5-минутен домашен тест показва: Върху здрави ходила ли стъпвате?

Този лесен тест показва дали стъпвате върху здрави ходила

Връзки и сухожилия

За да установите дали връзките и сухожилията на стъпалата ви са в добра форма, обхванете с палеца и показалеца на дясната си ръка големия пръст на левия си крак. Дръжте останалата част от стъпалото здраво с лявата си ръка. Сега се опитайте да разместите двете части на крака, плъзгайки ги една срещу друга. Колкото ви е по-трудно, в толкова по-добро състояние се намира стъпалото ви. Именно връзките и сухожилията го придържат във формата му. И само така е възможно да стъпвате сигурно и да издържате на големи натоварвания.

здрави ходила
Лесен тест показва дали стъпвате върху здрави ходила

Повторете теста и с другия крак, като сега палецът и показалецът на лявата ръка обхващат големия пръст на дясното стъпало. Ако установите, че двете части на стъпалото ви се разместват без голямо усилие, е препоръчително да се консултирате с ортопед.

Тест за свода

Можете да го направите с попивателна хартия. Вземете един лист и стъпете отгоре с влажни крака. Ако отпечатъкът изглежда като на изображението вляво, ходилото ви е здраво. Ако от вътрешната страна обаче почти не виждате извивка, имате плоско стъпало. А ако извивката е прекалено голяма, това е признак, че сводът ви е прекалено висок. В последните два случая трябва да се консултирате с ортопед, защото най-вероятно ще се нуждаете от стелки.

Бърз курс по масаж на стъпалата

Според теорията на всеки орган в тялото ни отговаря дадена точка от стъпалата ни. Например ако около носните кухини са възпалени, долната страна на ставите ни е по-чувствителна. Или ако имаме проблеми с рамото и натиснем възглавничката на малкото пръстче, вероятността да извикаме от болка е голяма. И обратното: с масаж на съответната точка можем да повлияем на болния орган и дори да го излекуваме.

Не е трудно да се научите сами да си правите масаж на рефлексните зони по стъпалото, но е нужна практика, за да улучите правилните точки. Чрез този вид масаж се подобрява оросяването на съответните органи и ако не се изпълнява правилно, може да доведе до влошаване на състоянието. Затова е по-добре да се доверите на специалист-масажист.

Направете си сами… масаж!

Много благотворни точки по стъпалата можем да открием и без напътствията на специалист:

При простуда: стимулирайте лимфите и по този начин имунната система, като нежно масажирате и подръпвате кожата между всеки един от пръстите на краката по 10 сек.

Срещу болки в гърба: прокарайте бавно палец по дължината на вътрешната част на стъпалото. Повторете 3 пъти. Натискайте леко!

масаж на ходилата
Масаж на ходилата гони болката

При схванат врат: ще почувствате облекчение, ако масажирате с натиск долната става на големите пръсти с кръгови движения – в продължение на 2-3 минути.

За релакс: обхванете стъпалото с ръка, като поставите палеца отдолу. Притиснете точката на слънчевия сплит за ок. 2 мин. Тя се намира по средата на ходилото под възглавничките на пръстите.

източници:жуpнaл,medictionary.ru

Оценете статията
Оценка 3.3 от 4 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За да функционира правилно този сайт използва бисквитки.