ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Главоболие след кафе: каква е връзката?

В интернет има достатъчно информация, от която ще научите, че спрете ли да пиете кафе, ще се сдобиете с главоболие

По-малко се говори и пише за това, че много често редовният прием на кафе, дори и в „нормални“ количества“, предизвиква главоболие.

Защо имаме главоболие след кафето?

Знаете ли, че главоболието може да бъде свързано с кафето? Кофеинът във високи дози може да бъде вреден за здравето. Какво да правим, когато страдаме от главоболие след кафето?

Кофеинът е много популярно вещество с възбуждащи свойства. Вещество което облекчава умората и подобрява ефекта от концентрацията. Най-популярният източник на кофеин, разбира се, е кафето и енергийните напитки. В по-малки количества го има в шоколада. Добавя се и към някои болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства.

Нека направим едно уточнение!

Днес полезната доза кофеин е размито понятие. Най-добре може да разберете от уеб калкулатора Death by Caffeine. Той ще изчисли каква е смъртоносната доза кафе за вас, базирано на това какво кафе пиете и колко килограма тежите. Така например 98-килограмов човек може да умре, ако изпие около 11 чаши нес кафе (една мерителна чаша на калкулатора съдържа 236 мл. кафе).

Днес със сигурност се пие повече кафе, отколкото преди половин век…

Човешкото тяло по различен начин реагира на кофеина . Въпреки факта, че той често се използва като „антидот“ при умора или главоболие, прекомерният прием на кофеин може да доведе до чувство на нервност, нарушения на съня, крампи, болка в корема и главата.

Как да се избегнат неприятните симптоми?

На първо място, кофеинът трябва да се консумира в разумни количества, спомняйки си, че той все пак се използва при направата на шоколад, лекарства и други напитки.

Ако искате да се ограничи количеството на кофеин, което консумирате, е необходимо да го направите постепенно. За вашето здраве е по-добре да оставите високите дози кофеин в миналото.

Симптоми на абстиненция от кофеин могат да бъдат:

  • главоболие;
  • умора, намалена енергия;
  • раздразнителност;
  • депресия;
  • гадене, повръщане понякога;
  • намалена концентрация и внимание.

Как да се справим с главоболието?

Има няколко начина. Ако е възможно, позволете си кратка дрямка през деня . Разбира се, не всеки има възможност. Умората настъпва не защото пиете по-малко кафе. Кратък сън ще ви донесе облекчение и отшумяване на главоболието, дори и без лекарства.

Много полезно е да пиете повече вода. Желателно е водата да бъде с температура, близка до температурата на тялото. Водата се абсорбира по-бързо, разрежда кръвта и изпълва съдовете. Така се подобрява кръвообращението и нашето общо благосъстояние. Също така може да бъде ефективно да замените допълнителните чаши кафе, което пиете през деня, с ментов чай, както и със зелен чай.

Релаксация ще донесе и масаж или физическа дейност на открито . Ако всички тези методи не помогнат, и болката е много дразнеща, можете да използвате болкоуспокояващи, които не съдържат кофеин.

Източник: headpaininfo.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *