ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето така трябва да се масажира жената, когато е бременна (за облекчаване на болката и дискомфорта)

Културните и антропологичните изследвания сочат, че масажът и движението по време на бременността са и продължават да бъдат важна част от здравната култура в много страни.

В индийските аюрведически текстове намираме подробни наставления как да се втриват специално приготвени масла в изпънатата кожа на корема на бременната. Традиционни скулптури изобразяват бащи ескимоси, които поддържат и нежно масажират гърба на бременната си съпруга. В някои ирландски болници раждащите жени са масажирани от акушерка. При тях раждането се характеризира като удивително кратко и без никакви усложнения.

масаж за бременни
Масаж за облекчаване на болката и дискомфорта

Масажната терапия постепенно възвръща мястото си сред западните методи за грижа за здравето. Наред с това масажът на бременните жени се превръща в едно от нейните най-бързо печелещи популярност приложения.

Терапията може да бъде насочена към различните физически затруднения, съпътстващи бременността. Например при отоци, дискомфорт в краката, стъпалата или ръцете, болка в кръста, таза или бедрата.

Шведският масаж улеснява раждането. Доказано подобрява сърдечната функция, развитието на плацентата и на млечните жлези и засилване на клетъчното дишане. Може да намали отока и високото кръвно налягане, както и да допринесе за успокояването на симпатиковата нервна система.

Дълбокотъканният масаж, точковият масаж, активните и пасивните движения снижават натоварването на носещите тежестта стави, мускули и съединителна тъкан. Така се намалява болката във врата и кръста, предизвикана от неудобната поза и от напрежението на маточните сухожилия.

При майките, родили с цезарово сечение, конкретни терапевтични техники може да намалят загрубяването на тъканите около раната. Освен това могат да допринесат за по-бързото зарастване на белега от операцията и на свързаните с него меки тъкани.

Освен обичайните за всеки масаж предпазни мерки, разумно е да се вземат и следните:

– Коремът трябва да се докосва само повърхностно с опъната длан и много внимателно.

– Натискът върху вътрешната част на бедрата също трябва да е съвсем повърхностен.

– Жените, принудени да останат на легло заради усложнения, са изложени на по-голям риск от появата на кръвни съсиреци в краката, затова масажът на краката при тях трябва да се избягва.

– Масажът е най-безопасен, когато жената или лежи на една страна, или е полулегнала на 45-70-градусов ъгъл вместо по гръб или по корем.

– Има много други конкретни зони по тялото и видове техники, които трябва да бъдат избягвани или видоизменяни в зависимост от здравословното състояние на всяка жена. Затова силно се препоръчва задълбочената специализирана подготовка на терапевта и консултациите с гинеколога на бременната жена.

– Най-добре е масажът да се избягва, ако жената има вагинално кървене, болки в корема или диария.

Съвременните изследвания на ползата от масажа осигуряват модерна база за неговото връщане в комплекса от грижи за майката.

Учените са установили, че плъхове с ограничено автостимулиране на кожата имат лошо развита плацента и 50 процента по-слабо развитие на млечните жлези. Малките им често са болни, мъртвородени или умират скоро след раждането поради слабите умения на майката.

Бъдещите майки, които страдат от гадене или повръщат, установяват намаляване на дискомфорта вследствие на натиск в акупунктурна (акупресурна) точка в горната част на ръката няколко пъти дневно.

Не са известни странични ефекти от правилното прилагане на масажни терапии по време на бременността.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *