Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Коензим Q10 – защо е толкова важен за организма?

От повишаване на тонуса до подобряване мозъчните функции – вижте какви чудесни ползи има за организма ни от тази важна хранителна съставка

Дава енергия

Коензим Q10 е хранително вещество, наподобяващо витамините, което се произвежда естествено във всички клетки и което се складира дълбоко в митохондрията. Тези запаси са „батериите“, които дават енергия на клетките. И не само: коензим Q10 действа и като свещ, която пренася енергията от митохондрията в организма.

Коензим Q10
Коензим Q10 – за какво помага?

Предпазва зрението и слуха

Коензим Q10 не само дава енергия на клетките, но и им помага да са по-здрави и дълголетни. Проучвания сочат, че това на практика носи много ползи за зрението, тъй като коензим Q10 е свързан с регенерацията на очния нерв, както и с поддържането на роговиците чисти.

От коензим Q10 има ползи и за слуха. Кохлеата (позната като охлюв) във вътрешното ухо, която е много важна част от процеса на чуване, тъй като отговаря за вибрирането на звука – е много по-вероятно да запази здравето си, ако имаме достатъчно коензим Q10 в организма си – сочи проучване на учени от Тексас. Счита се, че тази хранителна съставка дори намалява шума в ушите.

Запазва младостта на мозъка

Мозъкът има нужда от огромни количества енергия, за да е здрав. С достатъчно количества коензим Q10 в организма се случва точно това – мозъкът функционира много по-добре. Спорно е колко са дневните ни нужди от този нутриент, но се говори за количества между 30-100 мг.

Подобрява здравето на сърцето

Скорошно изследване сочи, че състоянието на сърцето се подобрява, когато в организма има достатъчно количества коензим Q10. Оказало се, че пациенти, които приемали по 100 мг коензим Q10 три пъти дневно в продължение на 10 години, имали значително по-малък риск от сърдечна недостатъчност.

МЕНЮ, БОГАТО НА КОЕНЗИМ Q10

Има много вкусни източници на този важен нутриент. Със сигурност ще намерите своя любим начин да си го доставяте редовно.

– Мазни риби

Тъй като коензим Q10 е мастно-разтворим (т.е. необходимо е да го консумирате едновременно с мазнини, за да бъде усвоен правилно), най-добрите му източници са храните с полезни мазнини. Мазните студеноводни риби като сьомга, риба тон и херинга са идеалният избор.

– Телешко и пилешко

В 85 г телешка пържола има около 2,6 мг коензим Q10. Пилето е по-крехкият вариант, но в същия грамаж от него има 1,4 мг коензим Q10. Важното хранително вещество често се концентрира в органите на животните: в 30 г пилешки дробчета например има 3,3 мг коензим Q10.

– Млечни продукти и яйца

Повечето млечни продукти съдържат коензим Q10, като най-богати на него са тези, които не са преработвани допълнително, като пълномасленото мляко например. Високите температури могат да унищожат молекулите на коензим Q10. В едно яйце има около 1 мг коензим Q10. Добре е да ги консумирате варени или на очи, за да се запази ценната хранителна съставка в тях.

– Ядки

Ако обичате да хапвате нещо между основните хранения, добър вариант е да консумирате ядки (фъстъци, орехи, лешници), които съдържат около 0,6-1 мг коензим Q10 в 30 г. Полезно е да добавяте в ястията си семена и да готвите с мазнините, добити от ядки и семена.

Източници:Жуpнaл,Pixabay.com,http://mistresshealth.ru

Коензим Q10 ползи
Коензим Q10, ТЕЛЕФОНИ ЗА ПОРЪЧКИ: 0885 49 20 82, 0877 90 45 79

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *