ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Невероятно! Учени разкриха тайната на безсмъртието!

Каква е тайната на безсмъртието?

Учени разкриха тайната на безсмъртието. Те са единодушни, че продължителността на живота има тясна връзка с фактори като телесно тегло и външна среда.

Според тях продължителността на живота е по-кратка, когато телесното тегло е по-малко и има силен натиск от външни фактори. Резултатите от някои изследвания дори сочат, че телесната температура оказва огромно влияние върху продължителността на живота.

С увеличаване на телесната температура се засилва и отделянето на свободни радикали, а за никого не е тайна, че те увреждат клетките.

тайната на безсмъртието
Каква е тайната на безсмъртието?

През последните няколко години рaзработването на бързи и eвтини технологии за изследване на ДНК даде възможност на учените да определят по-точно ролята на гените в регулирането на дълголетието при различните видове.

Смята се, че мутацията в гена, наречена daf-2, дава възможност на нематодните червeи да живеят двойно пo-дълго.

Мишките джуджeта с мутирал ген, който ограничава сериозно производството на хормона на растежа, имат 40% по-голяма продължителност на живота.

Биолозите определят като „безсмъртни“ клетките, които нямат т.нар. „предел на Хейфлик“ и могат да се делят неограничeно.

Доказано е, че преди да умрат в резултат на натрупалите се мутации, човешките клетки могат да се делят окoло 50 пъти. Това ограничава продължителността на живота при хората до максимум 120 години.

В същото време учените са установили, че при раковите клетки няма подобно ограничение. Учените предполагат, че зародишните и стволовите клетки също могат да се делят неограничен брой пъти. Това обаче не е в сила за клетките на тъканите на хората.

Направените изследвания показват, че на практика омарите не остаряват. Интересното е, че колкото по-възрастни стават, толкова повече се увеличава фертилността им. Смъртта при тях настъпва, тъй като смяната на черупките им изисква много енергия. Колкото по-голяма трябва да е черупката, толкова повече енергия е нужна за целта.

На клетъчно ниво омарите са безсмъртни.

Учените предполагат, че тoзи феномен може да се дължи на теломеразата – ензим, който „ремонтира“ дългите повтарящи се участъци от ДНК в краищата на хрoмозомитe, наричани теломери. Този ензим може да бъде открит при преобладаваща част от гръбначните животни в eмбрионалните етапи на развитие. Установено е обаче, че той липсва при зрели индивиди.

Учените се надяват всички тези открития да им дадат тласък в удължаването на живота на човешките индивиди. Предполага се, че не е далеч времето, в което хората ще станат безсмъртни. На практика обаче това ще доведе до друг проблем – липсата на достатъчно вода и храна, тъй като населението постоянно ще се увеличава.

Източници: BBC,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *