Как да разпознаем и да се отървем от микозата?

Как да разпознаем и да се отървем от микозата – неканения гост, който освен че загрозява ноктите и стъпалата, е много неприятен и упорит.

– Симптомите на заболяването

Микозата, както е медицинското название на гъбичната инфекция, може да се прояви по различни начини.

Сигнал за внимание са всички изменения по нокътната плочка – удебеляване, втвърдяване, промяна в цвета, нацепване, чупливост. Белег за начало на дерматологичния проблем при стъпалата е лющене на кожата, сърбеж и сухота. Все пак точна диагноза може да постави само лекарят.

микозата
Ето какво трябва да знаем за микозата

– Източниците на зараза

Всяко обществено място може да е опасна зона за разпространение на гъбичната инфекция – стига да ходите боси там. Най-често микозата се предава покрай басейни, в сауни, СПА центрове, козметични салони. Рискът се увеличава, ако по стъпалата имате ожулвания, напуквания, наранявания или страдате от прекалено потене на краката.

– Начините за предпазване

Първото условие е да спазвате основните хигиенни правила. Всеки ден си сменяйте чорапите, старателно си бършете ръцете и краката след измиване с лична хавлия (особено важно е да подсушавате местата между пръстите), носете обувки от естествена кожа или текстил (ленен, памучен), които не са тесни и са достатъчно проветриви. В сауната, на плажа или покрай басейна ходете само с лични джапанки или чехли. За профилактика е достатъчно веднъж седмично да ползвате противогъбичен спрей за крака.

Средства за лечение

Терапията зависи от тежестта на заболяването. При леки форми на гъбична инфекция може да се справите с помощта само на един медикамент, предписан от лекар. Ако нокътната плочка е увредена над 50%, се налага продължителна и комплексна терапия под контрол на дерматолог. Хирургическа намеса не се препоръчва – ваденето на поразените от микоза нокти има ред противопоказания и нежелани странични ефекти.

Съвременната медицина предлага комбинирана лазерна терапия, която изключва продължителното пиене на противогъбични медикаменти – основен плюс на този лечебен процес. Методът не е хирургичен, но в някои случаи може да се наложи местна анестезия.

Целебните средства от народната медицина облекчават временно някои от симптомите – например сърбежа, но не могат да излекуват инфекцията.

Задължително ходете на контролни прегледи, за да сте сигурни, че лечението, което провеждате, е правилно и действа ефективно.

– Рискът от повторно инфектиране

Първото условие да излекувате напълно болестта, е да минете целия курс на лечение, предписан от дерматолог. Здравият нокът расте средно с 1 мм на месец. Необходимо е той да заеме изцяло мястото на болния, така че се подгответе търпеливо да изчакате израстването му доста време – около година или дори малко повече.

Задължително дезинфекцирайте всички обувки, които сте носили, преди да започнете лечение.

– Средствата за „маскиране“ на пораженията

Гъбичните увреждания по ноктите могат да се скрият с някои козметични продукти, но само след консултация с лекуващия лекар. Лепенето на изкуствени нокти е абсолютно забранено. Лакът за нокти се разрешава само ако се нанася върху слой лечебен лак (медицинската козметика предлага такива) и е предписан от дерматолог.

Малките бели петънца по ноктите не са проява на микоза, а нарушения на кератиновия слой на нокътя. Може да се дължат на механични увреждания при неумело правен педикюр. В случай, че са твърде много, е необходимо да се обърнете към лекар – възможно е да са сигнал за някакво заболяване.

Гъбичната инфекция поразява най-често хора с отслабнал имунитет. Поради това всяка противомикозна терапия трябва да включва и средства за подсилване на защитата на организма.

Оценете статията
Оценка 2.2 от 12 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.