ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ако имаме понижено ниво на тестостерон?

Здравейте, наскоро си правих изследвания за хормоните и се оказа, че нивото на тестостеро-на ми е по-ниско от долната граница. Бихте ли ми обяснили какво означава това и как, ако мога да се изразя така, да си го „набавя“?

Христо Желев, София

Нормално е нивото на тестостерона да пада с напредване на възрастта при мъжа. Ниският тестостерон обаче може да се отрази негативно на здраво­словното състояние. Тестостеронът е хормонът, който прави мъжете мъже. Повишаването му при момчетата в пубертетна възраст помага за образуване­то на мускулите и костите, от него зависи промяната на гласа и сексуалното влечение. Тестостеронът има значение във всяка сфера, дори в поведението и при взимането на решения.

Нивото на този специфи­чен хормон започва да спада постепенно след 40-годишна възраст. За разлика от менопаузата при жените, когато нивата на естрогените падат за месеци, мъжката андропауза протича за години. Промените се извършват продължително време, така че мъжът не усеща процеса – на година нивото на тестостерона спада с по 1 до 2%. Изключение са случаите, в които нивото на тестостеро­на не отговаря на нормите за възрастта.

Как да се прецени дали ниско­то ниво на хормона е в норма за възрастта или се дължи на здра­вословен проблем?

КАК СЕ ДОКАЗВА НИВОТО НА ХОРМОНА?

Ниският тестостерон се до­казва с лабораторно изследване. За нисък тестостерон се смята концентрация в кръвта под 300 нанограма на децилитър.

Симптомите:

  • намалено желание за секс;
  • серекти на дисфункция;
  • непостоянно или лошо настроение;
  • умора;
  • проблеми със съня.

Когато тестостеронът е под референтните граници за възрастта, се предписва ле­чение, формите са различни: всекидневно нанасяне на гел, из­ползване на пластири, таблетки или инжекции.

Целта е да се компенсира не­достигът на хормона до нормал­ното за възрастта ниво. Учудва­що малко се знае за дългосрочния ефект за здравето при ниските му показатели. Свързан е с ня­колко хронични здравословни състояния, между които затлъс­тяване, метаболитен синдром, диабет, депресия и вероятно сър­дечносъдови (кардиоваскуларни) заболявания при мъжа. Все още обаче не е изяснен механизмът на заболяването.

Същият процес, който води до заболяване, причиняващ ди­абет и високо кръвно налягане, например, най-вероятно води и до нисък тестостерон. А това вече е показател за влошаване на общото здравословно състояние при мъжа.

ВНИМАНИЕ!

Ниският тестостерон води до остеопороза при мъжете. В случаите на счупвания на бедрената кост при пациента се открива, че хормонът му е под нормата. Все още няма до­казателства обаче дали терапията с тестостерон редуцира риска от счупвания. При клинични проучвания повечето мъже с нисък тестосте­рон подобряват еректилнатата си функция и запазват сексуалното си влечение. Ползите от терапията ва­рират широко и са различни при всеки отделен случай.

Приемът на тестостерон е противопоказан при метастазирал рак на простатата или при рак на млечната жлеза, тъй като хормонът стимулира рас­тежа на раковото образувание. Други състояния, които могат да се влошат при прилагане на терапията, са сънна апнея, про­статна хипертрофия, сърдечни заболявания и високо ниво на еритроцити. Тестостеронът следва да се приема само при до­казана концентрация на хормона под референтните стойности за възрастта и то само при личен избор на пациента, след обсъжда­не на предложената терапия от страна на специалиста.

Показателно за приема е наличието на симптоми, които влияят на здравословното със­тояние и самочувствието.

А това, разбира се, може да се определи само след консултация с личния лекар или ако той пре­цени – със специалист.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *