ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Полезно: Как да си набавяме достатъчно витамин B12?

Здравето и тонусът ни са зависими от приема на този важен микроелемент

Важен е за енергията на организма

Като неделима част от енергизиращите витамини от група В, В12 (кобаламин) може да ви помогне да се разбудите и тонизирате още повече! Този микроелемент е много важен за формирането на червените кръвни телца, които имат задачата да пренасят кислорода като го „взимат“ от белите дробове и го транспортират до всички точки на тялото, като така осигуряват усещане за енергичност.

витамин B12
Витамин B12 е незаменим за нервната система

В12 способства и за превръщането на поетата храна в енергия и подобрява функциите на инсулина в поддържането на стабилни нива на кръвна захар.

Незаменим е за нервната система

Ако имате недостиг на В12, това може да доведе до умора, лошо настроение и когнитивни проблеми. Хубавото е, че те се подобряват, след като се увеличи приемът на витамина.

Всички процеси, които извършват нервите и органите ни, за да поддържат в добро състояние имунната система, също се подобряват при наличието на достатъчно количества от В12 в организма.

Нужен е на сърцето

Витамин В12 има съществена роля за регулацията на хомоцистеина. Това е аминокиселина, при която прекалено високите нива се свързват с развитие на сърдечни заболявания и инсулт.

Витамин В12, както и фолиевата киселина и витамин В6, е много важен за метаболизма на хомоцистеина в безвредна за организма форма, което спомага да се намалят завишените стойности на аминокиселината.

Какво предизвиква недостиг на витамин В12?

По-вероятно е такъв дефицит да се появи при хора над 50-годишна възраст. Някои медикаменти, като ибупрофен и омепразол, може да повлияят на усвояването на В12. Ако имате подозрения за дефицит на витамина, можете да проверите нивата му чрез кръвно изследване.

Как да си набавяме достатъчно витамин B12?

Ако искате да завишите нивата си от важния микроелемент, то ето кои са най-добрите му източници.

– Хапвайте червено месо и млечни продукти, тъй като витамин В12 се намира в по-значителни количества в продуктите от животински произход. Ето защо вегетарианците и веганите е разумно да взимат ценния микроелемент във вид на хранителна добавка.

Най-добрите източници на витамина са дроб, червено месо и млечни продукти. Една порция телешки дроб доставя количество витамин В12, което е равно на 1000% от нуждите ни за един ден. Но не се тревожете, няма как да предозирате ценния микроелемент само чрез храната си. Организмът усвоява колкото му е потребно и изхвърля останалото. С чаша прясно мляко и две яйца ще си набавите 35% от дневно необходимия витамин В12.

– Консумирайте повече морски дарове. Ако обичате такъв вид храни и ги хапвате редовно, вероятно ще имате достатъчно витамин В12 в организма си.

Мидите имат най-големи количества от ценния микроелемент – изяждайки 20 от тях, ще си осигурите 3000 % от нужното ви за деня количество. Порция сьомга или скумрия ще задоволи над 100% от дневните ви потребности от В12.

– Има храни с добавен към тях витамин В12, например някои зърнени закуски, които могат да ви дадат добър старт за деня.

– Допълвайте консумацията на витамин В12 с други витамини. Тъй като те работят съвместно, добре е да се приема освен В12 и фолиева киселина (нейни източници са растителни храни като леща, ориз, грах и зеленолистни зеленчуци).

Източници: Жуpнaл,med.vesti.ru,volshebnaya-eda.ru,mirsowetow.ru

витамин B12 таблетки
Витамин B12

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *