ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Цьолиакия (Глутенова ентеропатия) – диета и билколечение

Болестта цьолиакия е непоносимост към глутен и обикновено се унаследява, но понякога може да е резултат от пристъпи на гастроентерит през детството.

Цьолиакия изисква храна без глутен
Цьолиакия изисква храна без глутен

Терминът произлиза от гръцката дума koiliakos, която означава “страдание в червата”. Доколкото се знае, съществува неспособност на клетките, покриващи горната част на тънкото черво, да разграждат глутена, те. протеина, откриван в пшеницата, овеса, ръжта и ечемика. Болестта намалява способността на червата да абсорбират хранителните вещества и е причина за малабсорбция. Това е заболяване, което се появява при малките деца и се диагностицира само чрез биопсия, т.е. отстраняване на малка тъканна проба от дебелото черво за анализ. Днес се разработват тестове за цьолиакия, използващи кръв и урина.

Цьолиакията е по-малко представена при деца, които са кърмени или са въведени късно в храни, съдържащи глутен. Много алтернативни терапевти вярват, че възстановяването на баланса на благотворни бактерии в червата и подобряването на ефективността на имунната система ще осигурят лечението. Лечението от хомеопат може да е насочено и към десенситизирането на болния към глутена – до степен, в която свободната от глутен диета може да стане ненужна.

Признаците на възможна цьолиакия включват неспособност да се напълнее, запек или, обратното, обемни, миризливи и чести изпражнения, намален мускулен тонус, провиснал стомах и обща летаргия. Единственото ефективно лечение е да се отстрани глутенът от диетата — завинаги или временно, – но това трябва да се прави под лекарски надзор. Някои болни надрастват нетърпимостта си и в крайна сметка могат да се върнат към нормалния начин на хранене.

Нетропичната псилоза (спру) е болест, която се появява при възрастни. Тя много прилича на цьолиакията и се лекува по същия начин чрез изключване на глутена от диетата.

Симптомите на цьолиакията често имитират други проблеми, като нетърпимост към лактозата (чувствителност към захарта в млякото), алергии, цистичен фиброзит, имунни дефицити или емоционални проблеми. Важно е те да бъдат изключени като причина, преди да се отстрани глутенът от храната.

Лечение

Диета и хранене. Кърмете бебето, ако е възможно. Изследванията показват връзка между цьолиакията и храненето с изкуствени храни. Избягвайте съдържаща глутен храна през първата година от живота на детето, включително хляб, бисквити, торти и сокове от печено месо, сгъстени с брашно. Минете на оризови бисквити и царевични продукти. Избягвайте промишлено приготвените храни, които често съдържат пшеничено брашно. Четете внимателно всички етикети за съставките. В това заболяване може да се включва алергия към мляко: избягвайте кравето мляко, когато е възможно. Яжте прясна риба, зеленчуци, плодове и ядки.

Таблетките Артишок и папая имат широк спектър на профилактично и лечебно действие и могат да се прилагат при общи смущения в стомашно-чревния тракт. Нормализират състояния, свързани с гадене и повръщане след прием на храна, непоносимост към мазнини, дискомфорт и подуване на корема, засилена чревна перисталтика.

Консултирайте се с квалифициран практик/те­рапевт за:

Билкова медицина

Хербалистът може да ви предпише котешки нокът, бяла ружа, лайка или папайн. Изследванията показват, че папаинът — екстракт от папаята, който се продава като добавка — може да разгражда глутена, така че той да не вреди.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *