Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Смяна на часовото време – лекари съветват да направите тези 7 неща

Биологичният и механичният часовник рядко работят в пълен синхрон. С течение на времето обаче нашият организъм влиза в един ритъм със стрелките.

Понякога толкова добре, че не ни трябва часовник, за да се събудим сутрин.

Адаптация

Смяната на времето тотално обърква този изграден с годините синхрон. Точно това ни очаква утре, когато трябва да превъртим стрелките с час напред. Лятното часово време се въвежда на 26 март в 3 часа.

Обикновено периодът на адаптация продължава една седмица, твърдят медици. При някои по-чувствителни хора обаче неразположението може да трае и три седмици. Те стават раздразнителни , закъсняват за работа, не могат да се концентрират. Опънатите като струни нерви могат да отключат депресия. Затова специалистите препоръчват парченце черен шоколад след събуждане в продължение на седмица-две. В него се съдържа натуралният антидепресант триптофан. Така че едно блокче на ден може да повиши настроението.

Смяна на часовото време
Тази година лятното часово време се въвежда на 26 март в 3 часа

Лекарите предупреждават, че имунната система е уязвима през този период, защото организмът се опитва да се нагоди към смяната на времето. Много хронични заболявания могат да се изострят. Особено чувствителни са хората, които имат проблеми с кръвното. Трябва да внимават и страдащите от астма и язва.

Според кардиолози объркването на биологичния ни часовник е свързано с риск от сърдечно-съдови проблеми. Изследване на Шведския кралски медицински институт показва, че броят на инфарктите нараства през първите три дни от този период. Спането с час по-малко автоматично се отразява на нашата кондиция. Естествено това е строго индивидуално.

Оптимизъм

Късметлии са онези, които се нуждаят само от пет-шест часа сън, за да са бодри. Хората, свикнали да си поспиват по осем часа обаче, са ощетени и имат нужда от допълнителни часове за спане в първите дни. При децата един час сън е от най-голямо значение. Възможно е заради недоспиването учениците да бъдат по-разсеяни, по-трудно да запомнят уроците си. Затова родителите трябва да подхождат с разбиране, ако хлапето им донесе лоша оценка.

Шофьорите и онези, които работят с машини, трябва да са много внимателни. Добре е в началото на периода да си лягат с час по-рано и да съкратят наполовина часовете за гледане на телевизия вечер. Разбира се, психолозите отчитат и положителния ефект от въвеждането на лятното часове време. Най-важният е, че се зареждаме с оптимизъм от това, че се удължава светлата част на деня. Това има благотворно въздействие за онези, които се потискат от бързото падане на мрака през зимата.

СЪВЕТИ:

1. Облечете се в ярки цветове.

2. Ако е възможно, през първата седмица на април не планирайте работа, която изисква прекомерна концентрация и напрежение.

3. Прекарайте първите три дни, като се натоварвате повече физически, за да се уморите. Така ще спите по-добре.

4. Яжте повече плодове и зеленчуци.

5. Правете чести разходки на въздух.

6. Не злоупотребявайте с алкохола и кофеина.

7. Стойте повече време на слънце – това ще повиши настроението ви.

източници:Телеграф,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *