Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Великден без преяждане и качване на килограми – 5 съвета от фитнес гуруто Христо Ченов

Агнето да се хапва поне 5 часа след козунака. Това съветват експертите по хранене, за да не ни става тежко и за да преживеем Великден, колкото се може по-здравословно.

Обилна храна и много наздравици. Семейство и приятели се събират около пищната великденска трапеза.

Кой не обича да похапва в компанията на близките си? Този метод за релакс обаче често крие рискове за нашето здраве. Покрай сладките приказки и вкуснотиите на масата, изведнъж усещаме тежест в стомаха. Оказва се, че сме преяли и осъзнаваме, че е трябвало да спрем преди две порции. Дишането става затруднено и започваме да изпитваме болка дори когато се смеем.

Великден без преяждане
Великден без преяждане – спазвайте съветите на фитнес гуруто Христо Ченов

Изкушения

Храните, които поглъщаме на Великден, са пълни с белтъчини. А козунакът е най-високоенергийното кулинарно изделие в националната ни кухня. Любимото ни сладко великденско изкушение се приготвя от бяло брашно, съдържа много яйца, огромно количество захар, много масло, животински мазнини, ядки, стафиди. Това затруднява храносмилателната система.

Агнешкото месо и дроб сaрмата пък са храни, богати на овча лой. Имат и голямо количество наситени мастни киселини. За да омекотим тяхното вредно въздействие диетолозите препоръчват да ядем агнешкото студено. Така лесно можем да премахнем лоените участъци с ножа. Един от най-вредните навици, който е добре да избягваме, е смесването на трудно смилаемо месо с алкохол. Подобна комбинация затруднява работата на целия организъм, отбелязват специалистите.

Бермудски триъгълник

Медиците наричат това Бермудски триъгълник. В него навлизаме, когато затрудним работата на стомаха и червата. Това автоматично блокира действието на задстомашната жлеза, панкреаса, жлъчно-чернодробната система. Ако искаме да не попадаме в този омагьосан кръг, експертите по хранене препоръчват великденските храни да се редуват на всеки прием.

Например сутрин към 8 часа може да закусим с козунак, в 10 часа да се чукнем с яйце, в 13 часа да ядем месо със зеленчуци или дроб-сарма, а в 16 часа можем да си позволим още едно яйце. Така стават общо две за деня, което е съвсем умерено, твърдят диетолозите. Вечерята трябва да е по-лека. Една зелена салата може да ни е достатъчна. Разбира се, няма да навреди кой знае колко, ако към нея прибавим и още едно яйце.

Трикове

Сънливост е първият признак на преяждането. Усетите ли, че ви се доспива, когато похапвате, веднага станете от масата, съветват диетолозите. В случай че не обърнете внимание на този на пръв поглед безобиден симптом, рискувате състоянието ви да стане още по-сериозно. Постоянна жажда и замъгляване на зрението са следващите признаци на преяждането. За да не се стига до там, можем да приложим някои малки трикове. Например да заложим на малки чинии и прибори за хранене.

Ако искате да опитате от всичко, сложете си по малко, казват те. И препоръчват да не се задържаме дълго време на масата. Важно е да отделим време за движение. Може да е просто разходка, йога, кратка тренировка.

Съвети на фитнес гуруто Христо Ченов:

1. Хранете се бавно.

2. Предварително преценете порциите си.

3. Приемането на течности създава чувство на ситост.

4. Яденето на хляб заедно с ястията ви дава излишни калории.

5. Направете си дълга разходка сред природата в празничния ден.

източник:“Телеграф“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *