Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Запекът и подуването са гарантирани: разтоварващите дни, които са вредни за здравето

Ден само на ябълки, кисело мляко или елда. Разтоварващите дни са разнообразни, но не всички са ефективни и полезни

Марина Копитко, главен лекар на Клиниката за здравословно хранене в Москва и автор на няколко книги за отслабване, посочва продуктите, които не трябва да се използват за разтоварване.

Марина Копитко

Великденските пости вече започнаха. Някои ги спазват, защото са вярващи, а други решават да погладуват заради това, че са напълнели, или просто да се разтоварят. След бурните зимни празници празници мнозина решават да „очистят тялото“ от сладкишите, алкохола, по-мазните храни и всичко, което е било изядено и изпито през есенно-зимните месеци. Въпреки това, не всички рецепти за разтоварване, които намирате в интернет, са ефективни и безопасни. На кого е противопоказан денят само на кисело мляко, възможно ли е да се получи ефект от детоксикацията, ако се ядат само зърнени храни и защо ябълките не са най-добрият плод за отслабване, обяснява диетоложката Марина Копитко.

Разтоварващ ден само на ябълки

Какво да се яде: до 2 килограма ябълки на ден.

Последици : Като минимум, такъв ден на гладно може да предизвика повишен апетит. Но това не е най-лошото. Много по-неприятни последици са слабост и замайване. Поради тази причина ябълковите дни са противопоказани за младите момичета и работещите жени: резкият спад в нивата на кръвната захар обикновено завършва с припадък.

Кисело мляко или кефир на гладно

Какво да се яде : 1-1,5 литра обезмаслен кефир или 2-3 кофички кисело мляко

Последици : Не само „денят на киселото мляко” може да се превърне в здравословен проблем, но на практика и всички други „гладни” дни, през които се използва минималното количество храна. Това е особено вярно за тези хора, които са решили да проведат така нареченото „рязко“ прочистване или гладуване. Това означава, че тези хора са си хапнали порядъчно предишния ден, пушили са много и навярно са пили алкохол. На следващата сутрин решават, че ще изядат само 1-2-3 кофички мляко през целия ден, ще пият айран или кефир. Обикновено неподготвеното тяло реагира на такъв преход с главоболие и слабост.

Също така “гладните” дни са противопоказани по време на цикъл, при стрес и гастроентерологични заболявания в остра фаза. Помислете за това.

Така наречените „гладни“ дни не са подходящи за много хора. По-добре е да се използват комбинирани разтоварващи дни – например 400 г. извара и 800 г. плодове.

Ден за разтоварване с мляко

Какво да ядем: мляко (1,5 литра обезмаслено мляко и 3-4 чаени чаши зелен чай)

Последици: Трябва да вземете предвид всички нюанси, споменати по-горе. По-добре е хората с гастрит да забравят за такъв разряд, в противен случай това може да предизвика обостряне на заболяването.

Ден на разтоварване с елда

Какво да се яде: елда в неограничени количества, но без сол, масло и други добавки

Последствия: Най-често дните на гладуване имат две основни цели – детоксикация или намаляване на теглото. В идеалния случай всяка жена иска да получи и двете. Но в този случай, нито един от тези ефекти не може да се постигне, защото може да предизвика увеличаване на налягането и дори сърцебиене. Просто бъдете подготвени за факта, че настроението ви вероятно ще се влоши. Това е лош знак, защото ако гладният ден е направен правилно, нищо подобно не трябва да се случва.

Ден на разтоварване с варено пиле

Какво да се яде: до 350 грама варено пиле на ден, без сол и други добавки

Последици : Най-вероятно този ден ще завърши за вас, със забавено движение на червата, т.е. запек. Това е естествена реакция, когато тялото получава много протеини и никакви зеленчуци и фибри.

Ако харесвате месо, тогава използвайте алтернативно разтоварване: 300 г месо (например пуешко), до 1 кг зеленчуци (краставици, домати, карфиол, броколи и др.).

Картофен ден за разтоварване

Какво да се яде: 1,5 кг картофи без добавки

Последици : Този ден първоначално се смяташе, че е полезен за хора, които страдат от бъбречни и сърдечно-съдови проблеми, тъй като картофите съдържат много калий. Ако нямате проблеми с бъбреците и просто искате да получите ефект на детоксикация или да отслабнете, „денят на картофите“ не трябва да е ваш избор, тъй като това може да доведе не само до повишаване на теглото, но и до увеличаване на кръвното налягане.

Бананов ден за гладуване

Какво да се яде: килограм банани и 2 литра чиста вода

Последици: Ако си уредите постен ден, тогава не само бананите, но и всички останали нишестени плодове и зеленчуци – бобови, райска ябълка и др. автоматично се забраняват. Защо да ги избягваме? Те дават силен скок на кръвната захар и съдържат много калории, така че не само не ни разтоварват, а изразходват всичките сили на организма за усвояване на банан или друг плод с нишесте.

Използвайте алтернативата: организирайте си гладни дни с шейкове. Те трябва да се пият 6 пъти на ден и да не са повече от 200 милилитра. Както може би сте се досетили, трябва да си направите шейкове от зеленчуци и плодове, които почти не съдържат скорбяла. Такива са чушките, броколите, аспержите, тиквичките, спанака, авокадото, кейл, краставици, брюкселско зеле, домати и репички.

Източник: www.woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *