ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Задържане на вода в организма – ето какво помага при този проблем!

За тези, които са склонни да задържат вода, лятото е ужасен сезон

Признаци като подпухнали клепачи, тежки крака, подути пръсти могат сериозно да понижат самочувствието. Има няколко лесни начина да преодолеем това състояние.

Създайте си здравословни навици

– Погрижете се за краката си

Избягвайте да стоите дълго време прави и не носете тесни обувки, когато е горещо. Когато пътувате продължително, носете специален поддържащ вените чорапогащник и забравете за три-четвъртите чорапи, които затормозяват кръвообращението.

Когато седите или лежите, повдигайте краката си. В края на деня ги обливайте със студена вода, за да ги облекчите.

задържане на вода в организма
Задържане на вода в организма – какво трябва да знаем?

– Всеки ден – гимнастика

Бързото ходене и колоезденето са отлични средства за раздвижване на кръвообращението. В същото време чрез потенето организмът се освобождава от солта, токсините и водата. Най-добър ефект се постига, когато сте физически активни в продължение на не по-малко от един час.

Идеално би било да го правите всеки ден, а ако нямате такава възможност, два-три пъти седмично е добър вариант. През зимата помага сауната, но тя е неподходяща при венозни проблеми. А летния сезон използвайте, за да ходите в морето, като нивото на водата трябва да е до кръста. Ако сте в града, добре ще ви се отрази аквабайкингът, тоест каране на колело в басейна.

Пийте вода

– Увеличете консумацията си на вода и чай

За да се отводни организмът, е нужно да се пият много течности. Това може да изглежда парадоксално, но всъщност тялото се стреми да задържи водата, когато има опасност от дехидратация. Извън случаите на тежка бъбречна недостатъчност е добре да се изпиват 1-1,5 литра вода, разпределени на малки количества през деня.

За по-лесно отводняване водата може да се редува с напитки с диуретичен ефект – зелен чай или билкови отвари. Много ефикасен е също сокът от целина. Помага и кафето.

– Избягвайте алкохола и газираните напитки

Газираното благоприятства задържането на вода. Освен това повечето газирани напитки съдържат прекалено много захар, поради което водят до напълняване и изпълване на тъканите с течност. Алкохолът пък първоначално действа като диуретик, след което предизвиква дехидратация, която кара организмът да задържа вода.

Хранете се подходящо

– Намалете солта

Задържането на вода много често е свързано с прекалена консумация на сол. Тя се съдържа в голямо количество във всички индустриални храни. Стремете се към минимална всекидневна доза, която е 4 грама, и никога не надхвърляйте 12 г.

Това може да се постигне, ако си готвите сами и избягвате храни като колбаси и сирена. Не се препоръчват също прекалено сладки продукти – конфитюри и сладкиши, както и похапването между отделните хранения, тъй като има риск от напълняване, а излишното тегло затормозява кръвообращението и благоприятства задържането на вода.

– Заложете на храни с диуретично действие

Това са продуктите, които съдържат много вода – пъпеш, диня, домат, краставица, моркови, зелена салата. Чесънът, копривата и магданозът също са естествени диуретици.

В билковите магазини могат да се намерят продукти от черешови дръжки с подобно отводняващо действие.

Ако решите да използвате диуретиците, които се продават в аптеките, бъдете внимателни, защото някои от тях извеждат от организма ценни минерални соли и хранителни вещества, а могат да предизвикат и стомашно разстройство.

Полза от лимфатичния дренаж

Дрениращият масаж е отлично средство за изхвърляне на излишната вода от тъканите. Прави се в салоните за красота, но също в кабинетите по кинезитерапия. Техниката се научава лесно и можете да практикувате масажа с вашия партньор.

Ефектът все пак е временен, поради което е нужно да сте упорити и да повтаряте процедурата всяка седмица, дори два пъти седмично. Действието се подсилва от употребата на ароматно масло от лимон или мацерат от бръшлян, известни с отводняващите си свойства.

Източници:Здрaвeн жуpнaл,estet-portal.com,http://bigl1fe.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *