БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Трябва да знаете тези неща: 5 истини, които ще улеснят живота ви

ИСТИНА: Преохдаждането води до простуда

Разбира се, всички знаем, че болестите се предизвикват не просто от студа, а от вирусите и бактериите. Но работата е там, че те постоянно присъстват в лигавицата ни, което не ни пречи да сме здрави през по-голямата част от времето. Това е възможно благодарение на локалния имунитет, който потиска размножаването на болестотворни вируси и бактерии.

Ако подишаме студен въздух, пием ледена вода или просто премръзнем, локалният имунитет отслабва. Това води до активизиране на патогенната микрофлора и развитие на възпаления (например тонзилит или ринит).

ИСТИНА: При премръзване е най-важно да сгреем краката си

Защо да загряваме краката, ако усещаме сухота и дразнене в гърлото? Тук сработва механизъм, който е обратен на споменатия в предишния абзац. Първо горещата вода повишава температурата на тялото, което усилва кръвообращението и подсилва общия имунитет. Второ, на стъпалата има рефлексогенни зони – при въздействие върху тях се подобрява кръвообращението в лигавицата на горните дихателни пътища и се усилва локалният имунитет.

ИСТИНА: Преди взимане на кръв не трябва да се яде

Анализът на кръвта се прави, за да се провери количеството на съдържащите се в нея клетки (левкоцити, еритроцити, тромбоцити) и молекули (глюкоза, белтък, холестерол, амилаза и други). Дори скромната закуска може да промени резултата и така да затрудни диагностиката. Друг въпрос е донорството. Ако се каните да се включите в кръводарение с половин литър от своята кръв, то е задължително да закусите.

истини
Преди взимане на кръв не трябва да се яде

Лекарите препоръчват преди даване на кръв да се хапват каша, макарони, хляб, плодове и зеленчуци, но молят да се въздържаме от мазните храни – излишъкът от липиди затруднява обработката на донорска кръв.

ИСТИНА: В жегата трябва да се пие повече вода

Високата температура е свързана с интоксикация, отравяне на организма с отпадъчните продукти от болестотворните микроби. Обилното поемане на течности помага за отмиването на токсините от организма.

И още: при високи температури човек се поти интензивно, т.е. губи течности, затова трябва да компенсира тази липса.

ИСТИНА: Бонбоните за смучене помагат при полет със самолет

Раздаването на бонбони за смучене преди полет със самолет не е просто за настроение: смученето на бонбони наистина облекчава полета. Работата е там, че при набиране на височина, налягането в самолета пада, от което на пътниците им заглъхват ушите. И тъй като Евстахиевата тръба (вътрешна слухова тръба) всъщност е свързана с фаринкса (гълтача), няколко преглъщания позволяват да се изравнят налягането отвън и в самия ушен канал. При смученето на бонбони се получава обилно отделяне на слюнка, а така по неволя започваме да преглъщаме по-често.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *