Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Даниел Новара: Ако сте родител на малко дете, задължително прочетете тази статия!

Важни съвети за родители

Оказва се, че има не само законови (в някои от случаите), но и морални граници за всички тези първи стъпки. Италиански психолози изготвиха списък с подходящото време за всяко нещо, базиран на дългогодишните им наблюдения над подрастващите.

Обясними противоречия

Собствен мобилен телефон на 8 години и елементарни компютърни знания са вече нещо съвсем в реда на нещата, което не би трябвало да учудва никого, твърдят специалистите. И това се случва въпреки страховете на повечето родители, които се опитват максимално да отложат появата на новите технологии в живота на детето. „Това е едно от противоречията на нашето време“, обяснява Даниел Новара, лицензиран преподавател и консултант за родители в Италия.

малко дете
Даниел Новара, лицензиран преподавател и консултант за родители в Италия

Според него, от една страна, децата съзряват вече по-рано и за тях боравенето с такива предмети е нещо елементарно. От друга страна, стои грижовността на родителите, които сякаш не искат да повярват колко рано порастват децата им и какви умения придобиват. Докато мама и татко все още искат да им мият зъбите и да ги хранят лъжичка по лъжичка, децата вече са с единия крак в пубертета. Според проучване, публикувано на сайта на европейски научноизследователски център за ученици, този синдром присъства в 80% от семействата във Франция, Германия и Великобритания.

Сам вкъщи

Да оставите детето само у дома зависи от много неща. На първо място – кога законът позволява това. На второ – дали детето е подготвено психологически за такова оставане. Ако отговорът и в двата случая е да, то идва третото условие. А то е морално.

Според италианските психолози, под 8-9-годишна възраст не е разумно да го правите, дори и законът да позволява. Причината е, че едва след тази възраст детето придобива т. нар. „оперативно мислене“. Тоест то е в състояние да декодира опасностите у дома, осмисля евентуалните реакции, знае как тече времето и би могло да остане само за няколко часа..

Ваканция без родители

В детските градини често се правят еднодневни екскурзии или по-дълги пътувания на море или планина. Но това не е точно самостоятелна ваканция. В този случай децата са придружени от своите педагози, с които общуват ежедневно в градината. За независима ваканция без мама, татко и други досадници, детето започва да жадува, когато навлезе в пубертета.

По принцип родителите могат да го пускат самостоятелно на лагери и на 8-годишна възраст, но отново става дума за организирани пътувания с придружител. За другата ваканция е добре да се изчака пълнолетие и отминаване на първата хормонална атака, когато тинейджърът още не знае какво иска и какво да прави със себе си. Дотогава е добре детето да пътува не напълно само, а в организирани лагери или зелени/бели училища. Така то се учи на самостоятелност и отговорност, макар и под надзора на учител/треньор.

Мобилен телефон

Въпросът тук е малко по-сложен. Ако телефонът е необходимост, то няма проблем това да се случи и по-рано. Но ако става дума за удоволствие, най-добре изчакайте. На 10-11 години обаче вече е крайно време детето да има свой мобилен апарат. Това е времето, когато започва да се среща с приятели и е добре да свикне, че трябва да съобщава винаги на своите близки къде се намира, а така също и те да го откриват.

Да поговорим за секс

На 4-5 години децата се вълнуват много от своето тяло и неговите части. В това число влизат и половите органи. Сега е моментът да обясните съвсем елементарно за какво служат те и какви са истинските им наименования, а не да продължавате да си служите с изрази като „патенцето“, „пеперудката“ и т.н.

На 6 години е крайният период за използване на метафори за тези органи. Но пък може да направите първия разговор за секса, използвайки метафори от природата. Тоест да си поговорите „за птичките и пчеличките“, като не спрете до това, а продължите с частични обяснения за сексуалните контакти при хората.

Можете да ги свържете като начало с идеята как се появяват децата, а по- нататък да донаслагвате информация. Не оставяйте детето в заблуди, които после сами трябва да опровергавате. По-добре говорете с детето, купете подходящи книжки (а такива вече има достатъчно), за да не се окаже, че то вече се е информирало в интернет. Отлагането във времето и прескачането на темата не е добра стратегия. На 11-12 години детето вече трябва да знае всичко за секса.

Източници:Жуpнaл,Youtube,Wikipedia

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *