Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Синдром на хроничната умора – точно тези методи със сигурност ще ви помогнат!

За синдрома на хроничната умора не съществува конкретно лечение, но има много начини за облекчаване на признаците. Методът на лечение е индивидуален, според оплакванията и нуждите на пациента. На първо място се препоръчва комбинация от почивка, физически упражнения и балансирана диета.

Приоритизирането на дейностите, избягването на напрежението и отделянето на повече време за почивка са основни изисквания за запазване на запасите от енергия. Важен фактор е лечението на алергиите.

синдром на хроничната умора
При синдром на хроничната умора методът на лечение е индивидуален

Хранителен режим

Приемането на 8-12 чаши вода ежедневно помага в борбата срещу умората. Хранителните алергии влошават симптомите на синдрома. Най-често срещани са алергиите към мляко, житни изделия, яйца, цитрусови плодове, алкохол, шоколад и кафе. Японски учени препоръчват приемането на екстракт от гъбите шийтаке.

Според аюрведичната медицина енергията идва от храната. Енергийни храни са: пресните плодове и зеленчуци, пълномасленото мляко, житото и житните изделия, оризът, ечемикът, медът, зехтинът, супата от зелена соя, стафидите, фурмите, бадемите, чистото масло и киселото мляко. Храни, които изчерпват енергията, са: червеното месо, консервираните или престоялите храни, лукът, чесънът, гъбите, картофите, захарта, алкохолът и кафето.

Според аюрведичната медицина максимално количество енергия се получава след пълно смилане на храната. За добро храносмилане се препоръчва следното:

– Храненето да става на тихо място

– Да се следват установени часове за хранене

– Да се яде в седнало положение

– Да не се яде в разстроено състояние

– Храненето да продължава само до усещане за ситост

– Да се избягват леденостудени храни и напитки

– Да не се говори по време на дъвчене

– Храненето да става с умерено темпо

плодове
Хапвайте повече пресни плодове и зеленчуци

Хранителни добавки

При лечението на синдрома на хроничната умора се използват следните добавки:

– Витамин В12 , чийто недостиг причинява умора, мускулни болки, объркване, слаба памет и схващане на ръцете и краката.

– Магнезият помага на мускулите да се отпуснат. Пациенти е бъбречни и сърдечни заболявания не бива да приемат магнезий без лекарска препоръка.

– Желязото лекува анемия, която води до умора, и подобрява умствената дейност. Тази добавка се приема само след установяване на недостиг на желязо.

– Манганът взаимодейства е другите добавки за намаляване признаците на синдрома на хроничната умора.

– Недостигът на химичния елемент мед е причина за различни възпаления. Максималната препоръчвана дневна доза за възрастни е 2-3 мг. Бременните жени трябва да се консултират с лекар, преди да приемат мед като минерална добавка.

– Цинкът засилва имунната система.

– Коензим Q10 подобрява имунния отговор.

– Никотинамид-аденин-динуклеотид (NADH) подобрява енергийното състояние, познавателната способност и съня, премахва главоболието и депресията.

– Карнитинът спомага за отделянето на енергия от изгарянето на мазнините. Препоръчителната дневна доза обикновено е 500-3000 мг.

– Алфа-липоевата киселина повишава количеството на енергията.

– 5-хидрокситриптофанът (5-НТР) регулира съня.

– Недостигът на дехидроепиандростерон (DHEA) е възможна причина за отпадналост при жените и слабо сексуално желание при мъжете. Приема се само по лекарско предписание.

Флуорът е вещество с потенциално токсично действие и трябва да се избягва.

Други методи за лечение

Синдром на хроничната умора

Китайската медицина и по-конкретно акупунктурата и налагането на вендузи се стремят към балансиране на организма.

акупунктура
При синдром на хроничната умора акупунктурата също помага

За премахване на признаците на синдрома на хроничната умора се препоръчват билките:

– Китайско клинавиче – увеличава енергията

– Сладък корен – при стомашни и чернодробни проблеми, изтощение и кръвно налягане

– Корен от джинджифил – за добро храносмилане

– Куркума – при възпаление

– Липов цвят – за сърцето

– Ехинацея – за стимулиране на имунната система, но не повече от 10-14 последователни дни

– Сибирски женшен – увеличава издръжливостта при стрес и укрепва имунната система

– Гинко – усилва кръвния поток през мозъка, но също така разрежда кръвта

– Масло от едроцветна пупалка – за повишаване на енергийното ниво

– Масло от семе от пореч

– Кверцитин

– Масло от ленено семе

Някои пациенти със синдром на хроничната умора използват метода на гладуването, но под лекарско наблюдение. Пробиотиците със съдържание на Lactobacillus acidophilus възстановяват баланса на чревните бактерии. Лечението е мануални методи също дава добър резултат. При някои пациенти помага остеопатията. Специалисти остеопати са разработили краниосакрален метод, който включва манипулация на костите и мембраните на главата. Натуропатите също лекуват болни от синдром на хроничната умора.

Аюрведичното лечение включва намаляване на стреса, ежедневен масаж, подобряване на съня, засилване функциите на червата и леки до умерени двигателни упражнения.

Важна част от лечението са консултациите е психолог и психиатър. Когнитивно-поведенческата терапия помага на пациентите да управляват двигателната си активност и да намалят умората. Видът на приложената психотерапия не е толкова съществен, колкото добрите отношения с терапевта.

За работещите пациенти от голямо значение за поддържане на добро здравословно състояние са промените на работното място. Съветите за професионална рехабилитация ще позволят на пациентите да повишат работоспособността си.

Физическите упражнения могат да имат решаващо значение за здравето на болните от синдром на хроничната умора. Полезни са умерените аеробни движения. Прекалено интензивната двигателна активност може обаче да засили чувството за умора. Препоръчват се физиотерапия, тай чи, йога, чи гун, техниката на Александър и упражнения за мускулен баланс и развиване на двигателните функции.

Списъкът с методи на лечение за облекчаване на симптомите е дълъг. Не съществуват сигурни лекарства, а много от тях не са преминали клиничните изследвания. Пациентите със синдром на хроничната умора могат да прилагат следните методи за текущо облекчаване на състоянието:

– Сеанс с духовен лечител

– Йога

– Рефлексотерапия

– Хидротерапия (водолечение)

– Звукотерапия

– Шоколадова терапия

шоколадова терапия
Шоколадовата терапия също много помага

– Магнитна терапия

– Медитация

– Визуализация

– Ритуали за духовно пречистване

– Биофийдбек (биообратна връзка)

В един доклад от 2002 г. се посочват добри резултати от хомеопатично лечение на страдащи от синдрома на хроничната умора. За целта на изследването пациентите преминават 6-месечно лечение, избрано от един от четирима хомеопатични лечители, което се променя според необходимостта.

При 65% от пациентите се забелязва подобрение, усещане за добра физическа форма и по-слаба умора. В друго изследване върху ефикасността на хомеопатията при лечението на синдрома се посочват смесени резултати. Авторите на документа подчертават, че изследванията са направени некачествено, а резултатите са трудни за тълкуване.

Лекарствени средства

За успокояване на болката и високата температура могат да се използват нестероидни противовъзпалителни лекарствени средства, като ибупрофен и напроксен. Популярен медикамент против болки и мускулни спазми е циклобензаприн.

Много лекари предписват малки дози антидепресанти поради успокоителното им действие и за лечението на депресивни симптоми. Бензодиазепин и буспирон се прилагат при висока степен на тревожност, продължаваща повече от шест месеца.

Други изпитани лекарствени средства за лечение на синдрома на хроничната умора са:

– Флудрокортизон – синтетичен стероид за пациенти с неврално медиирана хипотензия.

– Бета-адренергични блокиращи лекарства като атенолол и пропранолол, предписвани при неврално медиирана хипотензия.

– Гама-глобулин със съдържание на човешки антитела се използва експериментално за повишаване на функцията на имунната система.

– Амплиген – лекарство, което стимулира имунната система и има антивирусно действие, подобрява умствената дейност при пациенти със синдрома.

Курсът на лечение варира при различните пациенти. При някои състоянието се влошава значително, а при други постепенно се подобрява. При някои болни периодите на подобрение се редуват с периоди на боледуване.

Някои пациенти напълно възстановяват здравето си, докато други намират облекчение за симптомите си и се адаптират към смущенията чрез стриктно следване на лечебна програма, която представлява комбинация от балансирана почивка, хранителен режим, двигателни упражнения и други терапии.

Превенция

Поради факта, че не са известни причините за заболяването, не могат да се дадат препоръки за превенция на болестта освен здравословен начин на живот.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *