БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Дихателно упражнение на Вилхем Райх: отпускане на схванати мускули

Дихателно упражнение на Вилхем Райх ще ви научи да дишате правилно и дълбоко, да отпуснете коремните мускули, и като цяло – да подобрите физическото и психическото си здраве

Екология на съзнанието: Психология. Когато един хронично напрегнат мускул внезапно се отпусне, човек най-накрая получава достъп до онова преживяване, което е било скрито, затворено в напрежението на този конкретен мускул.

Съвременната наука е събрала достатъчно информация, за да направи еднозначно заключение: психотерапията, ориентирана към тялото, е особено ефективна при лечението на психосоматични заболявания, неврози, посттравматични състояния, стресови разстройства и депресия. Тяло-ориентираната психотерапия е полезна и за решаване на проблеми на личностното израстване, повишаване на личната ефективност, самореализация и комуникация, повишаване на самосъзнанието, както и за подобряване на общото благосъстояние.

Вилхем Райх, основател и пионер в ориентираната към тялото психотерапия, нарича своята технология „вегетативна терапия“.

Основната задача на терапевта (и неговия пациент) е да „разбие“ мускулната „броня“.

Вилхем Райх

Какъв е основният принцип на упражненията на Вилхем Райх?

Всеки напрегнат мускул се отпуска с помощта на силен проникващ масаж (усукване, прищипване и др.). Мускулите се отпускат и благодарение на още нещо. Ограничаващото инхибиране е термин от биологията. Това е естествен механизъм, чрез който нашите мускули се отпускат, когато се изчерпват на биохимично ниво.

Това се постига чрез масажните движения, които Райх използва.

Въпреки това не само масажните движения на терапевта ще помогнат за „разбиването“ на „мускулната броня“. Движенията, извършвани от пациента, се справят с това не по-лошо.

Но задачата остава същата, като при масажа – да се упражнява максимално напрежение върху хронично стегнатия мускул, за да се предизвика изключително инхибиране и последваща релаксация.

Нюанс на телесно-ориентираната психотерапия – вегетационната терапия, е доверието и контакта между пациента и терапевта. Защо?

Работата е там, че когато един хронично напрегнат мускул внезапно се отпусне, човек най-накрая получава достъп до онези преживявания, които са били скрити и запазени в напрежението на този конкретен мускул. Какво се случва тогава? Различно е при всеки човек. Понякога тъга, често сълзи, но има и радост, както и едно неизпитвано дотогава облекчение.

На този етап пациентът не трябва да бъде уплашен, а да приеме, да преживее прекалено дълго забравеното преживяване.

Последният коз на Райх срещу мускулната броня

Методът на Райх „разбива“ мускулната броня с помощта на две неща:

– пряко въздействие върху напрегнатия мускул (компресия – преди началото на трансграничното инхибиране);
– и с помощта на приемане и съзнателно преживяване още веднъж на онази емоция, която е била скрита в мускулната „скоба“.

Но има и друг коз:

Вилхем Райх (подобно на много преди и след него) вярва, че е възможно енергията да се движи свободно и спокойно през човешкото тяло по друг начин.

Как? Чрез дълбоко дишане

Цялата терапия, ориентирана към тялото, се върти около две основни неща:

– около проблема за текущата енергия през тялото;
– около проблема за правилното и неправилно дишане.

Защо мускулното схващане не е само физиологичен проблем, но и проблем свързан с психологията? Какво им е толкова лошо на мускулните „скоби“? Защо учениците и последователите на Райх се борят с тях толкова яростно? Не заради позата на наведения човек, който по някакъв начин е „неестетичен“. Психотерапевтите се борят със схващанията, защото тези (скоби) възпрепятстват потока на органовата енергия (термин от тяло-ориентираната терапия, въведен от Райх) в човешкото тяло. Това е важно.

И така, според Вилхем Райх натрупването на енергия в тялото се постига чрез дълбоко дишане.

Когато се натрупа достатъчно енергия, смята Райх, тя сама щеше да премине през всичките „скоби“ и мускулни блокажи, като по този начин естествено ще се отпуснат не само мускулите, но и душата. Ще изчезне цялото онова натрупано напрежение, физически, душевен и емоционален блокаж.

Като цяло, Райх комбинира дихателните упражнения с масаж, като по този начин удвоява терапевтичните усилия.

Дойде време да ви запознаем и с дихателната техника на Вилхем Райх

Вилхем Райх вярва, че всеки човек диша повърхностно и в повечето случаи грешно, и няма никакво разбиране какво е да се диша дълбоко. И почти никой няма представа за дълбокото коремно дишане!

Това ще научим сега с помощта на вегетативната терапия. Правете това упражнение на Рейх редовно, докато постигнете желания резултат.

Упражнението е предназначено за самостоятелна работа и не изисква работа с психотерапевт. Такова упражнение е с отворен достъп, тъй като изпълнението му вкъщи без специалист е или много опасно, или просто безполезно.

И така:

Легнете по гръб.
Поставете двете си ръце на стомаха (малките пръсти лежат точно над пъпа).
Вдишайте и издишайте.
След това, по време на всяко дишане, започвайте да притискате здраво стомаха си, сякаш се съпротивлявате на дишането.

„Мускулната скоба“ на това място ще се „отвори“ и скоро ще
научите какво е това абдоминално дишане. Това означава, че то ще се появи само след като „мускулната броня“, която не позволява да дишате нормално , се „разбие“. Или иначе казано – след като се отпуснат коремните мускули.

Успех в усилията ви! И помнете: „Нищо не е твърде много.“ Особено когато става дума за психотерапия, насочена към тялото.

Източник: live-and-learn.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *