Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рибено масло: при кои заболявания, с какъв състав и защо е полезно да се пие рибено масло

Едно старо и малко забравено лекарство, познато като рибено масло, претърпя нещо като бум в наши дни

рибено масло
Рибено масло – защо трябва да се приема и какви са ползите от него?

В последно време здравословният начин на живот е много популярен, което включва не само физически упражнения, но и правилно хранене. И за да е е наистина правилно и здравословно храненето, трябва да се приема рибено масло. Ползите от него са не само за пациентите, които имат определени заболявания, но и за здравите хора.

Рибеното масло се предлага в две форми – течност и дозирани капсули. Течното рибено масло има вкус и мирис, което не го прави много приятно за прием. Ето защо много хора предпочитат да купуват рибено масло в капсули.

Нека ви кажем защо рибеното масло е толкова полезно, при какви заболявания трябва да се приема и кой състав на рибеното масло е най-оптимално добър.

Преди да започнете прием на рибено масло, трябва да можете да го изберете правилно.

Основното нещо при избор на рибено масло е правилното съотношение на киселините, влизащи в него.

Ето пример за правилното съдържание: Съставки – 1 капсула:
Рибено масло 1000 мг
Еикозапентаенова киселина (ЕРА) 180 мг
Дека-хексаенова киселина (DHA) 120 мг

Полза на рибеното масло в дозирани капсули

Полза за рибеното масло в капсулите

Съставът на рибено масло е смес от различни глицериди. Основният му компонент е олеинова киселина, след това палмитинова киселина в по-малко количество и полиненаситени омега-3 и омега-6 киселини. Всички други елементи са налични в малки количества.

Омега-3 мастните киселини, когато са в контакт с въздуха, се окисляват много бързо и продуктите, които ги съдържат, стават неподходящи за консумация.

Капсулите пазят киселините от окисляване, което предпазва продукта от влошаване на качеството му и удължава времето за съхранение.

ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА НА РИБЕНОТО МАСЛО

Ползите от рибеното масло са много, заради богатото съдържание на витамини А и D. Витамин А подобрява растежа и възпроизводството на кожните клетки и лигавиците. Благодарение на наличието на тези витамини, рибеното масло е много полезно за косата, ноктите и кожата. За жените е особено необходимо.

Витамин D намалява нервната възбудимост, склонността към конвулсии на мускулите на стомаха, насърчава проникването на калций и фосфор в клетките. Поради тази причина лекарите често се съветват да се дава на децата.

ПРИ КОИ ЗАБОЛЯВАНИЯ Е ДОБРЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА РИБЕНОТО МАСЛО?

Рибеното масло се препоръчва за понижаване нивата на триглицеридите, но се използва и при много други състояния. Най-често се прилага за състояния, свързани със сърцето и кръвната система. Някои специалисти съветват да се започне прием на рибено масло за понижаване на кръвното налягане, нивата на триглицеридите и холестерола. Рибеното масло също така се използва за предотвратяване на сърдечни заболявания или инсулт, както и при запушени артерии, гръдна болка, неравномерен сърдечен ритъм, байпас, сърдечна недостатъчност, бърз сърдечен ритъм, предотвратяване образуването на кръвни съсиреци и високо кръвно налягане след трансплантация на сърце.

Рибеното масло също се пие при много проблеми, свързани с бъбреците, включително бъбречно заболяване, бъбречна недостатъчност и бъбречни усложнения, свързани с диабет, цироза, болест на Бергер, сърдечна трансплантация или при използване на лекарството, наречено циклоспорин.

Рибеното масло си е спечелило репутацията си на „мозъчна храна“

Изписва се и на пациенти с депресия, биполярно разстройство, психоза, дефицит на вниманието, хиперактивност (ADHD), болест на Алцхаймер, нарушение на координацията на развитието, мигренозно главоболие, епилепсия, шизофрения, – травматично стресово разстройство и умствено увреждане.

Някои хора използват рибено масло при сухи очи, катаракта, глаукома и свързаната с възрастта макулна дегенерация, което е много често срещано заболяване при възрастните хора и може да доведе до сериозни проблеми със зрението.

Рибеното масло се приема през устата при стомашни язви, причинени от Helicobacter pylori (H. pylori), възпалително заболяване на червата, панкреатит, наследствено заболяване, наречено фенилкетонурия, алергия към салицилат, болест на Crohn (регионален ентерит), синдром на Behcet и синдром на Raynaud.

Жените понякога приемат рибено масло за предотвратяване на болезнени периоди и болка в гърдите. Предписва се и при усложнения, свързани с бременността, като спонтанен аборт (включително и причиненото от състояние, наречено антифосфолипиден синдром ), високо кръвно налягане в края на бременността, ранно раждане, забавен растеж на новороденото и насърчаване развитието на кърмачетата.

Рибеното масло се приема и през устата за отслабване, след упражнения и за мускулна сила, както и при мускулна болка след тренировка. Пият го хора с пневмония, рак, белодробна болест, сезонни алергии, синдром на хроничната умора и за предотвратяване на повторно стесняване на кръвоносните съдове след операцията, за да се разширят.

Рибеното масло се използва интравенозно при лющене и сърбеж на кожата (псориазис), кръвна инфекция , кистозна фиброза, язви под налягане и ревматоиден артрит.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ И БЕЗОПАСЕН ПРИЕМ НА РИБЕНО МАСЛО

Рибеното масло е ПО-БЕЗОПАСНО за повечето хора, когато се приема през устата в ниски дози (до 5 мл в течната форма и до 90 мг на ден, ако е на перли). Има някои опасения за безопасността, когато рибеното масло се приема във високи дози. Поемането на повече от 5 мл в течната форма и до 90 мг на ден, ако е на перли, може да попречи на кръвта да се съсирва и да увеличи шанса за кървене.

Високите дози рибено масло също така могат да намалят активността на имунната система, намалявайки способността на тялото да се бори с инфекцията. Това представлява особена загриженост за хората, които приемат лекарства, за да намалят активността на имунната си система (например пациенти с трансплантация на органи) и възрастните хора.

Взимайте високи дози рибено масло само под медицински контрол. Приемът на рибено масло от деца се извършва само след консултация с лекар или фармацевт

Рибеното масло може да причини нежелани реакции, включително лош дъх, киселини, гадене, редки изпражнения, обрив и кръвотечение от носа.

Има известно безпокойство, че приемането на високи дози рибено масло може да затрудни контрола на кръвната захар при хора с диабет.

Рибеното масло може да понижи кръвното налягане и може да доведе до твърде ниско кръвно налягане при хора, лекувани с лекарства за понижаване на кръвното налягане.

Алергия към риба или морски дарове. Някои хора, които са алергични към морски дарове като риба, също могат да бъдат алергични към добавките с рибено масло. Няма надеждна информация, показваща доколко е вероятно хората с алергия към морски дарове да имат алергична реакция към рибеното масло. Докато не се знае повече, съветваме пациентите, алергични към морски дарове, да избягват или да използват добавки от рибено масло внимателно.

Източник: www.webmd.com

Омега 3 рибено масло
ОМЕГА 3 РИБЕНО МАСЛО 1000

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *