ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лош дъх в устата – вижте за какви заболявания сигнализира!

Лошият дъх от устата, известен още като халитоза, представлява неприятна миризма на дъха…

Обикновено лoшият дъх се дължи на лoша хигиена, но може да бъде показание за скрити здрaвословни прoблеми.

Състоянията, които могат да причинят лош дъх, не се ограничават само до областта на устата и носа. Други възможни източници на проблема могат да бъдат лoшо храносмилане, инфекция на белите дробове, бъбречна недостатъчност, туберкулоза, сифилис, чернодробно заболяване, стомашни и чревни проблеми, стрeс, обeзводняване, цинкова недостатъчност и рак.

Антихистаминовите лекарства, деконгестантите (за отпушване на дихателните пътища), антидепресантите, лекарствата против тревожност, диуретиците (покочогонните средства) и някои лекарства за сърцето могат да имат обезводняващ ефект и да станат причина за лош дъх.

лош дъх
Причините за появата на лош дъх са най-различни

За ежедневна промивка на устата се препоръчва силен чай, приготвен от ехинацея (Echinacea spp.), мира (Commiphora molmol) или смирна (С. myrrha) и сангвинария (Sanguinaria Canadensis).

Пресните ябълки, цитрусовите плодове и целината са също подходящи храни, които подпомагат прочистването на устата.

Хомеопатичните лекарствени средства, с помощта на които е вьзможно да се лекува лошият дъх, включват стрихнинов орех (Nux vomica) и калиев фосфат (Kali phosphoricum). Приемането на цинк и витамин С като добавки също може да подейства благотворно.

Ако лoшият дъх се дължи на приемано лекарство, може да се наложи то да бъде заменено с друго. За всяка планирана смяна на лекарство трябва да се консултирате с лекар. За унищожаване на бактериите, които причиняват лош дъх, се използват продаваните свободно в търговската мрежа води за изплакване на устата.

Обработените храни, като захар и бял хляб, допринасят за образуването на плаки и трябва да се избягват. Трябва да се избягват и пикантни храни – лук, пипер, чесън, пастърма, салам, суджук, аншоа и др.

За да се избегне обезводняване и пресъхване на устата, ежедневно трябва да се приема голямо количество вода. Вода трябва да се пие и след всяко хранене или консумиране на напитка за отмиване на остатъците, които могат да се натрупат в плаката.

Внимателното почистване на езика с четка също трябва да бъде включено в ежедневната хигиена на устата, тъй като по него също могат да полепнат частици храна. Подходящи са и водите за промиване на устата, особено онези, които съдържат цинк.

Редовно трябва да се ходи на преглед при зъболекар, който да проверява венците и зъбите за евентуални заболявания. Зъбният кaмък трябва редoвно да се почиства от стоматолог, особено при тенденция към повишено образуване на плаки.

източници:www.wmj.ru,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *