ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

ТАВАНИК / TAVANIK

Съдържа левофлоксацин, кросповидон, хипромелоза, микрокристална целулоза, натриев стеарилфумарат, талк, макрогол, оцветители

Предназначение

ТАВАНИК е антибиотик от хинолоновата група. Благодарение на активната съставка левофлоксацин действа бактерицидно, като по този начин подпомага овладяването на инфекции в различни зони на организма. Прилага се при възпаления на дихателната система – включително белодробни, пневмония, при проблеми със синусите, отделителната система, простатата, кожата и меки тъкани. Използва се и при програми за профилактика среку риск от антракс.

Как се приема

ТАВАНИК се прилага по лекарска препоръка; дневните дози и продължителността на приема трябва да бъдат определени от лекуващия.

Таблетките се поглъщат цели, с вода, в един и същ час на деня. По време на лечението с този антибиотик се предприемат защитни мерки срещу слънченото греене. Следва да се ограничи престоят на слънце, включително два дни след приключването на терапията. Да се носят подходящи дрехи, шапка и слънчеви очила, за да се предпази кожата в максимална степен. Пренебрегването на тези условия повишава риска от тежки обриви.

При възпаление на синусите или буелодробна инфекция се препоръчва една таблетка ТАВАНИК от 500 мг, или 2х250, веднъж дневно.

При пневмония терапията е с 1х500 или 2х250 мг един или два пъти дневно, по преценка на лекуващия.

За инфекция на отделителната система е достатъчна доза от 250-500 мг веднъж дневно, а при заболяване на простатата – 500 мг веднъж дневно.

При инфекция на кожата и меките тъкани се приемат 500 мг ТАВАНИК веднъж или два пъти дневно, в зависимост от лекарската препоръка.

При хора в напреднала възраст или с бъбречно заболяване е възможно лечение с редуцирани дози.

Неволното предозиране може да има негативни последици, затова още при първите прояви на необичайни симптоми потърсете медицинска помощ. Възможни са гадене, киселини, замайване, съцебиене и тремор, припадъци.

Възможни нежелани ефекти

Приемът на ТАВАНИК може да причини алергична реакция като зачервяване и обриви, уртикарии, затруднено дишане, отоци на лицето, устните и гърлото, затруднено преглъщане и говор.

Някои странични реакции изискват незабавна медицинска помощ – тя е наложителна при силни коремни спазми с водниста и кървава диария, с висока температура. Наблюдавани са също случаи на възпаления в ставни връзки и сухожилия, включително до скъсване. Има информация и за припадъци.

Сред ефектите с негативни последици могат да се посочат също пристъпи на невропатия, чернодробни смущения – при неглежиране не е изключено състояние на чернодробна недостатъчност. Възможни са главоболие и замаяност, влошено качество на съня, гадене и повръщане, вторична бактериална инфекция – обикновено кандидоза, промени в някои кръвни показатели, обърканост и тревожност, зрителни и слухови смущения, признаци на депресия, треска, тахикардия, хипогликемични състояния, бронхоспазми, вторични възпалителни процеси в различни органи и на кръвоносни съдове, скъсвания на мускули, ставни възпаления.

Кога НЕ БИВА да се употребява

ТАВАНИК не се прилага при алергични реакции към някой от компонентите. Медикаментът не е подходящ и при проявена алергия към левофлоксацин или друг хинолонов антибиотик.

Лекарството е противопоказано при бременност и кърмене; не се прилага при деца и подрастващи.

Да не се използва за пациенти с епилепсия или проблеми със сухожилията.

Рискови пациенти, при които прилагането се преценява според конкретните показатели за възможен риск и полза, са тези със сърдечни заболявания, проблеми с черния дроб, бъбреците и панкреаса, с диабет, миастения гравис, преживели инсулт, с психични проблеми.

Не се препоръчва шофиране или работа с тежки машини, ако медикаментът предизвиква замайване, объркване.

Взаимодействие с други медикаменти

Приемът на ТАВАНИК с някои медикаменти провокира интензивна проява на нежелани странични ефекти. Затова приемът паралелно с още лекарства трябва да бъде обсъден с лекуващия и да се изработи безопасна терапевтична схема. Да се внимава при съчетаване с антикоагуланти, кортикостероиди, с теофилин – при проблеми с дишането, с други нестероидни противовъзпалителни, с лекарства при депресия,при  бактериална инфекция, при язва и киселини, за нормализиране на сърдечния ритъм, добавки с желязо и цинк. Някои съчетания са опасни и могат да провокират припадъци.

Приемът на ТАВАНИК може да е причина за фалшиви резултати при някои тестове – за туберкулоза, за прием на опиати.

Усреднена цена в аптеките – 38 лв за опаковка от 7 таблетки по 500 мг

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *