ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ново лечение на инсулт повишава качеството на живот на пациентите

Лечението на инсулт е дълъг и сложен процес, особено когато състоянието не е овладяно навреме. Един нов метод – фибринолиза, гарантира бързо и качествено възстановяване на хората, преживели инсулт

инсулт

Мозъчният удар, или познат още и като инсулт, се случва абсолютно неочаквано. Има фактори, които провокират инсулта, но по-страшното е, че това заболяване може да покоси и сравнително млади хора.

За доброто възстановяване след мозъчния удар от значение са първите часове, след като пациента е бил диагностициран. Един нов метод, приложен 4 часа след като инсулта се е случил, е в състояние значително добре да повлияе на оздравителния процес.

Методът все повече навлиза в болничната практика. В Пловдив фибринолиза се прилага в Неврологично отделение на УМБАЛ „Пловдив“, както и в МБАЛ ”Св. Пантелеймон”.

При метода фибринолиза се използва тромболитичен медикамент. По време на интервенцията се извършва и интравенозна тромболиза, за да се премахване запушването (оклузията) на артериалните мозъчни съдове. Фибринолиза се прилага само след преживян исхемичен мозъчен инсулт.

До този момент и в двете пловдивски болници са лекувани много пациенти, които са станали жертва на инсулта. Една голяма част от тях сравнително бързо са се върнали към нормалния начин на живот.

Началникът на отделението по неврология в УМБАЛ „Пловдив“ д-р Александър Гиритлиев подчертава, че метода фибринолиза има показания и противопоказания, които трябва да бъдат оценени от невролог

Д-р Александър Гиритлиев

От значение е най-вече времето, което е изминало след първите симптоми на мозъчния инсулт. Извършването на фибринолиза е възможно до 4-ри часа и половина от началото на инсулта.

„Затова препоръката ми към общопрактикуващите лекари, колегите от Неотложна медицинска помощ и други медицински специалисти е дори при съмнение за мозъчен инсулт, да транспортират пациента до спешни приемни отделения на болници, които могат да приложат съответния метод. Само така болните ще могат да бъдат оценени от невролог по критериите за извършване на фибринолиза“, заяви д-р Гиритлиев.

За съжаление, колкото и ефективен да е метода фибринолиза, прехвърлянето на времевия прозорец от 4 часа и половина е контраиндикация за прилагането му

След като бъде приложено лечението с фибринолиза се наблюдава една по-добра реканализация и насърчаване на мозъчното кръвообращение. Това подобрява морфологичните и функционални нарушения на централната нервна система. По този начин се намалява и инвалидизацията след прекаран инсулт. И не на последно място – подобрява се качеството на живот на пациентите, преживели исхемичен мозъчен инсулт, което означава и един по-спокоен живот за техните близки.

Призивът на Европейска асоциация за лечение на инсултите/ ЕSO/ е „Времето е мозък“

Инсултът е спешно състояние, при което трябва да се реагира бързо и адекватно. Нужно е пострадалият да бъде откаран в неврологично отделени, да бъде настанен в интензивно отделение, и да му бъде приложена фибринолиза.

Координати:

УМБАЛ „Пловдив“

Адрес: 4003 Пловдив, бул. България 234
Телфон: 032/95 92 21
E-mail: mbalplovdiv@abv.bg

Телефони

Началник неврологично отделение: 032/ 905 433, 961 794

Лекари: 032/ 905 303

Старша мед. сестра: 032/ 906 126

МБАЛ „Свети Пантелеймон“

Адрес: бул. Никола Вапцаров 9 вх.А, 4004 ж.к. Христо Ботев – Юг, Пловдив

Телефон – 032 603 981

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *