото за по-дълго време, без да се налага да лежите. Задръжте компреса, докато не усетите, че болката е отшумяла.

Лукът върши чудеса и при лечението на рани. Поставете го върху зоната на кървене и то ще спре веднага. Това се дължи на мощните му антисептични свойства.

Не на последно място – с него можете да излекувате ефикасно и кашлица. Срежете наполовина една глава кромид лук. Всяка от двете половинки посипете с 1 с.л. кафява захар. Покрийте и оставете да престоят един час в подходящ съд.

След това приемайте по 2 пъти дневно от сока, който е пуснал лукът, до спиране на кашлицата.

Източници: zajenata.bg, Pixabay.com

ТИ ЛАЙФ (капсули)
2 на цената на 1: ТИ ЛАЙФ (капсули) – при намалена функция на щитовидната жлеза

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *