Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Анатомия на болката: 9 вида болка, които е опасно да се игнорират

Усещането на болка винаги е различно! Болката може да бъде и с различна интензивност, както и да причини различни усещания

болката

Болка чувстваме и като парене, и смъдене на пулсациите, а много често и като сърбеж.

Видове болка в зависимост от местоположението:

Соматичната болка идва от кожата, мускулите, костите и ставите и съединителната тъкан.

Източник на висцерална болка са вътрешните органи. Например напрежение, спазми или възпаление.

Невропатична болка се случва, когато има прекомерно възпаление или увреждане на нервните клетки.

Болката, както всички знаем, може да бъде остра, хронична или… душевна.

Не всички видове болка се дължат на възпаление на рецепторите за болка. Болката може да бъде проява на психични разстройства. Тази болка не е въображаема, тя е истински сигнал болка.

Болката е тясно свързана с индивидуалния праг на усещането за болка. Всеки човек реагира различно на болката. На прага на болката се отразява и конкретната ситуация. Например, страхът изостря усещането за болка, докато концентрацията прави болката не чак толкова плашеща и силна.

Нашето тяло е една сложна система от процеси и механизми, често неразбираеми за обикновения човек, без медицинско образование. Например, защо постоянната болка в областта на шията е причина да посетите пулмолог? Или защо при дискомфорт от вътрешната страна на лявата ръка трябва да имаме предвид сърдечни проблеми?

Защо се появява болката?

Болката – това е сигнал за тревога от нашето тяло. Болката е чувство, което възниква по време на стимулация на сетивните нервни окончания, които се намират в кожата и други части на тялото. Болката при възпаление, особено вътрешно, се усеща доста далеч от органа, който всъщност е възпален. Уловката се крие във факта, че хората дори не са наясно с опасността, която ги заплашва, и си мислят, че това е мускулна невралгия, която бързо ще отшуми.

Погледнете снимката и разберете посочената болка на кой вид орган отговаря

1. Сърце . Когато при сърдечни проблеми възниква болка, тя се усеща директно към лявата зона на гръдния кош и от вътрешната страна на рамота (ангина) или между плешките.

2. Бели дробове . Постоянни болки в дясната страна на шията и рамото – причина за проверка на белите дробове.

3. Черен дроб и жлъчния мехур. Коварна болка. Появява се късно при болен черен дроб, и боли като за последно, ако идва от жлъчката. И в двата случая боли, защото е налице прекалено уседнал начин на живот.

4. Стомах и панкреас. Обикновено, заболяването на тези органи предизвика болка там, където е тяхното местоположение. Но 50% от пациентите с хроничен панкреатит също се оплакват и от болки в гърба.

5. Тънки черва. Болка в пъпа може да показва, възпаление на тънките черва. Не трябва да се изключи и вероятността за апендицит.

6. Апендицит и дебело черво. остри, непрекъснати болки в дясната илиачна ямка. Отидете незабавно на лекар!

7. Бъбреци. Често бъбречното заболяване е трудно за диагностициране, защото болката се простира върху почти цялата долна част на гърба, бедрата и стомаха.

8. Пикочен мехур. Ако имате проблеми с пикочния мехур може да изпитвате болка едновременно в предната и задната част на таза.

9. Яйчници. Болка от двете страни на долната част на корема при жените може да е признак на възпаление на яйчниците или друго заболяване. Спешно трябва да отидете на гинеколог.

Видовете болка, отразени в този списък, са само част от болките, които може да изпитва нашето тяло. Но те са хем често срещани, хем важни!

Източник: zdravoe.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *