Специалната диета на Тиери Ертог балансира хормоните по естествен начин

Правилно подбраната храна е в състояние да възстанови нивата им и така да подобри състоянието – както психически, така и физически.

Чувствате се отпаднала или безпричинно изнервена, косата ви е изгубила своя блясък, тялото – своя тонус.

За всичко са виновни хормоните. Те провокират целия дисбаланс в организма на човек. При това без да подбират пола – мъжете също страдат. Причините могат да бъдат най-различни, но добрата новина е, че са преодолими. При това не с лекарства, а с диета. Тя е дело на белгийския ендокринолог Тиери Ертог, един от най-големите експерти в света по хормонална антиейджинг (против стареене) терапия. Според него чрез правилно подбраната и комбинирана храна могат да се балансират хормоните, като в същото време ще се избавим и от излишните килограми.

хормоните
Специална диета балансира хормоните

– Регулиране на нивата

Някои храни влияят на производството на хормоните така, че възстановят нивата им и ги поддържат оптимални в човешкия организъм. Всичко това води до стабилно състояние – както психическо, така и физическо. Ясно е, че хормоналният дисбаланс може да провокира най-различни смущения и неразположения, които се проявяват не само в зряла възраст, а и в по-млада.

Най-уязвими са жените в периода преди менопаузата. Но регулирането на хормоните може да подобри качеството на живот като цяло, тъй като те координират повечето от важните функции на различните органи в тялото. Именно затова трябва да бъдат във форма. Проблемът е, че с възрастта производството на хормони постепенно намалява, което се отразява по един или друг начин на тялото. Затова трябва да бъдат компенсирани.

– Самонаблюдение

Някои симптоми на хормоналното неравновесие се забелязват веднага – като бръчките и наднорменото тегло. Ето какво още трябва да ви алармира, че нещо се случва в организма ви. Кожата е като огледало на възрастта. Тя е и най-големият орган в тялото, влияе се както от външни, така и от вътрешни фактори. Когато някой изглежда с 10 години по-възрастен, отколкото е реално, и няма болестна причина за това, то значи има проблем с нивото на естрогените, андрогена или растежния хормон.

Тиери
Тиери Ертог

Дълбоките бръчки между носа, устата и по челото са знак за недостиг на растежен хормон и андрогени. Дори косата без обем е знак, че се случва нещо нередно. В случая може да става дума за недостиг на полов или растежен хормон. По същия начин различни изменения по тялото показват недостатъчното или твърде голямото количество на различни хормони.

В книгата „Хормонална диета“ на Тиери Ертог и журналистката Маргерита Енрико са описани подробно всички хормони, тяхното влияние, различните хормонални типове хора и отличителните им белези, симптомите за нередности и вариантите как да бъдат укротени чрез хормонална диета в зависимост от проблема.

– Принципи на хормоналната диета

Тя е индивидуална и зависи от конкретния проблем, но има и някои общи неща, които важат за всички. На първо място трябва да се откажете от кафето, черния чай, газираните напитки и алкохола за определен период от време (най-често за един месец). Добре е да пиете по 2 литра вода дневно. Препоръчват се зелен чай и прясно изцедени плодови сокове, без допълнителна захар. Но сокове се пият не повече от 2-3 пъти седмично! Оттук нататък е важно разнообразието.

Учени са изчислили, че човешкото тяло има нужда от над 40 вида храни, за да функционира правилно. В този смисъл ограничителните диети – например само на протеини, само на плодове или изключващи напълно даден вид продукти, са не само непълноценни, но и вредни. В менюто трябва да има разнообразие, за да е здрав организмът и хормоните да са в съответните нива.

Хормоналната диета препоръчва да не се консумира една и съща храна повече от 2 пъти седмично, тъй като на тялото са необходими около 3-4 дни, за да я елиминира напълно от червата. Добре е вечерята да бъде по-рано. Подходящи за вечеря са пилешко и агнешко месо, риба и морски продукти, но не и млечни изделия. Мазнината трябва да присъства на всяко хранене, но да е качествена: зехтин, масло, не и маргарин. Панирането и пърженето са забранени. Трябва да се подбират пресни и сезонни храни, естествени за региона.

Плодовете се ядат самостоятелно и не се смесват с другите продукти, тъй като в комбинация водят до храносмилателни проблеми. Два пъти седмично вечерята се пропуска или се хапва съвсем леко и символично. Но пък 2 пъти в седмицата имате право на свободен режим, тоест ядете каквото ви харесва. Храните по време на режима се консумират сурови или съвсем слабо обработени, с изключение на месото, рибата и яйцата.

Перфектната храна

Плодовете и зеленчуците в тази диета са задължително с ниско съдържание на захар. Такива са: грейпфрут, лимон, пъпеш, боровинки, авокадо, ягоди, малини, ябълки, къпини, круши, праскови, сливи, марули, чушки, броколи, карфиол, краставици, лук, зелен боб, брюкселско зеле, къдрава салата, грах, целина, спанак, тиква, тиквички. Може да се консумират моркови, домати, банани и грозде, но в малки количества.

Примерен дневен вариант

Закуска: билкова отвара и по-рядко зелен чай. В никакъв случай мляко и кафе. Плод по избор и ядки, които са били накиснати във вода за няколко часа (така се отделят токсините).

И още: семената (сусам например), но също накиснати във вода, кълнове, яйца, шунка.

Обяд и вечеря: консумира се само едно ястие! В него трябва да има зеленчуци и месо (бяло или червено), риба или яйца. Може да се добавят кълнове в ограничено количество, варени картофи – също ограничено количество, подправки. Мазнината е задължителна.

Междинни закуски: те могат да бъдат между закуската и обяда или между обяда и вечерята, но никога след вечеря. Позволени са билкови отвари, зелен чай, пресни плодове и сушени плодове (накиснати във вода).

източници:Хормoнaлна диета,Журнaл,24 часа

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *