ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

През пролетта е време да подсилим организма си – ето как!

В статията ще намерите пълна информация как да се погрижите за здравето си през пролетта. От какви витамини имате нужда и как да си ги набавите. Препоръчителни хранителни добавки. Режим и съвети за хранене. Спорт и физическа дейност. Борба с алергиите.

Здравето през пролетта

През пролетта ни се случва умората, сезонната депресия, излишните килограми. Студената зима отмина, но остави след себе си последиците от един no-заседнал начин на живот и по-богата на мазнини храна. Топлите дни са пред нас! Да се подготвим да ги посрещнем в отлична форма.

Зареждане с витамин Д

Началото на пролетта е синоним на завръщането на слънцето. Под влияние на ултравиолетовите му лъчи започва производството на холекалциферол, който всъщност е една от формите на витамин D, а именно D3. След като премине през черния дроб и бъбреците, той се превръща в активно вещество и може да бъде усвоен и използван от организма.

Витамин D осигурява стабилността на скелета, тъй като участва в усвояването на калция и фосфора, намиращи се в кръвта. Тези два елемента са от основно значение за растежа и състоянието на костната структура. Три пъти седмично излагане на слънце между 11 и 14 ч. е достатъчно, за да се образува необходимото количество витамин D. Не забравяйте да използвате предпазен крем с индекс най-малко 15 срещу вредния ефект на слънчевите лъчи. Ценният витамин се съдържа в мазните риби, яйцата, млякото.

Препоръчваме ви следните хранителни добавки: 

ВИТАМИН Д3 Витаминът на Слънцето! код30499

ВИТАМИН Д3 437мл Важен за здравето! код30816

Прочетете интересна информация и в тази статия:

Какво се случва, ако имате недостиг на витамин Д? 

Препоръчителният допълнителен прием е от 600 U1 дневно.

С консумацията на сок от моркови можете да се погрижите за кожата си. Морковите, но и всички останали червени и оранжеви плодове и зеленчуци, съдържат бета каротин, който организмът превръща във витамин А. Това е витаминът, придаващ на кожата и лигавиците повече устойчивост. Пийте всеки ден пресен сок от моркови в продължение на 3 седмици, преди да се изложите на слънце.

Допълнително витамини и подсилване на имунитета

Витамини

След дългата зима нуждата от витамини нараства. Най-ва­жен за тонуса е витамин С – той стимулира имунната система, преборва умората, повишава работоспособността. Шампион по отношение на съдържанието на витамин С е червената чушка – в нея има 325 мг, а препоръчителната дневна доза е 75 мг за жените и 90 мг за мъжете.

Витамин С участва в производството на колаген – протеин, който позволява формирането на съединителна тъкан в кожата, сухожилията и костите. Освен това енергичният витамин подобрява усвояването на желязото, съдържащо се в растителните продукти.

Пролетта е преходен период, в който слънчевите дни се редуват с дни на дъжд и вятър. По-чести стават случаите на хрема, синузит и ринофарингит.  Андрографисът, билка, която се нарича още „жлъчка на земята” или индийска ахинацея, облекчава симптомите. Можете да го използвате под формата на капсули от 400 мг три пъти дневно.

Ехинацеята има силно превантивно действие срещу инфекции на дихателната система. Тя стимулира имунитета, като повишава нивото на пропердина – химическо вещество, произвеждано от организма за подсилване на защитните механизми срещу вируси и бактерии.

Препоръчваме ви следните хранителни добавки:

ВИТАМИН С с ДЖИНДЖИФИЛ 30 капсули

Джинджифилът има в състава си много микроелементи, витамини, протеини и над 12 различни антиоксиданта. Оказва много полезно действие простудни и грипни състояния, потиска кашлицата и намаля високата температура.

ВИТАМИН С КОМПЛЕКС 16 сашета – прием без течности!

Иновативна формула за бързо действие и съвременна технология за прием без течности в опаковки за еднократна употреба. Субстанцията се разтваря бързо в устата без необходимостта от течност.

ВИТАМИН С плюс ЦИНК 20 разтворими таблетки

Разтворимите таблетки с витамин С, ацерола и цинк активират самовъзстановителните сили на организма, ефективно подкрепят имунната система и защитават от вредното действие на свободните радикали.

ВИТАМИН С НА ПРАХ 100г

Силно антиоксидантно действие с което ефективно неутрализира свободните радикали. Подсилва имунитета и предпазва сърдечно-съдовата и нервната системи.

В КОМПЛЕКС плюс ВИТАМИН С 30 таблетки

Комплексна формула от витамини подобряваща цялостното състояние на организма. Витамините от група В въстановяват жизнения и енергиен обмен в организма, тъй като оказват влияние върху активността на редица ензими участващи в метаболизма. Заедно с това оказват благоприятно въздействие върху нервната система, умствената дейност и най-вече върху главния мозък. Балансират естественото състояние на организма и въвеждат хармония, като същевременно намаляват чувството на умора.

ВИТАМИН С плюс ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ

Комплексът от витамин С и пчелно млечице е страхотна комплексна натурална смесица от аскорбинова киселина (Витамин С), мазнини, въглехидрати и протеини.

ЖЕЛЯЗО С ВИТАМИН С Обогатен с фолиева киселина! код30213

Човешкият организъм няма способността да произвежда сам желязо, което налага да си го набавя чрез храна и вода.

ВИТАМИН С КОМПЛЕКС 473 мл код30815

Витамин С в течна форма с добавени биологично-активни продукти се абсорбира много по-бързо в организма и има съответно по-голяма ефективност.

ЕХИНАЦЕЯ сашета При настинки и грип код30721

Добавените цинк и витамин с прави напитката иделана за премахване на умората, изтощението и слабостта, като едновременно с това защитава организма от оксидантен стрес.

ЕХИНАЦЕЯ ФОРТЕ капки / ECHINACEA FORTE drops

ЕХИНАЦЕЯ ФОРТЕ е течна форма за перорален прием на растителна основа. Капките се приемат с малко течност независимо от храненията; единичната доза е 50-55 капки, обикновено се препоръчват 3-4 приема дневно.

Погрижете се и за подкрепа на сърцето

С настъпването на пролетта сърцето също се нуждае от повече грижи. Народната медицина предлага следната лесна рецепта за подсилване на сърдечната дейност: смелете на ситно 250 г орехи, стафиди, 1 лимон и добавете 250 г мед. Приемайте всеки ден по 1 с. л. от сместа 3 пъти преди хранене.

Ако кръвното ви рязко спада и се чувствате замаяни, смелете 3 лимона, залейте сместа с кипната, но охладена вода, оставете да отлежи 1-2 дни в хладилника. После добавете 250 г мед и добре разбъркайте. Приемайте по 1 с.л. 3 пъти дневно половин час преди хранене.

Препоръчваме ви следните хранителни добавки:

КАРДИОХЕЛП МАКС плюс Коензим Q10

Кардиохелп макс е балансирана комбинация от оптимално подбрани активни съставки със синергично действие, които са насочени към подобряване действието на сърдечно-съдовата система и активиране на възстановителните сили на организма. Комплексната формула подпомага коронарното и периферното кръвообращение.

ЦАРСКИ БИЛКИ За кръвоносната система код 30113

Нормализира кръвообращението, като подобрява ефективно кръвоносните съдове благодарение на антиоксидантните свойства на продукта. Изчиства организма от токсини и шлаки, като нормализира нивата на вредния холестерол.

Билкова смес – Вземете по 100 г лайка, безсмъртниче, жълт кантарион и брезови пъпки. Смесете билките и вземете от сместа 2 супени лъжици. Залейте ги с половин литър вряла вода. Оставете да се запарят за 20 минути, след което прецедете. Разделете на две части и изпийте едната част вечерта преди лягане, а другата на сутринта – 20 минути преди закуска.

Пролетни алергии

Причинител на пролетните алергии са полените. Те представляват малки частици, отделяни от растенията. Веднъж разпръснати из въздуха, тези частици лесно попадат в очите, носа, белите дробове. Организмът започва да произвежда антитела срещу тях. Когато антителата нападнат алергените, започва отделяне на хистамини в кръвта. Именно хистамините са причина за появата на симптоми като хрема, зачервяване и сълзене на очите, кихане, кашлица.

Би било доста трудно да се избегнат полените по време на сезона на цъфтеж, но някои прости мерки могат да намалят щетите. Опитайте се да стоите в затворено помещение в следобедните часове, затваряйте прозорците, когато сте вкъщи или шофирате, взимайте душ веднага щом се приберете, носете слънчеви очила.

Препоръчваме ви следните хранителни добавки:

Лула инхалатор с хималайска сол

В нашата лула инхалатор с хималайската кристална сол се съдържат голям брой природни елементи в естественото им състояние. Предимствата на природната хималайска сол подпомагат дишането да се подобри значително и спомагат при алергии, сенна хрема, астма и други.

За да получите пълна информация за лечението на алергичната хрема, прочетете и тези статии:

Сенна хрема – рецепти и съвети за лечение с билки

Диета при сенна хрема

Алергията и 10 насоки за побеждаването й

Съвети за намаляване на теглото

Намаляване на теглото през пролетта

Пролетта е идеалният момент да подготвим тялото за лятното му излагане „на показ”. Строгите диети не са добро разрешение, защото винаги водят до негативна реакция на организма, който е лишен от ценни хранителни вещества, а освен това започва да трупа запаси при всяко похапване.

За сметка на това възпри­емането на здравословни навици на хранене винаги е полезно и за здравето, и за фигурата. Стремете се към балансирано меню без из­лишък от мазнини и захари, с превес на растителните и пълнозърнестите продукти, на ценните мазнини.

Те са чудесни приятели на здравето! Повечето от тях съдържат малко калории, а в същото време засищат, което предпазва от прекаляване със сладко и мазно.

Идеалните пропорции на едно балансирано хранене се състоят от 50% плодове и зе­ленчуци, 25% протеини и 25% зърнени продукти.

В една чаша, приготвена със запарването на 2,5 г листенца зелен чай, се съдържат 50-150 мг катехини и 30-50 мг кофеин. Катехините са вещества от семейството на флавоноидите, известни със своите антиоксидантни свойства. Те се съдържат само в растителните продукти. Полезни са с това, че увеличават енергийния разход и стимулират разграждането на натрупаните мазнини.

Чай от розмарин срещу пролетна умора

Един от симптомите на пролетната умора е ниското кръвно, което води до липса на тонус и ни прави нетрудоспособни.За целта вместо кафе е препоръчително да пием по чаша чай от розмарин с мед, който ободрява много по-добре от кофеина. В 500 мл вряща вода се слага чаена лъжичка розмарин и се вари 10 минути. Билката съдържа висока концентрация на цинеол – оксид, който ускорява циркулацията на кръвта. Това от своя страна води до тонизиране на организма. Неслучайно специалисти препоръчват ароматерапията с масло от розмарин за лечение на хронична умора и нервно изтощение.

Съвети за хранене и примерно меню

Закусвайте сутрин, за да не бъдете прекалено гладни към 11 часа, когато най-често се нахвърляме върху сладки храни.

Не трупайте в дома си запаси от бисквити, шоколади и бонбони.

Хранете се бавно – 20 минути са необходими на мозъка, за да получи от стомаха сигнали за ситост.

Вечеряйте леко, тъй като през нощта тялото консумира много по-малко калории, отколкото през деня.

Съчетаването на здравословни хранителни навици с удоволствие от храната е от капитално значение за добрата форма и финия силует.

Ето едно примерно меню:

Закуска

Кисело мляко с овесени ядки и 1 ч.л. мед

Дребни червени плодове или 1 ябълка

Соева напитка

Обяд

Салата от червено цвекло, моркови и праз

Спагети с чери доматчета и овче сирене

Следобедна закуска

Кисело мляко с овесени ядки и 1 ч.л. мед

Вечеря

Грахова супа

Шунка и ориз по кантонски

Плодова салата от портокали и мента

Прочетете подробно за 90 дневната диета, с която се отслабва без да се гладува. Последвайте линка, за да разберете за принципите на хранене, менюта и рецепти.

Физическа активност

Физическа активност

Завръщането на слънчевите дни вдъхновява за спорт и по-голяма физическа активност. Лекарите препоръчват поне 30 минути движение всеки ден, но продължителността зависи от натоварването – 30 минути бързо ходене се равняват на 20 минути бягане или 45 минути танци.

За да преодоляваме стреса и безпокойството

Когато тялото е активно, например по време на бягане, в него се отделят хормони като допамина, който ни прави по- щастливи, серотонина, кой­то регулира настроението, и ендорфини – субстанции, които повишават усещането за блаженство. Достатъчни са 15-30 минути физическа ак­тивност, за да се усети ефекта на това хормонално производ­ство – симптомите на стреса и безпокойството намаляват, а сигналите за физически болки се прекъсват.

Безпокойството е чувство, което научно се обяснява с прекалената активност на част от симпатиковата нервна система. Физическата актив­ност, от своя страна, подсилва дейността на парасимпатиковата нервна система, коя­то има балансиращ ефект. За преборването на стреса и тревожността са достатъчни 3 сеанса от 20 минути средно интензивна спортна дейност седмично.

За да останем здрави

Физическата активност стимулира кръвообраще­нието и намалява риска от сърдечносъдови проблеми, хипертония, диабет от тип 2. Редовното практикуване на бързо ходене, гимнастика, бягане и какъвто и да е спорт, тонизира организма, кара ни да се чувстваме в добра форма и с повече енергия във всеки­дневието.

За да бъдем стройни

Физическата активност води до по-стройна фигура и по-добра стойка на тялото. Калориите от приетата храна се изразходват по време на физическото уси­лие вместо да се превръщат в мастни натрупвания. Муску­лите укрепват и тялото е по- стегнато и „прибрано”.

Три правила са особено важни:

  • Физическото натоварване трябва да нараства постепенно.
  • Никога не забравяйте да загреете мускулите преди тренировка.
  • Потърсете мнението на лекаря, преди да започнете, ако сте над 35 години (за мъжете) и над 45 (за жените).

Първо условие – спортът трябва да доставя удоволствие

Изберете спортна дисциплина, която няма да ви кара да чувствате тренировките като задължение. За да сте редовни в спортните си занимания, е необходимо те да ви доставят удоволствие. Не се насилвайте да бягате, ако това не ви харесва, не сте длъжни също да следвате модните тенденции. Просто слушайте себе си!

Изпробвайте различни дисциплини. Имайте предвид, че някои спортове повишават самоконтрола, други подобряват способността за съсредоточаване, а има и такива, които помагат за преодоляване на стреса и агресивността.

Спортът отнема тревожността, подобрява съня и е истинско оръжие срещу лошото настроение.

Натоварването е постепенно

„Всичко или нищо” не е подходящ девиз за спортуващите. Най-голяма полза ще извлечете от движението, ако го практикувате малко по малко и се натоварвате постепенно.

Подгответе си седмична програма за 2-4 тренировки от 45-60 минути. Ако отдавна не сте спортували и сте на над 40 години, първо поговорете с вашия лекар, който може да ви препоръча изследвания или кардио тест при повишено мускулно усилие.

Идеални дисциплини за постепенно на­товарване са колоездене, бягане, бързо хо­дене, танци… Тренирайте поне 45 минути на сеанс. При редовна физическа активност мастните тъкани намаляват, сърцето укрепва, организмът отделя повишени количества от хормоните на щастието – ендорфини и серотонин. Стойката се подобрява, настроението е радостно. Цялото тяло става по-силно и е способно на все по-големи усилия.

Задължително време за възстановяване

В началото е нужно да си осигурявате 2-3 дена почивка между отделните тренировки, за да може тялото да се възстанови от усилието и да е готово за следващия път. След сеанса не забравяйте да пиете вода, а ако тренировката е продължителна, пийте по няколко глътки на всеки 30 минути.

В края наусилието организмът има нужда от глюциди, които можете да си набавите с малки количества енергизиращи напитки. От­делените чрез потенето соли се възстановяват чрез газирана вода или малко повече сол по време на следващото хранене. Киселото мляко е идеален източник на протеини за мускулите.

Преди тренировка задължително загря­вайте мускулите в продължение на десетина минути – това ще ги подготви за усилието. Най-напред раздвижете ставите на раменете, ханша, глезените, а след това продължете с все по-бързи движения няколко загряващи упражнения.

След тренировка правете леки разтягания в рамките на десетина минути, като ги при­дружавате с дълбоко дишане и осъзнаване на положителния им ефект върху организма. Щом се приберете вкъщи, вземете контрастен душ с редуване на топла и хладка вода, като завършите със студена струя. Масажирайте мускулите с масло от арника, което предпазва от мускулна треска.

Неподходящи извинения

Липса на време, други по-важни задачи или просто мързел – чували сме всякакви оправ­дания за липсата на физическа активност и за заседналия начин на живот. Всъщност винаги има начин да спортуваме!

Тази модна концепция се състои в това всяка свободна минута от деня да се оползотворява с движение, каквото и да е то – разклащане на хан­ша, докато си миете зъбите, свиване на седалищ­ните мускули в седящо положение, гимнастика за ръцете с две малки бутилки минерална вода… Постепенно през деня се натрупва достатъчно време, прекарано във физическа активност, което според концепцията носи името „25-и час”.

Ако наистина спортът не ви влече, можете да го замените с разходки, работа в градината, игри на криеница с децата или танци в приятелска компания – всички тези занимания ще ви на­карат да се изпотите и да стегнете мускулите.

През пролетта – работа за по-добър метаболизъм

Пийте повече вода за по-добър метаболизъм

По-бързата обмяна на веществата спомага за поддържане на теглото, без да се налага да спазвате диети. Обмяната на веществата (метаболизмът) може да бъде забавена или по-бърза, което въздейства и върху теглото. Вероятно ви се е случвало да завиждате благородно на познати, които похапват обилно и не пълнеят? Причината е, че имат бързо изгаряне. Добрата новина е, че има начин да се повлияе на метаболизма. Ето 10 трика, изготвени от италиански специалисти, с които ще успеете да постигнете това.

Увеличете двигателната активност

Движението стимулира обмяната на веществата, докато заседналият начин на живот води до пълнеене, тъй като забавя метаболизма. Винаги, когато имате възможност, ходете пеш и не ползвайте асансьор. Само това да промените, ще има ефект. Спо­ред последни проучвания, полезни за силуета са дори кратките раздвижвания, на които обичайно не обръщате внимание. Например – вместо да пишете мейл до колегите си в съседната стая, станете от стола си и се разходете до тях (стига да е позволено, разби­ра се). Или оставете книгата за 5 минути и просто се раз­тъпчете из жилището, ако си лежите и четете през уикенда у дома. Всичко това води до натрупване, което ускорява метаболизма. Италианските специалисти са изчислили, че за да не се забавя обмяната на веществата, е важно на всеки 1 час да правите 5-минутно раздвижване.

Забравете за диетите

От някои наистина се свалят килограми, и то доста, но пък следва йо-йо ефект или режи­мът се оказва нездравословен.

Много по-голяма полза има от малките промени в начина на живот, които водят в крайна сметка до големи резултати. А и така свиквате постепенно с новия режим, без да се стига до стрес. Полезно например е да намалите големината на пор­циите. Ако все още сте гладни, може да хапнете по-късно от­ново, но пак в по-малки коли­чества. На силуета пречи не честото похапване, а обилното ядене, тъй като то разширява стомаха. А разширеният сто­мах очаква повече храна и така попадате в затворен кръг.

Внимавайте с калориите

Каквото и да си говорим, няма как да отслабнете, ако поглъ­щате храни с висока калорий­на стойност, пък било то и в миниатюрни количества. От друга страна, малкото калории също не са правилен избор, тъй като именно те поставят тялото в неизгодна позиция. Ефектът от дневно меню, кое­то не надвишава 1200 калории, е обратен – така се забавя об­мяната на веществата и ки­лограмите не мърдат, колкото и да се стараете да бъдете стриктни. Специалистите обясняват този парадокс по следния начин. Ако ядете под 1200 калории дневно, орга­низмът изпада във физиологично състояние на глад и се стреми да усвои всяка хапка, която поглъщате, превръщай­ки я в мазнини и складирайки я в депа по тялото. Нормални­те стойности за жени, които водят активен живот, са меж­ду 1400-1700 калории на ден, така че вижте къде грешите, когато следващия път изгот­вяте менюто си. Освен това е важно да консумирате разно­образни хранителни вещества всеки ден: богати на фибри въглехидрати (пълнозърнести продукти, плодове и зеленчу­ци), „постни“ протеини (риба, шунка и птици, без кожата) и здравословни мазнини (ядки, семена, зехтин).

Тялото се тонизира благода­рение на синтеза на проте­ините, а това води до изгаряне на калории. Ако тренирате с по-леки тежести и правите по няколко повторения на упражненията, ще изгорите повече калории в сравнение със същите упражнения, но без или с по-големи тежести, обясняват специалистите. Този вид гимнастика е полез­на, тъй като поддържа муску­лите във форма. А както зна­ем, всяка диета или диетичен режим, който води до загуба на тегло, отнема до около 25% от мускулнатамаса. Резулта­тът е: по-малко тонизирано тяло и забавен метаболизъм. А когато тренирате с умере­но натоварване, вие пречите това да се случи и загубата да бъде от мускулите.

Още съвети за хранене

И не само. Някои храни и на­питки задвижват метаболизма и са много полезни. Такива са водораслите Fuxus (кафяви водорасли), зеленият чай, зе­леното кафе. Специално тези водорасли са с доказан ефект срещу затлъстяването. Някои диетолози ги използват в ком­бинация със зелен чай за още по-добър резултат.

Не лимоновият сок, а оцетът е по-полезен, когато искате да ускорите обмяната на веще­ствата и да влезете бързо във форма. Според всички храни­телни проучвания, оцетната киселина, която се съдържа в оцета (включително в балса­мовия) стимулира изгаряне­то на мазнините и намалява триглицеридите в кръвта. Оцетът също така е известен и като диуретик, което пък е полезно при задържане на течности.

Някои видове са изклю­чително богати на Омега 3 мастни киселини, което пра­ви чудеса за метаболизма, ак­тивирайки хормоните на щитовидната жлеза, отговорни за синтеза на мазнини. Такива риби са сьомгата, риба тон, сардините, пъстървата (но дивата, а не отглежданата в рибарници по изкуствен начин).

По този начин изненадвате организма и той трябва да ус­кори работата си, за да изгори приетата храна. Ако напри­мер менюто ви включва всеки ден едни и същи количества въглехидрати, протеини и мазнини, разпределени по един и същ начин, организмът се адаптира и става ленив. А това намалява скоростта на метаболизма. Какво трябва да направите, за да го промени­те? Отговарят специалистите.

Ако да речем спазвате някак­ва диета с ниско съдържание на мазнини, след 4 седмици задължително направете сериозна промяна, която да продължи не ден или два, а поне 2 седмици. Не става дума да започнете да поглъщате нездравословни количества или непозволени продукти. Но бихте могли да добавите повече мазнини или въглехи­драти в едно от храненията през деня или да замените с алтернативен продукт ня­коя основна група – сирене вместо месо например. Още повече, че млечните храни според последните проучва­ния са изключително полезни за ускоряване обмяната на веществата, тъй като изгарят мазнините, преобразувайки ги в енергия.

Яжте диня, когато й е сезонът, разбира се. Динята съдържа аргинин, който благоприятства изгарянето на мазнините и предотвратява локализирано­то им натрупване по тялото. Полезни са и другите червени плодове, тъй като те стимулират синтеза на протеините и контролират нивата на кръвната захар, а тя е отговорна за чувството на глад.

Избягвайте консервираната храна

В това число влизат не само консервите, а и колбасите. Според някои изследвания, химичните хранителни кон­серванти, които се използват за производството на такъв тип продукти, са виновни за повишеното затлъстяване в последните години. Учените смятат, че именно те забавят метаболизма, увеличават апе­тита и стимулират клетките да се превръщат в мастни на­трупвания.

Правете си сами прегледи особено през пролетта!

Нокти

Ако видите обезцветени (по-бледи от останалата част) ивици, а и в последно време чувствате умора, най-веро­ятно бъбреците ви не могат да филтрират белтъка от урината, от което страда це­лият организъм.

Ако откриете тъмни ли­нии върху белите лунички на ноктите, това може да е симптом за рак на кожата. Жълтеникавите, кафени­кавите и черните ивици са сигнал за увреждане на клет­ките, като това може да е свързано с меланома. Ранно- то откриване и лечение води до оздравяване в 95% от слу­чаите. Затова задължително идете на обстоен преглед.

Подмишници

Ако на това място забележи­те участъци със загрубяла тъмна кожа, може да озна­чава, че имате диабет. Изли­шъкът от инсулин в кръвта води до бързо размножаване на клетките, така тъканта се уплътнява и се натрупва меланин. Това се наблюдава обикновено на подмишни­ците, шията и слабините. Кръвен анализ може да оп­редели имате ли диабет.

Шия и раменна област

Това са обичайните места за появата на липомите – малки подутини, които всъщност са подкожни мастни образу­вания. Те са меки на пипане и леко подвижни – не са зло­качествени, така че може да не бъдат лекувани. Но при разрастване или притискане, което може да доведе до бол­ка или дискомфорт, могат да бъдат премахнати.

Глава

Ако косата ви изтънява и за­почва да пада, това може да е свързано със заболяване на щитовидната жлеза. Затова е важно да посетите лекар, за да ви измерят нивата на хор­моните, които стимулират работата на щитовидната жлеза. Ако са много високи или ниски, трябва да се регу­лират с помощта на медика­менти.

Ако кожата на главата ви се лющи, това може да е явен признак за претовар­ване. Стресът става причина за изработването на твърде много кортизол (хормона на стреса), който не само внася безпорядък в имунната ви система и нарушава обмяна­та на веществата (като води до трупане на килограми), но и изсушава кожата на главата. Шампоанът срещу пърхот води до временно облекчение. Най-важното е да намалите натоварването в ежедневието си и да отделяте повече време за сън.

Корем

При някои жени се получава окосмяване в долната част на корема – това може да е първо проявление на поликистозни яйчници (поради повишено ниво на андрогените). Може да се получи нередовен менструален ци­къл, повишаване на теглото, както и нежелано окосмява­не на гърба, гърдите, корема. Жените, които забележат по­добни симптоми, е важно да посетят гинеколог, който да предпише лекарства за нор­мализиране на хормоналния баланс. Това не е маловажно, защото поликистозните яйч­ници водят до безплодие и проблеми със сърцето.

Език

Оцветяването на езика може да ви подскаже различни проблеми в организма:

  •  червено – ако е зачервен върхът на езика, това е знак за слабост в сърдечната об­ласт; при ярки червени пет­на по езика става дума за алергична реакция и непо­носимост към някакви хра­ни или медикаменти;
  •  жълто – черният ви дроб е претоварен; възможно е да имате гъбична инфекция;
  •  бяло – сигнализира, че има­те нарушения в работата на стомашно-чревния тракт;
  •  синкаво-лилаво – проблеми с белите дробове, със сърцето;
  •  кафеникаво-сивкаво – дехидратация, трудности с хра­носмилането, нарушения в работата на белите дробове.

Очи

Кръговете под очите обик­новено се забелязват още при пръв поглед в огледалото сутрин. Разбира се, първата причина, за която се сещаме, е умората. Но може да е и алер­гия. Алергенът атакува вашия организъм, който отделя антихистамин. Той, от своя страна, кара кръвоносните съдове да набъбват и така тъмните кръ­гове се появяват около очите – там където кожата е по-тън­ка. Така че е добре да посетите алерголог.

Ако забележите върху бялото на очната ябълка жълтеникава подутина, не се плашете – става дума за безобидно увреждане, което се нарича пингвекула (удебе­ляване на защитната обвивка на окото). Предизвиква се обикновено от дълъг престой на слънце или вятър. За да не позволявате на това образу­вание да нараства, ползвайте овлажняващи капки и носе­те слънцезащитни очила. Но ако се получава често дразне­не, може да се възпали, така че се консултирайте с лекар.

През пролетта трябва повече грижа за кожата и косата

Грижа за кожата и косата

Грижата за кожата и косата в началото на топлите дни е задължителна, ако искаме да изглеждаме добре и да поправим щетите от зимата.

Хидратация

През изминалите студени дни кожата често е страдала от ниски температури и сухота. Време е да възстановим ней­ния предпазен слой, за да бъде тя отново гладка и „сочна”. Този слой се състои от мастни вещества и вода. Подходящо средство за подсилването му е маслото от сладък бадем, бо­гато на мастни киселини омега 9. Съставна част от омега 9 е олеиновата киселина, която присъства в мазнината на хи- дролипидния слой на кожата в ролята на предпазна бариера.

С бадемовото масло тряб­ва да внимават бременните жени. Италианско изследване изнася данни за повишен риск от преждевременно раждане при жените, които използват бадемовото масло за масаж против стрии.

Кожата може да бъде хид- ратирана и отвътре чрез при­ема на масло от пореч. То е богато на мастни киселини омега 6, които са съставени от линолеични киселини, изграждащи епидермиса. Те служат за подсилване на пред­пазния кожен слой. Маслото от пореч се препоръчва под формата на капсули.

Пресни зелени сокове

Пресните сокове от зеленчуци – марули, краставици, целина, спанак, имат въздействие върху изтеглянето на токсините и излишните течности. Те  защитават черния дроб от пестициди и тежки метали, укрепват кръвоносните съдове.

Целината е богата на витамини В, В2, РР, аминокиселини, каротин, магнезий.

Пресният копър е шампион сред тревите по съдържание на витамин С и минерали. Сокът му освобождава организма от излишния холестерол, подобрява храносмилателната система и подмладява организма.

Лимонената и ябълчена киселина, които се намират в киселеца, притежават противовъзпалителни свойства.

Краставицата доставя ком­форт за кожата, стимулира кръвообращението на лицето и представлява евтина и ефи­касна маска.

Почистете кожата на ли­цето. Нарежете на кръгчета половин краставица. Наредете кръгчетата по кожата и ги ос­тавете да действат десет ми­нути. След това изплакнете.

Розовата вода е идеален тоник за кожата – тя помага за свиване на порите, изглажда и освежава тена. Кипнете 250 мл вода и пуснете в нея шепа розови листенца (по-добре от червена роза). Махнете от огъня и оставете листенца- та да киснат 30 минути, след това прецедете. Използвайте този лосион сутрин при съ­буждане и вечер, преди да си легнете.

Препоръчван от древната ки­тайска медицина, от науката за здраве и дълголетие Аюрведа, от масажисти и физиотера­певти, този метод допринася зацялостното благосъстояние на организма, особено ако се прави сутрин. Освен чисто козметичните ползи (ексфолиация на кожата), четковият масаж лекува симптомите на пролетна умора, като стиму­лира кръвообращението и лимфната система, и тони­зира мускулите. А като бонус премахва целулита. Масажи­рането се прави с четка от ес­тествен косъм и продължава поне 10-15 мин.

Студът има негативно въз­действие и върху косата. През пролетта симптомите на косо­пада често се засилват. За прео­доляването им помага бирената мая. Тя се продава под формата на прах или хапчета. Бирената мая е богата на витамини В1 и В2, цинк, селен – вещества, кои­то благоприятстват образува­нето на червени кръвни клетки и регенерацията на кожата.

Отварата от коприва е отлично средство за по-гъста и здрава коса с блясък. Необхо­димо е 1 шепа листа от коприва да се кипне в 1 л вода. Към нея се добавят 2 с.л. ябълков оцет. След като косата се измие с шампоан, се облива с преце­дената отвара от коприва.

Чаят от коприва помага срещу инфекции в устата – възпалени венци и пародонтоза. Стимулира образуването на червени кръвни клетки и по-лесното им снабдяване с кислород. Успокоява и помага при безсъние. Богатото съдържание на калий го превръща в добър диуретик. Чаят от коприва премахва пролетната умора и подпомага дейността на жлъчния мехур, бъбреците и черния дроб.

Рецепта: 1 супена лъжица фино накълцани листа от коприва се заливат с 250 мл гореща вода и се запарват за 1-2 минути. След като се охлади се прецежда и се пие на малки глътки. Може да се подслади с мед.

Препоръчваме ви следните хранителни добавки:

АКТИВ КРЕМ С МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН код50121

Източници: healthspringfitness.org; pchelandiya.net; receptymeda.ru; priroda-znaet.ru; webmd.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *