Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Китайският биологичен часовник не греши – издава кои органи боледуват

Китайският биологичен часовник никога не греши

Може да ядете правилно и да правите упражнения, но ако живеете според биологичния си часовник, наистина ще сте в по-добро физическо състояние.

Всеки от нас има свой биологичен часовник и ние живеем в 24-часов цикъл, ритмично редуващ светлината и тъмнината. Всеки орган в тялото ни инстинктивно знае кога е време да работи здраво и кога да си вземе почивка. Това са тъй наречените ритми, които са свързани с часовете на денонощието и затова се появяват приблизително веднъж на 24 часа.

китайският биологичен часовник
Китайският биологичен часовник е безпогрешен

Безсмислено е тялото ни да работи на пълни обороти през цялото време, ако нямаме нужда от това. По-добре е да използваме това, от което имаме нужда, когато имаме нужда. Това е един прекрасен механизъм за съхранение.

Ако не се съобразяваме с биологичния часовник на тялото си, нашето здраве и физическо състояние може да са изложени на риск. А не ни трябва много, за да излезем от ритъм. Работата на смени, дългите пътувания, бременността, смяната на дневния ни установен ред или стресът могат да разстроят естествените ритми на тялото ти.

Някои от най-основните идеи в традиционната китайска медицина са тясно свързани с времето. Ин и ян, например, се отнасят до деня и нощта. А 12-те меридиана, по които енергията се движи из тялото, са свързани с 12 двучасови периода и някои определени органи.

Традиционната китайска медицина отчита, че за всеки орган има време, когато той достига максимума си, и обратното – такова, когато той работи най-слабо.

Китайският часовник се използва най-вече, за да ни помогне да установим кой орган е с нарушено действие. Ако някой се чувства уморен през „бъбречните“ часове (между 5:00 и 7:00 сутринта), то това е знак за неправилна координация на бъбреците.

Химичен „превключвател“

Западната медицина сега също разпознава тази нестабилност на тялото по време на денонощието. Нивата на хормоните ни варират през деня по начин, който оказва влияние и на най-основните процеси в тялото ни.

Учени от Калифорния открили химичен „превключвател“ в мозъка ни. Той контролира механизма, регулиращ биологичния ни часовник. Те установили също, че ако той бъде по някакъв начин повреден, това може да повлияе на самия механизъм и така да разклати основите на цялата система. Учените се надяват, че откритието им ще доведе до нови видове лечение на заболявания като безсънието и депресията. Това също обяснява защо някои лечения (като например химиотерапията) са по-ефективни в определени часове от деня. По време на експерименти в Северозападния университет в САЩ учените открили, че вътрешният ни биологичен часовник оказва влияние върху оцеляването на имунните клетки, които някои лекарства срещу рак атакуват.

Ако разбираме биологичния си часовник и успеем да определим естествените ритми на тялото си, можем да отключим енергията, от която се нуждаем през деня, и да спим по-добре през нощта.

Действайте според биологичния си часовник:

3:00-5:00 Правете тай чи упражнения

Според китайската медицина, това е времето, когато дробовете са най-активни. Дори да ви изглежда прекалено рано, това е добър момент да станете и да направите няколко упражнения. Много китайци практикуват тай чи, чийто фокус е върху дишането и дробовете, именно рано сутрин.

4:00-6:00 Най-доброто време за раждане

Твърде вероятно е да родите по естествен път между 4:00 и 6:00 сутринта, твърдят хронобиолозите. Според китайския биологичен часовник това е така, защото по това време има повече енергия в дробовете, в сравнение с другите ни органи. Когато се появим на бял свят, вдишваме и поемаме първия си дъх живот.

Логично е най-доброто време за появата ни на света да е, когато има най-много енергия в дробовете ни, за да може тя да ни помогне за този пръв дъх живот.

Ранната сутрин, когато изгрява слънцето, е също така най-доброто време да правим секс. Според едно британско проучване слънчевата светлина повишава нивата на тестостерон. Това е хормонът, който увеличава сексуалното желание и на мъжете, и на жените. Участниците в друго проучване, в Центъра по хронобиология в Новосибирск, Русия, заявяват: „Излагането на слънчева светлина стимулира хипоталамуса (тази част на мозъка, която свързва нервната с ендокринната система). Така въздейства на нивото на почти всеки един хормон в тялото ни, което пък увеличава плодородието.“

7:00-11:00 Здравословна закуска

Стомахът и панкреасът са най-активни сутрин. Затова диетоложката Адел Дейвис съветва: „Закусвайте като царе, обядвайте като принцове и вечеряйте като просяци.“ През нощта черният ни дроб се е пречистил, тъканите и клетките ни са се възстановили. Закуската дава възможност на тялото ни отново да се зареди с енергия. Обилната закуска може да повиши вниманието ни сутрин и да подобри паметта и концентрацията ни през целия ден.

9:00-11:00 Време за работа

На повечето хора им е по-лесно да се концентрират сутрин. Така е, защото способността ни да мислим е ръководена от далака ни. Той пък е най-активен между 9:00 и 11:00 сутринта, тоест това е най-подходящото време да се фокусираме върху работата си.

13:00-15:00 Следобеден сън

Макар да е лукс, който малка част от нас могат да си позволят, следобедният сън може да е полезен. Когато в червата ни има храна, това отклонява енергията от крайниците ни (като главата, ръцете и краката), за да подпомогне храносмилането и по този начин да извлечем повече енергия от храната. В резултат, концентрацията ни спада и започваме да се чувстваме леко сънени. В китайската медицина, периодът от 13:00 до 15:00 е времето на тънкото черво и именно затова след обяд ни се иска да си полегнем.

19:00-21:00 Отдих

В китайската медицина това е времето на перикардиума – пълна с течност торбичка, която предпазва сърцето. Една от функциите на сърцето е да подслонява ума ни. А умът ни трябва да е отпочинал, за да можем да заспим. Понеже перикардиумът предпазва сърцето, най-добрият начин да си осигурим спокоен сън през нощта е да си починем по това време.

С постепенното изчезване на дневната светлина, пинеалната жлеза (епифизата) в мозъка произвежда все по-малко серотонин (преносителя на нервни импулси, който контролира апетита ни и сърдечносъдовата ни система) и започва да отделя мелатонин, който ни помага да заспим.

източници:womаn.ru,журнaл,24 чaса

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *