Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Здравословен пикник на плажа – ето на какво да обърнем внимание

Ето какво да хапваме, когато сме край морето, ако искаме не само диетичен, но и здравословен ефект.

Дори и да не стоите цял ден на плажа, все някога ще се наложи да си вземете нещо за хапване. Има ли вариант то да бъде хем вкусно, хем диетично, хем здравословно? Отговорът е: да! Но трябва какво да предпочетете и от какво да се пазите. И така също да не прекалявате, дори и с позволените храни, тъй като в жегата организмът не понася обилните количества.

пикник на плажа
Ето какво да хапваме, когато сме край морето

2 литра вода за възрастните

За тях най-важна е добрата хидратация, тъй като тялото им лесно губи течности. На плажа трябва да изпиват по възможност поне 2 литра вода, за да предотвратят изсушаването на кожата и други проблеми, породени от дехидратацията. Нездравословните и твърде тежки храни са категорично забранени. За жените е полезно да добавят към салатата сирене, което им помага срещу остеопорозата.

И задължително да ограничат кафето, когато са под слънчевите лъчи. По-добрият вариант е да изпият една чашка в късния следобед, но не и на плажа. Свежите салати и плодовете трябва да заемат 2/3 от менюто. А ако имате високо кръвно налягане, то непременно включете салата от варени картофи и избягвайте сладоледа, сиренето и сладкишите с крем.

Капаните

Сорбето съдържа само 130 калории, но освен лед и плодове, към него се добавят глюкоза, ароматизатори, оцветители, захар, изкуствени подсладители. Вместо това, изяжте резен диня – утолява жаждата по-бързо и освежава трайно. Млечните шейкове (210 калории) са добри, но направени у дома.

На плажния бар най-вероятно използват сухо мляко плюс топинги, които съдържат доста химия. Заменете със замразено кисело мляко с плодове. Пица на парче (500 калории)? Удобно, бързо, питателно. Не и на плажа. Заменете я с малък домашно приготвен сандвич от тъмен хляб, зеленчуци и сирене/месо.

Компенсирайте загубите

На плажа е горещо и тялото се нуждае от храни, които го зареждат, но и освежават. Такива няма как да бъдат мазните ястия. Дори и да са зеленчукови, те създават тежест и дискомфорт. Пържените патладжани в доматен сос, дори и да са ви много любими и в съседното заведение да ги правят прекрасно, по-добре отложете за вечерта.

Най-подходящи за плажа са суровите продукти, богати на витамини, минерали и вода, които компенсират изгубените чрез изпотяването соли (такива са морковите, краставиците, репичките, доматите). Плодовете също помагат на тялото да се справи с жегата. Най-добри за горещото време са: диня, пъпеш, кайсии, праскови, нектарини, сливи, круши, грозде.

Избягвайте алкохола, колкото и привлекателна да ви изглежда възможността за лек летен коктейл (дехидратира организма). Внимавайте и с количествата сладолед, тъй като е калоричен.

Обедно меню

Най-важното е да не хапвате нещо на крак, тъй като в такива случаи обикновено се посяга към полуготов продукт. Отделете половин час време и хапнете нещо полезно в заведение на плажа. Но не бързайте да влизате във водата. Най-голямата грешка е да се метнете сред вълните с пълен стомах.

Оризовите ястия са лесно и бързо смилаем вариант за обяд. Особено ако са зеленчукови. Яйцата оставете за вечеря. В никакъв случай не посягайте към пържени ястия по това време на деня. Перфектният плод за летните жеги е динята, тъй като е 95% вода.

Зеленчуци и плодове за децата

Те им дават нужните витамини и в същото време запълват загубените чрез потенето минерали. Проблемът е, че повечето деца с радост биха заменили полезните плодове и зеленчуци със сладолед. Вместо да налагате твърде драматични забрани, по-добре предложете ефектна плодова салата с топка сладолед и украса от декоративни палмички и хартиени чадъри.

За децата са много важни и течностите. На плажа заменете обикновената вода с минерална, която да компенсира дехидратацията. Избягвайте преработените, полуготови храни, сандвичите с колбаси и сладкишите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *