ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Внимание: Малко преди да дойде болестта, симптомите й се появяват върху кожата

Добре е да знаете – малко преди да дойде болестта, симптомите й се появяват върху кожата

Тя е домът, в който живеят вътрешните ни органи, и едновременно с това е най-големият и сложен орган в човешкото тяло, който изпълнява много важни функции. Затова е необходимо винаги да я поддържаме в добра форма.

Кое определя състоянието й?

Всеки от нас има своя особена кожа, която е различна от тази на другите хора. И все пак има и нещо общо, което определя състоянието на кожата и нейния вид. Това са полът, възрастта, наследствеността, общото състояние на здравето, начинът на хранене, двигателната активност и грижите, които полагаме за нея.

Какви са нейните функции?

– Част от дихателната система – Кожата първа влиза в съприкосновение с въздуха. За да се стигне до белодробно дишане, животворният газ трябва да влезе в белите дробове, те да поемат кислорода и да отделят въглеродния диоксид. Това, че организмът на човека диша и чрез кожата, е научен факт. Вероятно не е случайно, че се раждаме голи.

болестта
Кожата – екран на човешкото здраве

Природата е предвидила необходимостта човешката кожа да има достъп до въздуха. С течение на хилядолетията обаче хората почти са отучили своята „покривка“ да изпълнява тази важна функция.

Единствено йогите активно работят за дишането на кожата. И това е наистина важно, защото човек с недобре поддържана кожа на тялото обикновено е непълноценен. Той се чувства постоянно уморен и лесно се разболява.

– Бариера за токсините – Кожата пречи на токсините и микробите да проникнат вътре в организма. Нейните ферменти обезвреждат микробите, които полепват по повърхността й. В специални кожни клетки се образуват вещества, които определят нейния имунитет, и само значителното количество микроби или вируси може да има увреждащо въздействие. Иначе кожата се справя и със собствени сили. Независимо от това, че е тънка и нежна, тя противостои на механични, химически и температурни въздействия. Предпазва ни и от вредното въздействие на слънчевите лъчи.

– Температурен регулатор – Кожата помага на човека да преживее горещината и студа благодарение на това, че е наситена с огромно количество кръвоносни съдове – от едри до капиляри. На 1 кв. см от нея се падат 0,5-0,7 м кръвоносни съдове. Когато ни е топло, кожата започва интензивно да отделя топлина и засилва отделянето на пот. И обратно – когато ни е студено, престава да отделя топлина и спира потоотделянето. Така тя се стреми да запази постоянна температурата на нашето тяло.

– Сетивен орган – Кожата е пронизана от нервни окончания, посредством които ние различаваме топло, студено, удар, убождане и редица други усещания. От рецепторите постоянно текат сигнали към мозъка, които ги анализира. Така чрез кожата си опознаваме света около нас.

– Регулатор на водния баланс – Кожата поддържа водния баланс в цялото човешко тяло, а и самата тя се променя в широк диапазон – от прекалено суха до прекалено влажна.

На 1 куб. см се разполагат около 15-16 мастни жлези, които отделят кожна мас, допринасяща за еластичността и съпротивителната сила на кожата.

– Екран на човешкото здраве – Върху нея като в огледало се отразяват всички заболявания на вътрешните органи и системи. Малко преди да дойде болестта, симптомите й се появяват върху повърхността на кожата.

Нарушенията в обмяната на веществата, свързани със заболявания на черния дроб или с проблеми с всмукването на дебелото черво, много бързо довеждат до промяна в кожата – тя става или прекалено суха, или твърде мазна. Тогава се променя и цветът и – появява се кафяв оттенък, образуват се тъмни петна и др.

Пример за това как вътрешните промени в организма намират отражение върху кожата са тийнейджърските пъпки, които сигнализират за хормоналните процеси, свързани с половото съзряване.

Запомнете: винаги преди да дойде болестта, симптомите й първо се появяват върху кожата.

– Огледало на човешките емоции – Кожата, разбира се, отразява и нашето емоционално състояние. Върху нея оживяват всички наши емоции и чувства – радост, страх, любов… Дланите ни се изпотяват, лицето ни почервенява или го залива мъртвешка бледнина. Всички наши преживявания се съпровождат с дълбоки промени в организма ни, които предизвикват характерни кожни реакции.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *