Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

РАПИДОЛ / RAPIDOL

Съдържа парацетамол, еудражит Е100, еудражит NЕ30D, колоидален силиций, манитол – гранулиран и на прах, кросповидон, аспартам, магнезиев стеарат, ароматизатори

Предназначение

рапидолРАПИДОЛ с активна съставка парацетамол е медикамент за овладяване на болка и повишена температура. Препоръчва се при главоболие, зъбобол, мускулна болка. Предлага се в три варианта на диспергиращи се таблетки: от 125, 250 и 500 мг. Таблетката от 125 мг може да се използва за лечение на деца от 6 месеца до 10 години с тегло 7-25 кг. Таблетки от 250 мг също са подходящи за деца, но от 2 до 15 години и с тегло 13-50 кг. Вариантът от 500 мг е за възрастни. Продуктът въздейства чрез централната нервна система.

Как се приема

РАПИДОЛ се използва под формата на диспергиращи – разтварящи се таблетки. Лесно се разпадат при кратък престой в устната кухина или разтворени във вода. Препоръчва се медикаментът да се дава на деца под 6-годишна възраст под формата на разтвор, който се приема веднага след приготвянето. Достатъчна е една супена лъжица вода или мляко за една таблетка. Не се препоръчва плодов сок, тъй като комбинацията има горчив вкус. По-големите деца трябва да бъдат насърчавани да смучат таблетките до разтварянето им.

Дневната доза и продължителността на лечението с РАПИДОЛ се определя стриктно от лекар в зависимост от здравословния проблем, възрастта и общото състояние на пациента. В зависимост от индивидуално определената доза се избира един или друг вариант на таблетките – така, че да е удобно за потребителя.

Стандартната дневна доза, ако няма специални лекарски препоръки, е 60 мг на килограм телесно тегло. Чрез точни изчисления се определя броят на таблетките, които конкретен пациент следва да приема. Определя се интервал между два приема между 4 и 6 часа. При пациенти с бъбречни проблеми интервалът е 8 часа.

Максимално допустимата дневна доза за деца с тегло под 37 кг е 80 мг за килограм телесно тегло, или 3 г за деца с по-голямо тегло и възрастни.

Неволното предозиране може да причини симптоми от рода на гадене и повръщане, бледност, коремни болки, прилошаване. Ако погълнатото количество е твърде голямо, може да се блокира чернодробната дейност, да се получи токсично въздействие върху кръвта и мозъка и да се стигне до смърт. Ако по някаква причина пациент приеме по-голяма от максимално допустимата доза, трябва веднага да се търси медицинска помощ.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на РАПИДОЛ може да предизвика алергични реакции, изразяващи се в кожни раздразнения и уртикарии.

При прием на по-високи дози за по-голям срок не са изключени промени в кръвната картина, изразени в намаляване броя на клетки от типа на тромбоцити; анемия; агранулоцитоза; левкопения и пр.

Активната съставка парацетамол може да увеличи риска от промени в контрола върху кръвната захар, допустими са състояния на хипогликемия.

Продължителният прием се отразява на състоянието на бъбреците.

Приемът на този медикамент може да е причина за неверни резултати при изследване за пикочна киселина или кръвна захар.

Ако лечението с РАПИДОЛ не е резултатно в рамките на пет дни – за болка, и три дни – за температура, терапията следва да се преосмисли. Продуктът е за краткосрочно лечение.

Кога НЕ БИВА да се употребява

РАПИДОЛ не се употребява при алергия към парацетамол или към някой от помощните компоненти. Медикаментът не се прилага при деца под 6-месечна възраст.

При комплексно лечение трябва да се следи за потенциален риск при съвместяване с други температуропонижаващи или съдържащи парацетамол.

Медикаментът е противопоказан за пациенти с чернодробни увреждания.

Медикаментът съдържа аспартам; не прилагайте при фенилкенотурия!

При бременност и кърмене приемът на РАПИДОЛ може да се разреши от лекуващия само ако очакваната полза превишава потенциалния риск.

Взаимодействие с други медикаменти

Едновременното приемане с барбитурати, антиконвулсанти, рифампицин и алкохол повишава риска от хепатотоксичен ефект. В комбинация с барбитурати отслабва температуропонижаващия ефект на РАПИДОЛ.

Всяка комбинация на лекарства се обсъжда и одобрява от лекуващия, без значение дали медикаментите се набавят с рецепта или свободно.

______

Усреднена цена в аптеките – стандартната опаковка съдържа 12 таблетки; 2.75 лв за комплект от 125 мг, 3.01 за 250 мг; 3.92 за 500 мг.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *