БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Как се преодолява стресът бързо и лесно? Пробвайте тези съвети!

В статията ще намерите информация за това как се преодолява стресът със следните техники: Използване на минерални соли. Постигане на вътрешна хармония. Релаксация на цялото тяло. Променяне на обстановката. Полезни упражнения – пози от йога. Използване на развлечения и творчество. Как да използвате ароматите. Общуване и приятни емоции. Храни против стрес и за добро здраве. Препоръчителни хранителни добавки. Билки за релаксация и против стрес.

Преодолява стресът

Има моменти, когато се чувстваме на предела – сякаш ще се сринем на мига. Тогава ни се струва, че само един почивен уикенд може да ни спаси и да успокои нервното напрежение. Но това невинаги може да се реализира, защото времето понякога не ни позволява дори да хапнем нормално и да се наспим. Хубавото е, че има цели 40 начина да намалим стреса за 5 минути, дори за по-малко. От пиенето на чай до дихателните упражнения: всички те могат да ни помогнат да поставим нещата под контрол.

Минерални соли

За подобряване на съня, намаляване на стреса, релаксиране на мускулите и за добро настроение се доверете на магнезия. Освен че го има естествено в много храни, можете да си го набавите от Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Разтворете 10 таблетки от солта в чаша гореща вода и изпийте течността бавно, на малки глътки, вечер преди лягане за бърза релаксация и спокоен сън. Или разтворете 10 таблетки в 200 мл гореща вода, натопете в течността малка кърпа (без да я изцеждате), и си направете топъл компрес на врата и раменете, докато отдъхвате вечерта. Отпуска незабавно след тежък ден, регулира стреса и чувството за тревожност.

Постигане на вътрешна хармония

Сложете глава на възглавницата: понякога и това е достатъчно за релаксиране. Опи­тайте следната техника на визуализация: сложете глава на възглавницата за няколко минути и си представете, че тя е гъба, която засмуква всички ваши преживявания.

Медитирайте: според специалисти една-две кратки медитации дневно помагат да се намали нивото на стреса и да се пребори депресията. Така че – намерете си спокойно кътче, вслушайте се в собственото си дишане и наблюдавайте как грижите ви изчезват една след друга.

Използвайте специални дихателни техники: бавното и дълбоко дишане понижава кръвното и успокоява пулса. Например можете да прибегнете и към специалната йогистка техника пранаяма, като прилагате дишане с една ноздра: запушвате едната ноздра и вдишвате, после запушвате другата и издишате. С тази методика постигате баланс между тялото и духа.

Прогресивна мускулна релаксация: когато ви мъчи тревожност, мо­жете да прилагате стягане на мускулите за 8-10 сек и отпускане за 20-30 сек (добре е да го правите по групи мускули). Този метод помага и за по-лесно заспиване.

Бройте на обратно: просто започнете за броите от 10 до 1, а после – на обратно. Концентрирането върху това кое число следва, ще ви разсее от нещата, които ви напрягат.

Опитайте творческа визуализация: понякога и само да затворите очи за минута-две, е достатъчно, за да си върнете спокойствието. Но можете и да продължите, като визуализирате ня­каква своя мечта – нещо, което ви прави щастливи.

Релакс и масажи

Релаксация на цялото тяло

Масаж и акупресура: лек масаж с малко масло или лосион в основа­та на палците на ръцете може да отпусне раме­нете, шията и напреже­нието в главата. А срещу паника ще ви помогне лекото притискане на мускулите между палеца и показалеца, като можете и да втривате лавандулово масло.

Масаж на краката с топка за тенис: дори и да сте в офиса, просто събуйте обувките и потъркаляйте с крак малка топка под бюрото – така ще се ободрите и ще си повишите настроението.

Гумена топка за сваляне на стреса: когато просто изпитвате желание да удушите някого, насочете цялото това напрежение към стискането на такава топка. Това е лесен, достъпен и ненасилствен начин да намалите напрежението.

Студена вода на ръцете: онова място на китките, където се тества парфюм, е мястото за въздействие при стрес. Когато сте твърде напрегнати, облейте със студена вода китките – именно там под кожата минават някои основ­ни артерии и тяхното охлаждане може да успокои цялото тяло.

Разресване на косата: дори и да сте се сресали, да сте минали с гребена 100 пъти, направете го пак – доказа­но е, че сресването на косата влияе много благоприятно и намалява стреса.

Как да си направите масаж с мед

Меденият масаж в домашни условия е противопоказан за хора със склонност към хипертония, той може да предизвика рязко повишаване на налягането. Всеки масаж, включително и меденият, е противопоказан при сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система, проблеми с психиката, рак, туберкулоза, нарушения в съсирването на кръвта, кожни заболявания (гъбички, дерматит), тромбози и варикозно разширени вени. Масажът с мед не се препоръчва при бременност и менструация, при висока температура, обостряне на хроничните заболявания, състояние на алкохолно опиянение.

Техниката на медения масаж е лесна и достъпна дори за непрофесионалисти. Ако сте решили да го правите в домашни условия, намерете само натурален мед, от място, което заслужава доверие. Може да прибавите в него няколко капки етерично масло, ако не сте алергични към него. Медът може да се нанася почти по цялото тяло с изключение на слабините, гърдите, шията, кожата зад коленете и под мишниците (местата, където има много лимфни възли). По коленете и глезените се слага по-малко мед. Той в никакъв случай не бива да се използва повторно за масаж – използваният мед е извънредно токсичен!

Преди да започнете медения масаж в домашни условия, загрейте мускулите. Нанесете върху дланите малко медена смес и леко потупайте проблемните зони – бедра, седалище, корем, гръб. Не забравяйте, че лекарите не препоръчват на такъв масаж да се подлага вътрешната част на бедрата. Потулванията трябва да са леки и чести. Постепенно медът попива и дланите ви ще започнат да лепнат. Тогава вече техниката се усложнява и възникват първите неприятни усещания: трябва да залепяте дланта плътно към кожата, а после със сила да я откъсвате. Ще имате усещането, че по най-проблемните места ви е опарила коприва. Кожата се зачервява и това е много добре, продължавайте процедурата със съ­щия ентусиазъм. Ако ви заболи или почувствате дискомфрот, спрете да масажирате тази част от тялото и преминете към следващата.

По време на масажа по кожата се образуват белезникави топчета – избършете ги с гореща хавлиена кърпа и си направете топъл компрес. Една част от тялото не бива да се масажира повече от 15 минути, а средната продължителност на медения масаж в домашни условия обикновено е не повече от 40 минути. Оставете двучасовите сеанси на професионалистите. След известно време по кожата започва да избива бяло вещество. Това значи, че краят на процедурата наближава. Продължете масажа, докато бялата маса престане да остава под дланите след потупването. Измийте си ръцете, вземете душ, след който непременно се намажете с хидратиращ крем за тяло. Резултатът ще надхвърли всичките ви очаквания. Мека и нежна, кожата ви ще изглежда великолепно, ако не обръщате внимание на дребните сининки, които ще избият на другия ден.

Не се притеснявайте от това, те ще минат бързо. Процедурата с медения масаж трябва да се провежда през ден в продължение на две седмици. Дори ярко изразеният целулит отстъпва под въздействието на меда и редовния масаж, а и отслабването е налице, особено като се има предвид, че самият масаж е сериозно физическо натоварване. Загадка е какво представлява онова бяло вещество. Някои го наричат шлаки, други казват, че е подкожна мазнина. При всички случаи е от полза, че се отърваваме от него. След медения масаж в домашни условия трябва непременно да изтриете тялото си с хавлиена кърпа, намокрена в топла вода и да вземете душ, за да отмиете останалия по кожата мед – вече стана дума, че използваният мед е токсичен и може да навреди на здравето ви. След душа нанесете върху тялото хидратиращ крем. Най-добър завършек на сеанса с масажа е чашата горещ чай с ароматен мед, например многоцветен или липов.

Меденият масаж в домашни условия не е чак толкова труден. Той ще направи кожата ви еластична и мека, ще ви помогне в борбата с целулита и в лечението на някои заболявания.

Обградете се с нова обстановка

Разчистете: понякога не се усещаме, как запълваме дома или работното си мяс­то с всякакви ненужни неща и това ни стресира. Посве­тете 5 минути на подрежда­не на работното си място или претрупаните кътчета в дома си.

Останете малко сами: не е нужно да про­пътувате километри, за да се отдалечите от всички и за да прекарате насаме със себе си поне 5 минути, за да релаксирате и да си съберете мислите. Понякога това може да стане и на пейка в парка.

Устройте си дзен място: за да се криете от напрегнатия свят около вас, си оформете някакво кътче за разпускане. Удобно кресло и ароматни пръчици вър­шат чудеса.

Погледайте през прозореца: не към съседи­те, разбира се! Когато нещата просто излизат извън контрол, посветете 5 минути, през които да отпуснете погледа си през прозореца. Видът на небето, дърветата, птиците успокоява много повече от гледането на телевизия.

Търсете слънцето: когато има слънце, сякаш си отиват тревогите. Ако навън е ясно, разходете се 5 минути на чист въздух –  това много повишава настроението. Ако нямате такава възможност, заси­лете осветлението вътре – така ще преборите всяко стресово или депресивно състояние.

Правете упражнения

Отпуснете се: кратко разтягане ще ви помогне да отпуснете мускулите. А за това дори не е необходимо да ста­вате: има упражнения за мускулите на раменете и гърдите, които можете да изпълнявате на стола си.

Правете пози/упражнения от йога: легнете на пода и вдигнете краката, като ги подпрете на стената. Тази асана е добра не само за разтягане, но и за постига­не на вътрешна хармония и покой.

Бягайте на място: не е лесно да избягате от стре­са, но можете да се опитате. Пробвайте бягане на място за няколко минути, за да повишите нивото на ендорфините. Дори да е кратка, физичес­ката активност помага в преборването на стреса.

Направете си кратка разходка: когатови обземат твърде силни емоции или ви е трудно да се концентрирате, се разходе­те. Така накуп ще получите и уединение, и физическа актив­ност, и пет минути, за да си съберете мислите.

Използване на йога

Когато йога се използва като терапия, може да се препоръчват определени позиции и пози, за да се ускори изцеляването или възстановяването от болест или травма на базата не само на традиционната мъдрост, но и на съвременни медицински и научни изследвания, които потвърждават ползата от йога. По този начин йога (подобно на чи гун и тай чи) е достъпна за всички възрасти и нива на физическа годност, а освен това е несъревнователна.

Позите (асана) имат дълбок ефект върху тялото и работят прогресивно на много равнища. Тъй като мускулите се тонизират, гръбнакът се връща към нормалното си изправено положение, а вътрешните органи се ревитализират. Дишането и дихателният контрол се използват като мост между тялото и психиката. Позициите и позите, които първоначално трудно заемаме, постепенно започват да се поддържат за все по-дълго време — процес, чието намерение е да пренасочи потока на кръвта и лимфата, като на цикли изпълва и изпразва. Това има ефект на здравословен масаж на вътрешните органи.

Пранаяма е йогисткият еквивалент на чи гун. Подсилва способността човек да се фокусира и да контролира потока на жизнена енергия в тялото. А на чисто физическо равнище има благотворни ефекти върху сърцето и белите дробове.

Позата на дървото – варксасана

Позата на дървото – варксасана е следната: Поставете ръцете до тялото, свийте единия крак и поставете пръстите на сгънатия крак върху глезена на изправения крак.

След това вдигнете сгънатия крак още по-високо върху изправения. Дръжте ръцете си отпуснати, но подкрепяйте сгънатия крак, ако е необходимо.

Когато балансирате крака си, долепете дланите си пред себе си в молитвена поза.

Това е идеалната позиция. Вдигнете сгънатия крак колкото може по-високо на изправения и повдигнете ръцете с долепени длани над главата.

Можете да спрете това упражнение на всеки етап и да практикувате, докато се научите да балансирате достатъчно, за да можете да продължите.

Прочетете и тези статии за още полезни и лесни упражнения от йога.

Няколко йога упражнения за премахване на стреса

Правете тези лесни упражнения от йога за премахване на умората и стреса

Отдайте се на развлечения и творчество

Послушайте любима музика/песен: понякога тананикането за пореден път на любима мелодия или повтарянето на думите на любима песен сякаш препод­реждат всичко на правилните места. Ако сте някъде навън, просто си пуснете на плеъра любима музика. А иначе, преди сън, залагайте на класическа музика – тя отпуска чудесно.

Танцувайте: Според изследвания хората, които се занимават с танци, след няколко месеца се чувстват дос­та по-спокойни. Но, честно казано, и 5 минути с патешкия танц ще ви подействат освежително.

Записвайте: „Скъпо дневниче, днес съм кълбо нерви!“ – може и да ви звучи наивно, но понякога изливането на емоциите върху листа ги прави не чак толкова напрягащи. Пишете в дневник преди важни изпити, презентации или събеседвания.

Решавайте кръстословици и логически задачи: интелектуалните игри и развлечения ни помагат да не мислим за наболелите проблеми.

Ароматерапия

Използвайте ароматите

Ароматерапия: достатъчна е една минута, за да капне­те на дланта си капчица масло от лавандула, чаено дърво или друго – по ваш вкус, и да вдъхнете аромата. Успокояващият ефект се постига чрез стимулирането на рецепторите на обонянието, които влияят на онези части в мозъка, които отговарят за емоциите.

Цветя: вървите и наоколо има цветя? Спрете се… и по­чувствайте този аромат. Някои миризми могат съществено да повлияят на настроението ни – трудно е да чувстваш оз- лобление или напрегнатост, когато наоколо се носи ароматът на рози. Можете да държите саксия с любимите ви цветя на работното си място.

Цитруси: обелете например една мандарина – нейният аромат помага за отпускане.

Кафе: дори няма нужда да го пиете – и само ароматът на кафе е способен да намали стреса.

Ароматерапия и методи на използване

Всяка от следните рецепти за вана се използват 2 или 3 пъти в седмицата. Във ваната се капват по 10 капки.

За подобряване на паметта показва направете смес от розмарин масло (4 капки), мащерка и босилек (по 3 капки). Ако използвате лампа за ароматерапия, слагайте също общо 10 капки.

Когато ви е обзела апатия направете смес от следните масла във ваната: 4 капки джинджифил, по 3 капки евкалипт и мента.

За добър сън полезна е сместа от маслата на бергамот и иланг-иланг – по 5 капки.

Умора, слабост, психически стрес премахнете с маслата от босилек – 4 капки, мащерка и лимонова трева – по 3 капки. Използвайте във ваната или в ароматната лампа.

Когато ви обзема чувството на страх или тревожност на помощ идват маслата от бергамот, лайка, салвия, лавандула, мащерка, тамян, роза, пачули, сандалово дърво и ветивер. Разбъркват се 2 масла от тях по 5 капки 3 пъти седмично.

За масаж се използва едно основно масло носител (което трябва да бъде растително масло, като например бадемово, соево, масло от пшеничен зародиш, масло от гроздови семки и много други). Взимате 50 мл основно масло и към него добавяте 5 капки ароматно масло. За успокояване на нервите направете масаж със смес от лавандула, сандалово дърво, здравец, кедър, пачули, роза или иланг-иланг. За подсилване на нервната система ползвайте мащерка, лимон, градински чай, тамян или босилек.

Общувайте и си създавайте приятни емоции

Смейте се: научно доказано е, че смехът бори стреса. Минута смях подобрява кръво­обращението и усилва имуни­тета. Дръжте подръка книга с вицове или просто изгледайте смешно клипче в интернет.

Поговорете с приятел: когато нещо ви мъчи, споделете с близък човек. Установено е, че по-общителните хора са no-щастливи в живота. Така че – побъбрете с колеги или позвънете на някой прия­тел и си „излейте“ душата.

Планирайте отпус­ка си: помечтайте си за морския бряг, спомнете си морския бриз, слънчевите лъчи. Отделете 5 минути, за да потърсите в интернет място, където да прекара­те почивката си. Понякога очакването за хубаво събитие е по-приятно от самото му изживяване.

Прегърнете домашния си любимец: след тежък ден вземете в ръцете си котето или гушнете кучето. Животните повишават самооценката ни и намаляват напрежението от евентуалната социална самота.

С билков чай лесно се преодолява стресът

Храни и напитки против стрес и за стабилно здраве

Зелен чай: вместо да почервенявате от ярост и напрежение, вземете чашка зелен чай – той е отличен източник на Л-теанин (вещество, което премахва напрежението и умората).

Шоколад: парченце от него може да стори чудеса! Тъмният шоколад контролира нивото на кортизол – хормона на стреса, и стабилизира обмяната на веществата.

Мед: туширайте стреса с лъжичка мед. Освен че е природен антибиотик, медът съдържа вещества, които помагат при депресия и стрес.

Манго: отправете се на екзотично пътешествие, без да мър дате от работното си място. Посветете 5-минутната си почивка на това да почистите, нарежете и хапнете сочно манго – то съдържа веществото линалол, което намалява стреса.

Дъвка: няма значение каква е дъвката – ментова или плодова, тя удивително бързо помага да се пребори стресовото състояние, като намалява нивото на кортизола в организма. За предпочитане е да ползвате такава, която съдържа ксилитол, като по-безвреден вариант и без съдържание на захар.

Нещо хрупкаво: май нищо не успокоява нервите така добре, както да подъвчете нещо хрупкаво.

Това са храните за здраве

Италиански учени твърдят, че са открили начина да съхраним максимално своята младост и дори да удължим живота си. Лесно е! Просто трябва да се храним с подходящите продукти. Но не за определен период от време, а постоянно. Проучването изобщо не е несериозно, а е плод на дългогодишни наблюдения, започнали като следене на здравословното състояние на различни групи хора и очакваната продължителност на живота им.

Първоначалната цел била да се установят рисковите ситуации, които водят до сърдечносъдови заболявания. Така уче­ните открили, че консумацията на определени храни, освен че намалява тази опасност, забавя и процеса на стареене на клетките. Учените обособили както отделни продукти, така и групи от продукти, обединени не само по цвят или вид, а и по начин на въздействие.

Червени плодове

В наскоро проведено американско изслед­ване бе посочено, че ягодите и боровинки­те са една от храните на дълголетието.

Същото потвърждават и италианските учени. Според тях тези плодове защи­тават мозъка от някои заболявания и подпомагат умствената дейност.

Зехтин

Студенопресованият зехтин е богат на мононенаситени мазнини, които са полезни за организма и не увеличават холестерола. Той е безценен за здравето на мозъка и, според изследвания на неза­висими групи учени, има превантивни свойства срещу някои видове рак.

Чесън

Миризливият зеленчук всъщност е мно­го добро съдоразширяващо средство. Освен това има отлични свойства като дезинфектант и играе важна антибак- териална роля, предпазвайки по този на­чин организма от различни заболявания. Според някои изследвания, консумацията на чесън също така е добра превенция срещу рака на дебелото черво.

Авокадо и банани

И двата продукта е нужно да бъдат включ­вани редовно в менюто. Защо? Авокадото подобрява усвояването на каротеноиди- те, намалява нивата на лошия холестерол и повишава тези на добрия. Бананите пък са отлично средство срещу диабета, остеопорозата, глаукомата и депресията.

Бобови и зърнени култури

Те са богати на влакнини, които помагат за поддържане нивата на холестерола и захарта в кръвта. Според друго, независимо от италианското изследване, яденето на боб всеки ден намалява риска от смърт средно със 7-8%.

Чай

Зеленият чай също попада в селектираните от учените продукти за дълголе­тие и младост. Причината е, че прите­жава мощни антиоксидантни свойства и в същото време има лек диуретичен ефект, който пък помага за контролиране на теглото, без спазването на драстични или продължителни диети.

Домати, репички, цвекло

Общото между тях, освен червения цвят, са и мощните антистареещи свойства, които притежават, дължащи се на съдържащия се в състава им ликопен (един от най-силните естествени антиоксиданти). Тези зеленчуци играят ролята и на своеобразен страж срещу сърдечносъдови, невродегенера тивни и ракови заболявания.

Шоколад

Той е богат на флавоноиди (естествени химични съединения, които имат антиоксидантно действие и присъст­ват най-богато в тъмния шоколад). Те подобряват функционирането на черния дроб и имунната система, както и оксигенацията (прибавяне на кислород) на капилярите. Хапването на шоколад в умерени количества, но редовно, според учените предпазва сърцето и предо­твратява много от болестите, свърза­ни със сърдечносъдовата система.

С хранителни добавки се преодолява стресът

Препоръчителни хранителни добавки

Препоръчваме ви да взимате следните хранителни добавки, които внасят успокоение в живота ви и ви доставят много необходими витамини и минерали. За повече подробности последвайте линка, който е поставен върху името на продукта.

Л-ТЕАНИН Помощ при стрес, безсъние и тревожност!

Л-теанина оказва влияние на стабилизиращите и успокояващи процеси в мозъка. Има положително влияние върху намаляването или освобождаването на невротрансмитерите (допамин и серотонин) подобрява паметта.

РЕЛАКС ДЕН И НОЩ При стрес и безсъние! код30238

Успокояващото, релаксиращо и седативно действие се дължи на уникаланата комбинация от лайка, пасифлора, валериана, лавандула, калифорнийски мак и глог. Премахва напрежението и стреса с различен произход, подобрява процесите на зъдържане и възбуда в нервната система. Повдига самочувствието и подобрява психическата устойчивост.

ФОРЦА 5 Извор на енергия при силен стрес! код30234

Форца 5 спомага функциите на нервната система и мускулите, стимулира мозъчната активност, нормализира реакциите на организма при натоварвания и стрес. Във всеки флакон се съдържа: L-таурин (500 мг); елеутерокок (375 мг); магнезий (56,25 мг); L-карнитин (50 мг); желязо (2,1 мг);

МАГНЕЗИЙ В КОМПЛЕКС При стрес и напрежение! код30241

Нормализира функционирането на нервната система по време на психически напрежения и стрес.

ФИТОВИТ АНТИСТРЕС КАПСУЛИ

Опаковката съдържа 60 броя капсули, които се състоят от:

Масла от: орех, тиквени семена, пшеничен зародиш, облепиха;

Екстракти от: коприва, лавандула, здравец, бял равнец.

Капсулите подобряват функциите на централната нервна система. Действат благоприятно върху потентността и сърдечно-съдовата система. Помагат при безсъние, нервно напрежение, раздразнения.

НЕВРОХЕЛТ / NEUROHEALTH

действа благоприятно при стрес и безсъние. Допринася за здрава нервна система. Състав: Лиофилизирана смес от изсушени гъби: Шийтаке – (Lentinula edodes), Херициум (Hericium Erinaceus), Копринус (Coprinus Comatus), Рейши (Ganoderma Lucidum), фибри, антислепващи агенти (микрокристална целулоза, магнезиев стеарат).

ЖЪЛТ КАНТАРИОН, код: 30411

Жълтият кантарион има общоуспокояващо действие. Той е класическо средство за балансиране на нервната система при стрес и свръхнапрежения. Действа успокояващо при неврастении и състояния на тревожност.

Сила за нервната система, код: 30405

Помага при хроничен стрес, депресии, превъзбуда, безпокойство и безсъние, при умора и главоболие.

ЦАРСКИ БИЛКИ За нервната система код30112

Действа успокояващо върху нервната система. Има антистрес, адаптогенен, антиритмичен и антиспастичен ефект. Стимулира имунната система и подобрява качеството на съня. Съдържа пчелен мед и екстракти от златен корен, дилянка, гинко-билоба, сладник, маточина, лавандула.

Билки против стрес

Билки за подобряване дейността на нервната система и успокоение

СЕДЕФЧЕ

Една чаена лъжичка ситно нарязани стръкове от седефче се заливат е 1/2 л студена вода и се оставят да киснат 8 часа. Течността се прецежда и от нея се пие по 1 винена чаша 3-4 пъти на ден. Лечението трябва да се провежда под лекарски контрол, тъй като билката съдържа отровни съставки.

МАТОЧИНА

Две супени лъжици листа и стръкове от маточина се заливат с 1/2 л кипяща вода и се оставят да киснат 2 часа. Запарката се прецежда. Три пъти дневно се пие по 1 винена чаша от нея.

ЖЪЛТ КАНТАРИОН

Две супени лъжици сухи стръкове жълт кантарион се заливат с 2 чаени чаши вряща вода и се варят 5 минути. Оставят се да киснат 1 час. Прецедената запарка се разделя на три части и се приема три пъти дневно след ядене. Прилага се при депресии и неврози. Лечението продължава 2-3 месеца.

ДИЛЯНКА, МАЩЕРКА, МАТОЧИНА,КОПРИВА

Вземат се 1 корен от дилянка, 2-3 стръка мащерка, 1 стрък маточина и 1-2 стръка коприва. Билките се варят 15-20 минути в 3 чаени чаши вода. След като изстине, отварата се прецежда. Пие се по 1 кафена чашка сутрин, обед и вечер.

МЕНТА, ВОДНА ДЕТЕЛИНА, ДИЛЯНКА, ХМЕЛ

Вземат се по 20 г листа от мента и водна детелина и по 10 г корени от дилянка и шишарки от хмел. Една супена лъжица от сместа се запарва с 1/4 л вряща вода. Оставя се да кисне 20 минути.

ЖЪЛТА КОМУНИГА

Две чаени лъжички листа и цветове от жълта комунига се заливат с 1/2 л вряла вода и се оставят да престоят 2-3 часа. От прецедената запарка се пие по 1 винена чаша 3 пъти на ден. В големи дози билката може да предизвика отравяне.

ДЕВЕСИЛ

Една чаена лъжичка ситно стрити коренища от девесил се заливат с 1/2 л кипяща вода. Запарката се оставя да престои 3-4 часа, след което се прецежда, разделя се на 3 равни части и се пие сутрин, обед и вечер преди ядене. Билката не бива да се прилага повече от 1 месец.

АИР

Всяка вечер се вземат вани с вода, в която половин час е киснат аир (200 г ситно нарязано коренище от аир на една вана вода).

ПЧЕЛЕН МЕД

Всеки ден се приемат по 100-120 г многоцветен пчелен мед, като сутрин и вечер се вземат по 30 г, а на обед – 40-60 г. Вечер медът се приема половин час преди ляга­не, разтворен в 1 чаша хладка вода. Лечението продължава 1-2 месеца.

ДИЛЯНКА

Две чаени лъжички ситно нарязани корени от дилянка се заливат с 1 чаена чаша вряща вода и се оставят да киснат 1 час. Запарката се прецежда и от нея се пие 2-3 пъти на ден по 3/4 чаена чаша. Ако лечението продължава по-дълго, от време на време се правят почивки по 3 дни.

МАТОЧИНА

Две супени лъжици листа и стръкове от маточина се запарват с 1/2 л вряла вода и се оставят да киснат 2 часа. Запарката се прецежда и от нея се пие по 1 винена чаша 3 пъти на ден.

ДЯВОЛСКА УСТА

Две супени лъжици стръкове от дяволска уста се запарват с 1/2 л вряла вода. От прецедената запарка се пие по 1 винена чаша 3-4 пъти дневно.

ЛАВАНДУЛА

Една супена лъжица цвят от лавандула се залива с 1/4 л вряща вода и се оставя да кисне 2 часа, след което запарката се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно.

ДИЛЯНКА, ХМЕЛ, КОПЪР

Вземат се по 50 г корени от дилянка, шишарки от хмел и плодчета от копър. Една-две супени лъжици от смесените билки се заливат с 2 чаени чаши вряла вода и се оставят да киснат 1 час. Запарката се прецежда и от нея се пият по 2 кафени чашки сутрин и вечер.

ГЛОГ, ЛИПА, ДЯВОЛСКА УСТА, МЕНТА, ДИЛЯНКА

Вземат се 30 г цвят от липа, 25 г стръкове от дяволска уста и по 15 г листа от глог и мента и корени от дилянка. Две супени лъжици от ситно надро­бените билки се варят 2-3 минути в 1 чаена чаша вода. Пие се по 1 винена чаша отвара 3 пъти дневно.

ХМЕЛ, МАТОЧИНА, ЛАЙКА

Вземат се по 50 г шишарки от хмел, листа от маточина и цветове от лайка. Една-две супени лъжици от смесените билки се заливат с 2 чаени чаши вряла вода и се оставят да киснат 1 час. Запарката се прецежда и от нея се пият по 2 кафени чашки сутрин и вечер.

ЖЪЛТ КАНТАРИОН, МЕНТА, МАТОЧИНА, ДИЛЯНКА, ЧЕРВЕНО ПОДЪБИЧЕ

Вземат се 50 г стръкове от жълт кантарион и по 25 г листа от мента и маточина, корени от дилянка и стръкове от червено подъбиче. Две супени лъжици от смесените билки се заливат с 2 чаени чаши вряща вода и се оставят да киснат 1 час. Запарката се прецежда и се приема на 3 пъти преди ядене. Прилага се при стомашна невроза.

ИГЛИКА, МЕНТА, КОПЪР, ЖЪЛТ КАНТАРИОН

Вземат се по 25 г цветове от иглика, листа от мента и плодчета от копър и 100 г стръкове от жълт кантарион. Четири супени лъжици от смесените билки се варят 1 минута в 3 чаени чаши вода, след което се оставят да киснат половин час и се прецеждат. От отварата се пие сутрин, обед и вечер по 1 кафена чашка 15 минути преди ядене и 30 минути след ядене. Лечението продължава 1-2 месеца. Прилага се при депресивна невроза.

Източници: health.com; everydayhealth.com; vsegdazdorov.net; vsd-lechenie.com

 

 

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *