Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рецепта за традиционна пробиотична индийска напитка – очиства кръвта и черния дроб

Ако редовно пиете тази ферментирала напитка от цвекло, ще имате някои неочаквани ползи за здравето. Разберете какви като прочетете статията докрай

Пробиотичната ферментирала напитка ще ви помогне ако страдате от стеатоза, високо кръвно налягане, диабет, както и при някои злокачествени туморни образувания.

В Индия хората от древни времена консумират голямо количество ферментирали продукти. Канджи е традиционна ферментирала напитка от областта Пенджаб, която малко прилича на руски квас от цвекло. Често се пие за подобряване на храносмилането.

Канджи и Тандай са различни видове храни и напитки, които особено често се приготвят в Индия. Те присъстват на трапезата на индийците всеки ден, но по-голямо внимание им се отделя по време на Свещения фестивал на цветовете.

Правилният баланс и разнообразие от бактерии в червата създават основата за хармонията между физическо, психическо и емоционално благополучие. В допълнение към пробиотиците, ферментиралото цвекло има някои предимства, които суровото или сварено цвекло няма.

Цвеклото е известно със способността си да пречиства кръвта и черния дроб. След ферментационния процес обаче, укрепва здравето на сърцето, сваля кръвното налягане и почиства стените на кръвоносните съдове. Бетаинът в цвеклото намалява възпалението. Продуктът също така има и мощни имуностимулиращи и противоракови свойства. Фитонутриентите, поради които зеленчукът има тъмно червен цвят, притежават мощен противораков ефект. Екстрактът от цвекло се използва при лечението на рак на панкреаса, рак на гърдата и рак на простатата.

Ферментиралото цвекло увеличава имунитета, заради високото съдържание на витамин С, фибри, калий и манган, докато беталин-пигментите, сярата и аминокиселините в цвеклото са отговорни за бързия процес на прочистване на тялото. Цвеклото съдържа големи количества фолиева киселина, която намалява риска от инсулт.

Канджи – рецепта за ферментирала напитка от цвекло

Необходими съставки:

– 1 супена лъжица семена от синап, кафяв или черен.

– 4-5 моркова, почистени.

– 1 голямо цвекло, обелено.

– 6-7 чаши пречистена вода.

– 1 супена лъжица по-фина морска сол.

Счукайте синаповите семена в хаван или ги смелете в кафемашина. Нарежете морковите и цвеклото на дълги парчета. Смесете всички съставки в стъклен буркан, покрийте с капак или марля.

Оставете буркана на слънчево място в продължение на поне една седмица, като разбърквате ежедневно съдържанието му с дървена лъжица. След като стане готова, прецедете напитката, но не изхвърляйте зеленчуците. Може да ги консумирате отделно. Пийте всеки ден по половин чаена чаша с удоволствие и мярка, след като сте охладили течността в хладилник.

Напомняме, че червеното цвекло трябва да се използва внимателно от хора, които имат камъни в бъбреците, тежки чернодробни заболявания, както и от онези които страдат от хипотония.

Източник: online-detox.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *