ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Японски гастроентеролог: Лекувайте се с храна, а не с лекарства!

Храната може да бъде лекарство, стига да знаем принципите на здравословното хранене. А японците определено знаят как да се хранят правилно

храната
Храната може да излекува тялото, казва един японски гастроентеролог. И през годините на своята практика той многократно е доказал това.

Всички знаем, че в Япония живеят най-много дълголетници. Въпреки напреднала си възраст те изглеждат страхотно и могат да се похвалят с отлично здраве. Каква е причината? Как го правят? Един от основните фактори е балансираната диета.

Днес решихме да споделим с вас съветите на известния японски гастроентеролог Хироми Шиня. Той знае как да се поддържа здравето, за да достигнем до заветните 100 години.

Принципи на правилното хранене на известния японски гастроентеролог Хироми Шиня

Хироми Шиня е световно популярен японски лекар. Той има над 40 години стаж. Издал е множество книги и статии, посветени на принципите на правилното хранене. В книгите си той е публикувал съвети и програми, които се използват от много  знаменитости и обикновени хора. Хироми Шиня твърди, че можем да възстановим здравето си без да използваме каквито и да е лекарства, а само като преразгледаме диетата си.

Какво съветва японският лекар? Първата стъпка към подобряване на здравето трябва да бъде справяне с лошите навици. Освен това, той твърди, че използването на животински продукти оказва неблагоприятно влияние върху здравния статус.

Списъкът с вредни храни на доктор Хироми Шиня включва и млечните продукти. Те съдържат окислени мазнини, които увеличават броя на вредните бактерии, в момента в който се озоват в червата. Това води до образуването на токсини и свободни радикали, които могат да причинят заболявания като рак и диабет.

Японският лекар не казва, че трябва напълно да се откажем от месото. Той твърди, че много по-важно е да се определи правилното съотношение на продуктите в диетата. Неговият съвет е да се балансира диетата, така че месото да е не повече от 10-15%, а растителните продукти – 85-90%.

ПРАВИЛНОТО СЪОТНОШЕНИЕ НА ХРАНИТЕ В ДИЕТАТА, СПОРЕД ДОКТОР ХИРОМИ ШИНЯ

1. Зърнени храни – 50% от дажбата за деня

Те трябва да бъдат включени в диетата, защото съдържат фибри и много микронутриенти, които са необходими за правилното функциониране на човешкото тяло. За да се извлече максимума, трябва да се ползват във възможно най-чиста форма – например кафяв ориз.

Всичко, благодарение на външния слой на зърната. Той не позволява въглехидратите да се разграждат твърде бързо, като по този начин се забавя процеса на смилане на храната.

2. Плодове и зеленчуци – 35-40% от диетата

Незаменим източник на фибри, витамини и микроелементи, които са необходими за нашето тяло. Най-добре е да ги ядете сурови, защото топлинната обработка намалява количеството витамини.

3. Месо – 10-15% от дажбата

Причината месото да получава толкова малък процент е, че организмът ни отделя твърде много енергия, за да го смели. Според японския гастроентеролог, яденето на месо води до бързо стареене на тялото. Той съветва да се замени месото с риба, защото рибата съдържа много повече полезни вещества и е по-лесно смилаема.

Има една проста схема, която ще помогне да се изчисли необходимото количество месо или риба на ден: за всеки килограм тегло – 1 грам протеинов продукт

Various Paleo diet products on wooden table, top view

Не по-малко важно – Хироми Шиня вярва, че отхвърлянето на млечните продукти и мазните храни (маргарин, майонеза) може да гарантира по-голяма и дълговременна мобилност на хората. И това е не просто убеждение, а реалност, която е нормална за всеки по-възрастен японец. Той също така препоръчва да се яде бавно, и по-възможност не и докато се движим. По този начин храната се смила много по-лесно. И освен това – приемът на храна намалява с поне 40% ако отделяме поне три пъти повече време за сдъвкването на храната.

Почетно място в системата си гастроентеролога отделя на консумацията на вода. Струва си да се отбележи, че той препоръчва да се пие само артезианска вода, не от чайник, и със сигурност не от кран. Водата трябва да се пие сутрин преди закуска. Разбира се, японците могат да си позволят да пият без проблем артезианска вода (вода от глетчер), защото те предлагат една от най-чистите и известни води – Фиджи.

Японският специалист пояснява, че водата овлажнява лигавиците, повишава имунитета и предпазва тялото от вируси. Ако човек не пие достатъчно вода, лигавицата изсъхва, поради което се намаляват защитните функции и в тялото влизат различни бактерии, вируси и микроби. Той съветва да се консумира вода съгласно следната схема: 500 ml преди закуска, обяд и вечеря. Водата трябва да е със стайна температура.

Отхвърлянето на лошите навици и балансираното хранене са гаранция за добро здраве в продължение на много години. Логично е, че поради това състоянието на здравето ще се подобри, тялото ще се тонизира и няма да се нуждаем от повече медикаменти.

Съгласете се, че тези препоръки не са толкова сложни и не изискват титанични усилия. Просто трябва да преразгледаме ежедневната диета и да си изградим няколко полезни навика. Това е много малка цена за здравето и дълголетието.

Ако ви хареса статията – споделете я с приятелите си!

Източник: Азбука на здравето, azbyka.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *