Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съвети за здравето на женските кости – препоръки, хранене, добавки

На колкото и години да сте, здравето на женските кости се крепи на две много важни неща: правилно хранене и физически упражнения.

Но за всеки период от живота има и особени правила – все пак, с възрастта се променят тялото, хормоните, начинът на живот. Какво да правите, за да може всичките 206 кости във вашето тяло да ви служат дълги години и да остават в отлично състояние?

За здравето на женските кости

Общи препоръки

Те остават актуални през целия живот:

Придържайте се към диета, полезна за вашите кости. Яжте достатъчно количество плодове, зеленчуци и немазни млечни продукти. Жените трябва да употребяват 1000 мг калций и 400-800 IU витамин D дневно. След менопаузата е хубаво тези дози да бъдат увеличени.

Движете се. физическите упражнения могат да повлияят на състоянието на костите повече, отколкото калцият. Затова е добре да залагате на движението. Бягане, вдигане на тежести (подходящи за вас, разбира се) и скачане на въже (освен ако трябва да ограничавате тези натоварвания поради специфични причини – тогава се консултирайте какво е подходящо за вас) – това са все отлични начини да поддържате костите в прекрасно състояние.

Откажете пушенето. В сравнение с непушачите, жените, които пущат, имат понижени нива на естроген и менопаузата при тях започва по-рано – и двете неща водят до чупливост на костите.

Следете количествата сол. Ако употребявате прекомерно сол, това може да стане причина за извеждане на така необходимия калций от организма.

Бъдете внимателни с алкохола. Умерената му употреба (една чашка дневно) може да се отрази добре на нивото на естроген, следователно – и на здравето на костите. Но превишаването на тази доза води до точно обратния ефект.

ВАЖНО

Има два медицински термина, които обо-значават понижената костна плътност: остеопения – понижаване на плътността на костната тъкан; повишен риск от фрактури; опасност да се развие в остеопороза; остеопенията се наблюдава при 20% от жените в пременопауза остеопороза – костната плътност е намалена до опасни нива, костите се чупят твърде лесно, особено бедрените, на гръбнака и китките; въпреки че остеопорозата е характерна за жените след менопауза, се среща и преди този период.

Грижа за женските кости на 20 години

Грижи за доброто състояние на костите…

… на 20

Бъдете внимателни при отслабване. Според специалистите диетата без физическо натоварване може да се отрази лошо на костите. Натоварвайте се разумно. Редовните занимания с фитнес (например вдигане на тежести и бягане по 20-30 минути дневно), могат да ви помогнат да съхраните плътността на костната тъкан. Но не прекалявайте – ако се увлечете с многото упражнения, това може да наруши менструалния ви цикъл, което ще увеличи риска от отслабване на костите.

Следете за менструалния си цикъл. Нарушенията 6 него (по-малко от 6-8 цикъла на година) могат да доведат до понижаване нивата на естрогена и намаляване на телесната маса – това е двоен удар по костите. Естрогенът е техен главен помощник.

Внимавайте с контрацептивите. Естрогенът в оралните контрацептиви може да увеличи плътността на костната маса. Но има и такива препарати, които могат да доведат до понижаване на производството на естроген и това да се отрази на здравето на костите ви.

Препоръчваме ви следните хранителни добавки

Калций + витамин D3, код: 30425

Калцият е незаменим градивен материал на костите, а добавката от витамин D3 осигурява пълноценното му усвояване. Без витамина част от полезния елемент се изхвърля от организма, вместо да се абсорбира в чревния тракт. Комплексният състав на продукта поддържа необходимото съдържание на калций в костите и зъбите.

ВИТАМИНИ С ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ, код: 30469

Препоръчва се при неврози и продължително безсъние, както и при атеросклероза, отклонения в артериалното налягане /хипер- и хипотония/, при склерозирали съдове на долните крайници, стенокардия и състояния след прекаран инфаркт на миокарда. Широкоспектърното действие на продукта го прави приложим още при ставни заболявания с възпалителен характер.

Грижа за женските кости на 30 години

… на 30

Защитавайте костите си по време на бременност. Ако не получавате достатъчно калций през бременността, вашето бебе ще си вземе необходимия за неговото израстване материал направо от вашите кости.

Но ако се придържате към нормата от 1000 мг калций дневно, то той ще се усвоява от вашия организъм доста добре.

Не пренебрегвайте възможните опасности при прием на някои медикаменти. Използването на кортикостероиди u антиконбулсанти може дa доведе дo стремителна загуба на костна маса. Консултирайте се по тези въпроси с личния си лекар, ако приемате такива лекарства дълго време. Възможно е да ви назначат бисфосфонати, които предотвратяват загубата на калций.

Дръжте стреса под контрол. Хормоните на стреса, например кортизол, могат да направят костите no-крехки. Депресивните състояния също са вредни за скелета.

Препоръчваме ви следните хранителни добавки

ВИРУМИН ВИТАЛ за здрави стави и силна имунна система

Една от основните съставки на ВИРУМИН ВИТАЛ е зеленият овес, който играе важна роля в правилното функциониране на костно-ставната система.

КАЛЦИЙ + МАГНЕЗИЙ от Equilibra

Балансирана композиция от две съставки, важни за състоянието на костите, нервната система и кръвообращението.

ДЯВОЛСКИ НОКЪТ, код: 30449

Продуктът помага за овладяване на отоците и болката при възпалени стави. С негова помощ успешно се преодолява сковаността, възстановява се гъвкавостта и подвижността им. Дяволският нокът повлиява състояния на умора, отпадналост и мускулни болки. Има антистресов ефект.

Грижа за женските кости на 40 години

… на 40

Следете за пропуски в цикъла. Това може да е първият признак на пременопаузата, което означава, че трябва да разработите план за защита на вашите кости, като увеличите физическите упражнения и употребата на калций.

Застрашават ви „крадци“ на костна маса. Твърде активната ицитовидна жлеза може да стане причина за понижаване на костната плътност, а диабет тип 2 увеличава риска от счупвания. Тези състояния са разпространени сред жените над 40. Така че, ако при вас има риск от такива състояния, съветвайте се с лекар.

Оценявайте рисковите фактори. Ако вече сте имали счупвания в зряла възраст или пък в историята на вашето семейство има случаи на остеопороза и чести счупвания, ако теглото ви е по-скоро в ниските норми, пък в добавка и пушите, както и ако менопаузата при вас е започнала, преди да навършите 40 – опасността от остеопороза е голяма. Обсъдете ги с лекар.

Препоръчваме ви следните хранителни добавки

ЦАРСКИ БИЛКИ За опорно-двигателната система код30105

Продуктът се препоръчва при проблеми с опорно-двигателния апарат, заболявания на костите и ставите, ревматизъм, артрит, остеопороза, полиартрит, болки в костите и ставите, изкълчвания, счупвания. Има регенративно и противовъзпалително десйтвие, подобрява смазването на ставните повърхности, растежа и зарастването на костите. Има силно адаптогенно, противоболково и общоукрепващо дествие.

НЕОСТАВИТ За здрави стави!

Неоставит М представлява комбинация от специални хранителни вещества, които действат благоприятно върху всички структури на сухожилията, ставите, съединителната тъкан и имат пряко участие в болестните състояния, заболяванията и нарушенията на опорно-двигателния апарат. Продуктът притежава съставки, които взимат участие в изграждането на ставния хрущял и подпомагат синтезирането на синовиалната течност, като заздравяват костите и подобряват тяхната плътност. Подпомагат за преодоляване на сковаността.

ЗЕЛЕНОУСТА МИДА, код: 30416

Препаратът съдържа високи дози глюкозаминогликани (GAG), екстрахирани от новозеландските зеленоусти миди. Споменатото вещество е изключително важно за подвижността на ставите, тъй като е градивен материал за хрущялната тъкан и ставната течност (”смазка” за подвижните части на ставата). Екстрактът от зеленоуста мида забавя износването на ставите, като внася в организма недостигащите вещества.

Супер калций от червени коралови водорасли, код: 30471

Калцият от червени коралови водорасли е лесен за усвояване от човешкия организъм заради специфичната си структура. Важно е да се знае, че калцият от червени водорасли се усвоява с 20% по-успешно от калция в млечните продукти, и с малко над 40 % от трикалциевия фосфат. Растителният му произход го прави подходящ за вегетарианци, а фактът, че е продукт от контролирани източници гарантира отсъствието на консерванти, пестициди и други вредни съставки.

Грижа за женските кости на 50 години

… на 50

Увеличете дозата на калция. Нивото на естроген пада след настъпване на менопаузата, а плътността на костите намалява с 1-2% на година.

В този период си струва да увеличите количеството калций, което приемате, до 1200 мг, и витамин D – до 1000-15000 IU, но първо се консултирайте с лекар.

Бъдете внимателни към болките в гърба. Внезапната болка в тази област може да е резултат от счупване. За съжаление, подобни случаи не са рядкост при жените над 50. Не отлагайте посещението при лекар – счупването на един гръбначен прешлен може да доведе бързо до счупване и на друг.

Проверявайте плътността на костната тъкан на всеки 3-5 години. Има различни начини – компютърна томография, ултразвуково изследване и т.н. Всички са безболезнени и бързи.

Обсъдете нужната профилактика със специалист. Обърнете се към лекар за съвет какъв план за поддържане на здравето на женските кости да съставите. Въпреки че не е открито лечение на остеопорозата, различни медикаменти (вкл. бисфосфонати), хормонална терапия и селективни естроген-рецепторни модулатори могат да ви помогнат да съхраните здравето на костите след менопауза.

Препоръчителни хранителни добавки

ПАУЗИЛ ДОННА от Equilibra, код 30258

Балансиран екстракт от соеви зърна, в който е постигната най-ефективната пропорция между съдържанието на изофлавоноиди, калций и витамин D3. Компенсира хормоналния дисбаланс по време и след менопауза, подкрепя нервната система за редуциране на т.н. горещи вълни, раздразнителност и влошено качество на съня. Насърчава регенеративни процеси в костната тъкан и забавя негативните прояви на остеопорозата.

Соя и Калций, код: 30447

Продуктът разчита на естествените качества на соята, която е способна да регулира хормоналните нива в женския организъм и да неутрализира негативните прояви на климакса. Растителните протеини, и особено биологично-активната соева съставка – изофлавоноиди, подпомагат минерализацията и повишават костната плътност.

СОЕВИ ИЗОФЛАВОНИ За жени, които знаят какво искат код30258

Природната комбинация нормализира хормоналния баланс на женския организъм с висока ефективност. Нормализира преминаването през периодите на менопауза. Подобрява усвояването на калция, заздравява женските кости и стимулира мускулите.

Флекс ойл – Омега 3 – 6 – 9 Ленено масло, код: 30437

Дава на човешкото тяло есенциалните аминокиселини, които не могат да бъдат синтезирани в организма : алфа-линоленовата (омега-3), линоловата (омега-6), олеиновата (омега-9). Полиненаситените мастни киселини на лененото масло поддържат гъвкавостта и здравината на клетъчните мембрани, подкрепят всички процеси в сърдечно-съдовата система и ограничават процесите на стареене, развитието на исхемична болест на сърцето и атеросклероза.

Източници: сп. Журнал за жената, магазин на сайта lekuva.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *