БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

10 лесни начина да облекчите дишането при астма без лекарства

Трудно си поемате въздух, мъчи ви задушлива кашлица? Вероятността да страдате от астма е тревожна, защото болестта рядко може да се излекува напълно. При всички случаи обаче можете да облекчите симптомите без медикаменти с тези лесни методи.

при астма
Инхалациите с ароматни масла помагат при астма

1. Правете дихателна гимнастика, физическото натоварване може да предизвика спазми на дихателните пътища, особено при астматици. Това обаче не бива да ви отказва напълно от него. Редовните упражнения поддържат тонуса на мускулатурата. Всеки ден отделяйте 5-10 минути за гимнастика, която прочиства и разширява дихателните пътища, по възможност пред отворен прозорец или поне в добре проветрена стая.

2. Дишайте през носа. Студеният и сух въздух причинява бронхоспазми, затова се препоръчва по възможност да слагате шал на носа си, когато сте навън – така ще постоплите и овлажните въздуха, който дишате.

3. Поддържайте 40-50-процентна влажност на въздуха в помещенията, където прекарвате повече време – дома и офиса. Така ще намалите опасността от контакт с алергени от домашната прах, които се размножават обилно в прекалено влажна и топла среда.

4. Откажете се от аспирина и други лекарства при простуда и за обезболяване (съдържащи ацетилсилицилова киселина или ибупрофен), които се продават без рецепта. Те са сред най-често употребяваните при настинки, но при някои пациенти с астма предизвикват силни пристъпи. Винаги се консултирайте с лекаря си преди прилагане на нестероидни противовъзпалителни средства, които се предлагат свободно в аптеките.

5. Внимавайте със съдържанието на натрий и калий в храната и напитките. Има случаи, при които тези елементи активизират астмата, затова винаги четете етикетите, когато пазарувате. Натриев и калиев бисулфит се срещат във виното, бирата, някои пресни и сушени плодове, както и в морски продукти.

6. Правете си гореща баня на краката. Това е най-простият и изпитан метод за предотвратяване на настъпващ астматичен пристъп. Сложете 15 г синап (хардал) на прах в 10 л гореща вода и натопете краката си за 10 минути.

7. Прилагайте аромотерапия. Инхалациите с ароматни масла помагат за облекчаване на симптомите и предпазване от пристъпи на задушаване. Подходящи са маслата от карамфил, бергамот, лавандула, бор, евкалипт, чаено дърво.

8. Не забравяйте да си вземете инхалатора, когато излизате. Той е задължителният „аксесоар“ за астматиците и най-ефективното оръжие за предотвратяване на пристъп. Добре е да бъде с кристалчета на минерални соли.

9. Възползвайте се от фитотерапията, която действа ефективно за облекчаване на симптомите. Ето една доказана рецепта: смесете 1 кафеена лъжичка стръкове на багулник с 1 чаена лъжичка коприва, сипете в термос и залейте с 1 л кипяща вода. Оставете 10 часа и прецедете. Пийте от настойката по 1/2 чаша 5-6 пъти на ден.

10. Дишайте по метода на Бутейко. Основният принцип при него е да дишате повърхностно, не дълбоко. Кратко вдишване през носа – за 2-3 секунди, пауза, издишване в продължение на 3-4 секунди. Неудобството е, че трябва да свикнете да контролирате постоянно дишането си.

Източници:Журнал,Pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *