ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои са най-големите врагове на черния дроб?

Парацетамолът е токсичен за черния дроб

Разбира се, алкохолът и вирусите на хепатита са най-големите врагове на черния дроб. Но не и единствените. Затлъстяването, матаболитният синдром и заседналият начин на живот също могат да разболеят този важен орган.

Хепатитът и цирозата са най-известните хронични заболявания на черния дроб. Но колко от нас са чували за неалкохолния стеатохепатит? При това той е най-разпространената патология на черния дроб в индустриално развитите страни. Дори децата могат да бъдат засегнати.

Основните причини за тази болест са затлъстяването и диабетът, които водят до натрупване на мазнини в черния дроб. В една трета от случаите това причинява възпаление и некроза на чернодробните клетки с повишен риск от цироза и рак. Неалкохолният стеатохепатит е най-честата причина за присаждане на черен дроб.

черния дроб
Хепатитът и цирозата са най-известните хронични заболявания на черния дроб

Внимателно със захарта

Най-важната превантивна мярка е правилното хранене. Основното правило е да се ограничи количеството на мазните храни, но също на захарта, която е най-големият враг на черния дроб след алкохола. Консумацията на газирани напитки, сладкиши, бонбони, бисквити, шоколад трябва да бъде контролирана и епизодична, както и консумацията на колбаси. И още един съвет – никога не си сипвайте повторно. На 20 години това няма да навреди, но постепенно се превръща в навик, които остава за цял живот.

Спазвайте ритъма на 3 хранения дневно. Пропускането на сутрешната закуска увеличава с 20% риска от възпалителни процеси в черния дроб. А ако се храните само вечер, този риск се повишава до 70%.

Повече движение

Физическата активност намалява количеството на мазнината в черния дроб и така снижава риска от възпаляването й. Достатъчно е всеки ден да ходите половин час пеша без прекъсване. При диабет и свръхтегло са нужни допълнителни усилия – плуване, колоездене, гимнастика.

По-малко алкохол

Освен че доставя захар, алкохолът сам по себе си е токсичен за черния дроб. Колкото по-дълго и колкото по-големи количества са консумирани, толкова по-голям е рискът от поява на цироза. Независимо дали става дума за някое отлично вино или за най-обикновена бира, това, което има значение, е приетото количество чист алкохол. Този, който пие всеки ден по малко, излага черния си дроб на същия риск като друг, който прекалява с количеството само през уикенда. Съществува праг, който не бива да бъде прекрачван – две чаши вино дневно за жените, три за мъжете.

Хепатит В – по-опасен от хепатит С

Хепатит С може да бъде напълно излекуван в 95% от случаите благодарение на съвременните терапии. Въпреки че съществува ваксина срещу хепатит В, той продължава да се разпространява и броят на заболелите не намалява. В 2 до 10% хепатит В става хроничен и в 20% от тези случаи се превръща в цироза или рак на черния дроб, ако не се приложи лечение.

При най-малкото съмнение за заразяване с вируса на хепатит В, който се предава по сексуален и кръвен път или от майката на детето в момента на раждането, трябва да се направи кръвен тест. Хепатит С се предава главно по кръвен път чрез заразени спринцовки. Много хора не знаят, че са носители на вирусите на различни видове хепатит.

Кога да се консултираме с лекар?

За страдащите от метаболитен синдром и за редовните консуматори на алкохол ежегодният преглед на черния дроб е задължителен. Най-напред се прави кръвен тест за нивото на чернодробните ензими. Ако количеството на тези вещества е повишено, се преминава към ехография на черния дроб в търсене на фиброза. Лечението обикновено включва прием на лекарства, но най-важното си остава здравословният начин на живот – спирането на алкохола, физическата активност.

Вреди ли парацетамолът на черния дроб?

Научни проучвания, проведени през 2011 година, показаха че парацетамолът е токсичен за черния дроб. Но всичко е въпрос на количество. Няма проблем, ако не се надхвърля максималната доза от 4 грама дневно при възрастните. Токсичността на парацетамола обаче нараства, ако се приема на гладно няколко дни подред – това става най-често в случай на грип, когато болният няма апетит и се лекува главно с това лекарство. Комбинирането на парацетамола с алкохол увеличава вредния му ефект.

Източници:Журнaл,zdr.ru,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *