Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

АЗПИЗАЛ / AZPIZAL

Съдържа ацетилсалицилова киселина, микрокристална целулоза, хидроксипропил-метилцелулоза, полиетиленгликол, пропиленгликол, нишесте

Предназначение

азпизалАЗПИЗАЛ е лекарствено средство с обезболяващ ефект; действа противовъзпалително и противосъсирващо, понижава температурата. Производно на салициловата киселина, което се използва при простуди с температура и главоболие, помага при зъбобол и мускулни болки. Препоръчвано при артрит, за профилактика след преживян инфаркт, нарушения в мозъчното кръвообращение, нестабилна стенокардия, за предотвратяване на тромбоемболии.

Как се приема

АЗПИЗАЛ е изключително медикамент за подрастващи и възрастни; приема се до 4 пъти дневно по 1-2 таблетки, най-малко през 4 часа. Максималната дневна доза е 12 таблетки от 325 мг. Пациенти в напреднала възраст имат дневен лимит до 6 таблетки.

Като продукт за профилактика след инфаркт, при стенокардия или нарушения в мозъчното кръвообращение медикаментът се приема само веднъж дневно, по една таблетка дългосрочно. Таблетките се приемат по време на хранене или непосредствено след това, с чаша вода.

Допуска се прилагане на медикамента при деца под 16 години само в случаите на ревматологични заболявания; за това е необходимо назначение и контрол от лекар.

При пропуснат прием се изчаква времето за следващия и се приема обичайната доза. Ако има предозиране пациентът може да получи симптоми от рода на гадене и повръщане, виене на свят, шум в ушите, дезориентация. Състоянието изисква медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

Възможно е лечението с този продукт да провокира алергични реакции, изразени в алергичен дерматит и бронхоспазъм. При подобни симптоми се търси незабавно медицинска помощ.

Сред често съобщаваните странични ефекти са стомашни дразнения, гадене и повръщане, вътрешни кръвоизливи с последваща анемия, промени в кръвната картина, задух и слабост, шум в ушите. Последица от дългосрочен прием на медикамента могат да са бъбречни камъни и язва.

Кога НЕ БИВА да се употребява

Медикаментът не се прилага при алергия към съставките му или към други нестероидни противовъзпалителни средства.

Не бива да се използва при язва на стомаха и дванадесетопръстника или при склонност към вътрешни кръвоизливи.

По правило продуктът не се използва за лечението на болка и температура при деца под 16 години.

Да се избягва при бременност и кърмене; прием по изключение и под лекарски контрол.

АЗПИЗАЛ се препоръчва за краткосрочно лечение: до 5 дни срещу болка и до 3 – срещу повишена температура.

Рискови пациенти, чието лечение с АЗПИЗАЛ е допустимо след точна оценка на възможния риск, са тези с анемия, подагра, заболявания на бъбреците и черния дроб, тиреотоксикоза, дефицит на витамин К.

Взаимодействие с други медикаменти

Не се допуска едновременно лечение с АЗПИЗАЛ и други нестероидни противовъзпалителни, с антикоагуланти, с противодиабетни.

Някои лекарствени комбинации причиняват активна проява на странични ефекти или променят ефективността на медикаментите. Това засяга АЗПИЗАЛ при съвместяване с пробенецид, метотрексат, противоепилептични, кортикостероиди, антихипертензивни, литий, циклоспорин.

В комбинация с алкохол или други обезболяващи е висок рискът от стомашно-чревни раздразнения и кръвоизливи.

Усреднена цена в аптеките – 3.50 лв за 100 таблетки

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *