Елементарни, но ефективни упражнения за лесно и спокойно заспиване

Тези три упражнения ще ви помогнат да „изключите” от грижите на деня, да укротите прекалено активните мисли и да осъзнаете тялото си. Всичко това става чрез подходящо дишане.

За да заспите спокойно

Легнете по гръб, затворете очи и дишайте спокойно. Мислено „обходете” цялото си тяло – представете си върха на главата, „слезте” към челото и го усетете отпуснато, клепачите – тежки, челюстта – отворена.

спокойно заспиване
Спокоен сън

Раменете, лактите, дланите – всичко натежава за сън. Ако някоя „черна” мисъл се намеси в този процес, не се чувствайте виновни, не се ядосвайте. Оставете я да се „прожектира” върху съзнанието ви като върху екран, но не се спирайте дълго на нея. Върнете се към визуализацията на тялото.

– За да заспите бързо

Ако се будите през нощта, пробвайте специален начин на дишане, който води до спад на кръвното налягане и забавяне на сърдечния ритъм – два фактора за по-бързо заспиване.

Вдишайте през носа с издуване на корема, блокирайте дишането за 5 секунди, после издишайте до дъно през устата, като приберете максимално корема, сякаш искате пъпът да докосне гръбнака. Повторете 5 пъти.

– За да се събудите в пълна форма

На много хора сутрин им е трудно веднага да се почувстват бодри и дълго време остават сънени. Ако сте сред тях, опитайте това упражнение по визуализация.

Преди заспиване, след като сте почувствали всяка точка, на която тялото ви се опира в матрака, си представете, че се намирате в състояние на пълно спокойствие в нещо като пашкул, ако е студено, или в прозрачна сфера, ако е топло.

Извикайте в съзнанието си приятен образ и се взрете във всеки негов детайл. Можете да изберете пейзаж, животно, растение, нещо преживяно или въображаемо.

Основната цел е този образ да ви накара да се чувствате добре. После си представете, че се събуждате, протягате се, прозявате се и си казвате „Спах прекрасно”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *