Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доктор Виктор Камбуров: Безглутеновата диета може да бъде опасна за здрави хора!

Гастроентерологът доктор Виктор Камбуров съветва да не разглеждаме глутеновата непоносимост като само едно-единствено заболяване

 глутенова ентеропатия
Гастроентерологът доктор Виктор Камбуров

На първо място трябва да се отбележи, че има заболяване, което се нарича глутенова ентеропатия. Това важно заболяване може да бъде объркано с алергия към житото и чувствителност към глутена. Тези три отделни заболявания често и неправилно са определяни и дефинирани като непоносимост към глутена.

За да се каже категорично, че даден човек страда от глутенова ентеропатия, той трябва да се подложи на множество тестове. Заболяването глутенова ентеропатия не засяга само децата, както много често се смята. То може да бъде открито в една доста по-късна възраст, случайно или чрез нарочно проведени изследвания.

Глутеновата ентеропатия няма външни признаци. Симптомите ѝ може да са повече от двеста, каза доктор Виктор Камбуров в предаването „Рефреш за здраве“ на телевизия Евроком.

При това заболяване, което е автоимунно заболяване, не боледуват само червата, а целия организъм. Има много заболявания, които „имитират“ цьолиакия. Глутеновата ентеропатия, с изключение на една много малка част от случаите, е тотално лечима. Тя се лекува само с диета. До колко това е добра новина, може да се спори, имайки предвид самата диета, която се спазва при цьолиакия.

Диетата при глутенова ентеропатия не е никак лесна за спазване, защото не е и особено приятна. Затова се случват изключения от диетата, които от своя страна водят до влошаване на заболяването. Специфичното хранене при това заболяване обрича хората на една изолация. И, освен че диетата е трудна за спазване, тя е и много скъпа. В този смисъл болните от глутенова непоносимост, във всичките ѝ разновидности, не бива да се доверяват на продукти, с етикет „без глутен“. Защото, дори и само една молекула глутен да има в храната, която болният е приел, заболяването започва отначало.

Лечението на глутеновата ентеропатия може да започне само след прецизна диагноза

Диагностицирането на това заболяване е по силите на почти всеки специалист. Но, в крайна сметка, гастроентерологът е този, който има право да предпише лечение. Това е така, защото непоносимостта към глутен се открива само след като се направят ендоскопски изследвания.

Кръвният тест, или т.н. скрининг, може да каже само дали един пациент има антитела. Ако не се открият антитела, причината да не се образуват е дефект, който пречи на изработването на тези антитела. Дори и да се открият антитела (един от показателите, чрез които се разбира дали е налице цьолиакия) това не винаги означава, че човек е болен. Болен от глутенова ентеропатия може и да е човек, който няма антитела.

Чрез ендоскопското изследване се придобива тъкан, която се слага под микроскоп, и тогава вече става ясно има ли заболяване или няма. Най-често за заболяването сигнализира налична чревна атрофия. Друг е въпроса, че има и други заболявания, които предизвикват чревна атрофия, но така или иначе добрата медицина се прави поне от двама добри доктори.

Акцентът, който специалиста дебело подчерта, е този, че често хората се подлагат на безглутеново хранене без да е необходимо, и без да е налице което и да е от трите заболявания – глутенова ентеропатия, алергия към житото и чувствителност към глутена. Това в никакъв случай не означава, че лишавайки се от глутен, иначе здрави хора, се хранят здравословно.

Безглутеновата диета е спасение за пациенти с диагносицирана цьолиакия, но тя може да бъде опасна за хора, които нямат глутенова непоносимост. Модата в храненето, освен, че излиза скъпо, може да бъде тотално застрашаваща здравето.

Източник: eurocom.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *