ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Менопаузата – какво представлява и как се облекчава

В статията ще намерите подробно описание на менопаузата. Съвети как да облекчите състоянието си. Използване на билки. Фитоестрогени – естествени естрогени. Хомеопатия, Йога. Упражнения. Акупунктура. Акупресура и масаж. Биофийдбек. Хранителни добавки. Лечение с медикаменти. Съвети за лечение на остеопорозата след менопаузата. Съвети за предпазване.

Менопаузата
Менопаузата

Менупаузата представлява необратимо прекратяване на овулацията и на менструацията. Формално погледнато, менопауза се нарича последният менструален цикъл, след който жената повече не може да зачева. Въпреки това менопаузата не е рязък край, а постепенен процес, който включва много физически и хормонални промени преди изчезването на плодовитостта. Менопаузата не е заболяване, нуждаещо се от лечение, а естествена последица от стареенето. Обаче промените, случващи се през периода около менопаузата, може да предизвикат симптоми с различна сила, които жените нерядко желаят да лекуват. Възможностите за преодоляване на тези симптоми са много.

Описание

Перименопаузата е времето около менопаузата. То може да продъл­жи няколко години и през този период много жени имат нередовен цикъл и други промени. Не е лесно да се определи точно кога започва менопаузата, но учените са единодушни, че тя завършва, когато жената не е имала менструален цикъл цяла година.

Не съществува метод да се определи кога яйчниците ще започнат да намаляват функциите си, но жената може да добие представа за началото на менопаузата си, съдейки по семейната история, типа на тялото и начина си на живот. Най-вероятно жената ще навлезе в менопаузата на същата възраст като майка си и сестрите си. При жените пушачки обикновено менопаузата започва по-рано, отколкото при непушачките. Не е задължително жените, при които менструацията се е появила рано, да имат и ранна менопауза. При 8% от жените менструацията се прекратява преди четирийсетата им година. И другата крайност – 5% от жените продължават да имат месечен цикъл почти до шейсетата си година. Средната възраст за настъпването на менопаузата е 51 години.

Симптоми на менопаузата
Симптоми на менопаузата

Признаци и симптоми на менопаузата:

  • Промени в цикъла (може да стане по-кратък или по-дълъг, по-обилен или по-лек, да е през по-кратки или по-дълги периоди)
  • Топли вълни
  • Нощно изпотяване
  • Проблеми със съня нощем
  • Вагинална сухота
  • Промени в настроението
  • Косопад или изтъняване на косата, засилено окосмяване на лицето

Менопаузата е времето на последния цикъл на жената, но симптомите може да започнат няколко години по-рано по време на етап, наречен перименопауза. Менопаузата и перименопаузата засягат всяка жена по различен начин.

Кои са причините за менопаузата

Когато жената навлезе в пубертета, тялото й отделя една от над 400 000-те яйцеклетки, които се съхраняват в нейните яйчници и се отделят по една приблизително през 28 дни като реакция на взаимодействието между няколко хормона. Кръвоснабдяването на утробата (матката) се засилва и лигавицата на матката се удебелява в очакване да получи оплодена яйцеклетка. Ако яйцеклетката не е оплодена, нивото на прогестерона – хормон, главно отговорен за удебеляването на матката – пада и слой от лигавицата на матката се изхвърля от тялото заедно с малко кръв. Менструалното течение е видимият признак, че е имало овулация.

Когато жената е в края на трийсетте и в началото на четирийсетте си години, яйчниците й започват да произвеждат по-малко женски хормони (естрогени и прогестерон) и отделят яйцеклетки вече не толкова редовно. Заедно с промяната на нивата на хормоните започва да се променя и менструалният цикъл. Някои жени имат продължителна менструация с обилно кървене, следвана от по-кратка с оскъдно кървене. Други път започват да пропускат менструации. Нередовността на менструацията затруднява забременяването. Постепенното намаляване на нивата на естрогена също причинява най-различни промени в тъканите, които се влияят от този хормон – вагината, влагалището, матката, пикочния мехур, уретрите, гърдите, костите, сърцето, кръвоносните съдове, мозъка, кожата, косата и лигавицата. Дълготрайната липса на ес- троген може да направи жената по-уязвима от остеопороза.

Най-разпространените симптоми на перименопаузата са:

  • Промени в менструалния цикъл
  • Топли вълни
  • Безсъние
  • Промени в настроението и повишена раздразнителност
  • Проблеми с концентрацията и паметта
  • Вагинална сухота
  • Обилно кървене
  • Умора
  • Депресия
  • Промени в дебелината и структурата на косъма
  • Главоболие
  • Сърцебиене
  • Липса на сексуален интерес
  • Промени в уринирането
  • Напълняване
Диагностициране на менопаузата
Диагностициране на менопаузата

Установяване на менопаузата

Най-ясният показател за наличието на менопауза е липсата на менструация в продължение на цяла година. Ако са минали най-малко три месеца от последния менструален цикъл на жената, провеждането на изследване на фоликулостимулиращия хормон (ФСХ) може да помогне да се определи дали менопаузата е настъпила. Нивата на ФСХ се покачват непрекъснато с напредването на възрастта на жената. Само изследването на ФСХ не е достатъчно доказателство, че жената е навлязла в ранна менопауза. По-добър начин за установяване на менопаузата е да бъдат определени нивата на ФСХ, на естрогена, на прогестерона, на тестостерона и на свързаните с тях хормони в средата на цикъла. Тези тестове не се правят рутинно, тъй като повечето жени сами разпознават симптомите на перименопаузата и на менопаузата. Изследванията обаче могат да бъдат полезни диагностични средства при по-млади жени, които проявяват симптоми на перименопауза.

Как да облекчите менопаузата

Решенията дали и как да бъдат лекувани симптомите, свързани с перименопаузата, трябва да се вземат от жената и от нейния лекар, след като се отчете историята на заболяванията й и показателите от съвременните изследвания. Някои жени съобщават за успехи при използването на естествени препарати за лечение на неприятните симптоми на менопаузата, макар че алтернативните терапии се радват на достатъчно внимание в САЩ едва през последните едно-две десетилетия. Дебатите продължават, докато научните изследвания не докажат ефективността на тези видове лечение по отношение на синдрома на менопаузата.

Практикуващите алтернативна и традиционна медицина препоръчват на жените, които наближават менопаузата, да следват хранителен режим, богат на пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, ядки, семена, пресни зеленчукови сокове и десерти с ниско съдържание на захар и на мазнини, особено на животински мазнини. Със забавянето на метаболизма (обмяната) нараства важността на контрола над калориите и над количеството на храната. Тъй като намаляването на естрогена ускорява рушенето на костите, жените трябва да се постараят да приемат достатъчно калций. Най-често се препоръчва добавка калций в допълнение на млечните продукти, доставящи този елемент. Жените по правило се нуждаят от по-малко желязо след менопаузата, тъй като вече нямат месечно кръвотечение.

Билки при менопаузата
Билки при менопаузата

Билкови препарати

Билките от векове се използват за облекчаване на симптомите на менопаузата. В разумни количества много билки са относително безопасни. Често неблагоприятните реакции към билките се дължат не на самите билки, а на замърсители. Федералната агенция по храните и лекарствата (ФАХЛ) в САЩ не регулира билковите продукти толкова строго, колкото фармацевтичните лекарства, затова е възможно замърсяване на продуктите, некоректна информация върху етикетите или случайно предозиране. Билките трябва да се купуват от наложила се на пазара компания или от квалифициран билколечител. Фитотерапевтите препоръчват нужната дозировка въз основа на историята на заболяванията на жената, на теглото й, начина на живот, хранителния режим и проявените симптоми. Жените, които предпочетат билколечение за справяне със симптомите на менопаузата, трябва да бъдат максимално осведомени по отношение на билките и да работят с квалифициран специалист, фитотерапевт, специалист по китайска медицина или лекар натуропат.

За лечение на симптомите на менопаузата се препоръчват следните билки:

Валериана (Valeriana officinalis) – безсъние

Витекс (Vitex agnus-castus) — топли вълни, силно менструално кървене, промени в настроението

Гинко (Ginkgo biloba) — проблеми c паметта

Глог (Crataegus laevigata или Crataegus monogyna) – проблеми c паметта, неясно мислене

Градински чай, салвия (Salvia officinalis) — промени в настроението, главоболие, нощно изпотяване

Дяволска уста (Leonurus cardiaca) — нощно изпотяване, топли вълни

Сладък корен (Glycyrrhiza glabra) — общи синдроми на менопаузата

Женшен (Рапах ginseng) – топли вълни, умора, изтъняване на влагалищната лигавица

Касис (Ribes nigrum) – болки в гърдите

Резене (Foeniculum vulgare) – топли вълни, коремни газове, подуване

Корен от мексикански див ямс (диоскорея — Dioscorea villosa) – вагинална сухота, топли вълни, общи симптоми на менопаузата

Ленено семе (Linum usitatissimum)- силно менструално кървене, болки в гърдите и други симптоми, включително суха кожа и вагинална сухота

Листа от малина (Rubus idaeus) – нормализира хормоналната система

Масло от едроцветна пупалка (Oenothera biennis) – промени в настроението, раздразнителност, болки в гърдите

Овес (Avena sativa) – промени в настроението, безпокойство

Превара (Scutellaria lateriflora) – безсъние

Средна звездица, врабчови чревца (Stellaria media) – топли вълни

Пасифлора (Passiflora incarnata) — безсъние, болки

Сусамово масло (Sesamum indicum) — вагинална сухота (локално приложение)

Теменужка (Viola odorata) – топли вълни

Хвощ (Equisetum arvense) – остеопороза

Цариче (Alchemilla vulgaris) – силно менструално кървене

Черен кохош (Cimicifuga racemosa) – топли вълни и други менструални оплаквания

Соеви продукти
Соеви продукти

Естествени естрогени (фитоестрогени )

Фитоестрогените са естрогенни съединения, съдържащи се в растенията. Привържениците на растителните естрогени (включително на соевите продукти) смятат, че са по-добри от синтетичните, но твърдението още не е научно доказано. Резултатите от малки предварителни изследвания сочат, че естрогенните съединения в соевите продукти (соята е много богата на растителни естрогени) облекчават топлите вълни и понижават холестерола. Според едно изследване на медицинския колеж Бауман-Грей в Северна Каролина жените облекчават симптомите на менопаузата, например топлите вълни, чрез консумирането на големи количества пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти, както и на 120 г тофу (соево сирене) четири пъти седмично. Не е доказано обаче, че растителните естрогени оказват тези полезни въздействия, без да предизвикват същите отрицателни ефекти като при естрогенозаместващата терапия. Освен това трудно може да се определи конкретното съдържание на естрогени в различните растителни продукти, тъй като не съществуват изисквания за стандартизация. Много жени смятат, че природните или растителните средства са безопасни, обаче в големи количества фитоестрогените може да предизвикат аномално разрастване на клетките в лигавицата на матката. Небалансираните естрогени увеличават и риска от рак на гърдата.

Според някои изследвания екстрактът от черен кохош (ремифемин) облекчава симптомите на менопаузата също толкова ефективно и дори по-добре от естрогена и е едно от многообещаващите средства на алтернативното лечение. Изследване, проведено в Университета в Пенсилвания през 2007 г. и публикувано в Международното списание за ракови заболявания, показва, че ремифеминът намалява и риска от рак на гърдата. Американската служба по хранителните добавки смята резултатите от изследванията на черния кохош за обещаващи, но предупреждава, че не е установена дълготрайната безопасност на билката, затова препоръчва на жените да не използват екстракта от черен кохош повече от шест месеца.

Лененото семе също е добър източник на фитоестрогени. Други такива източници са листата от червена детелина, сладкият корен, дивият ям, нахутът, зеленият фасул, шареният фасул и нарът. През 2003 г. се смяташе, че листата от червена детелина облекчават симптомите на топлите вълни, но две кратки клинични проучвания не успяват да докажат такова въздействие.

Алтернативни методи за менопаузата
Алтернативни методи за менопаузата

Хомеопатия

Жените, които проявяват интерес към хомеопатичните лекарства за свързаните с менопаузата симптоми, трябва да се консултират с лекар хомеопат. Следните хомеопатични лекарства се препоръчват често за облекчаване на конкретни групи от симптоми:

  • Лахезис (пясъчна змия) – топли вълни, раздразнителност, бъбривост, стягане в коремната област, световъртеж, припадъци
  • Сепия – кървене между менструал­ните цикли, втрисане, плачливост, откъсване от близките, усещане за прималяване в корема
  • Пулсатила (полско котенце) – плачливост, липса на жажда, избягване на топлината, топли вълни, разширени вени, хемороиди
  • Сулфур (сяра) – философски настроения, усещане за топлина, сърбежи и парене във вагината и в ректума
  • Ликоподиум (бухалковиден плаун) — ниско самомнение, подуване след хранене, нередовна менструация, ниска кръвна захар, лошо храносмилане, оригване
  • Сребърен нитрат (Argentum nitricum) — газове, лошо храносмилане, желание за сладко и за шоколад, пристъпи на паника, страх от минаване по мост
  • Магнезиум фосфорикум (магнезиев фосфат) – силни спазми
  • Преходна формула – топли вълни, нощно изпотяване, безсъние, усещане за пълзене по кожата
  • Женска формула – перименопауза, предменструален синдром, нередовнен цикъл, безплодие, липса на кървене или обилно кървене, характерен за менопаузата дискомфорт
  • Формула за живот – безпокойство, главоболие, сърцебиене, предменструален синдром, промяна на настроението.

Йога

Много жени установяват, че йога облекчава симптомите, съпътстващи менопаузата. Йога помага на жените да обединят съзнанието, тялото и духа и да постигнат равновесие. Доказано е, че се балансира ендокринната система, затова според някои специалисти тя влияе на хормоналните проблеми. Изследванията сочат, че йога намалява стреса, стимулира забавения метаболизъм и забавя сърдечния ритъм. Конкретни йогийски пози се справят с конкретни проблеми, като топлите вълни, промените в настроението, вагиналните и пикочните проблеми и с други болки.

Физически упражнения

Упражненията спомагат за облекчаване на топлите вълни, тъй като намаляват циркулиращия ФСХ (фоликулостимулиращ хормон) и повишават нивата на ендорфина (които се понижават по време на топлите вълни). Дори упражнения от по 10 минути три пъти седмично могат значително да намалят топлите вълни. Упражненията с вдигане на тежести предотвратяват остеопорозата. Редовните физически упражнения осигуряват и много други ползи за здравето, които не са свързани с менопаузата.

Акупунктура
Акупунктура

Акупунктура

Това древно азиатско изкуство се изразява в поставянето на много тънки игли в различни части на тялото (акупунктурни точки) с цел стимулиране на системата и балансиране на енергията. Обикновено е безболезнено и се използва при много симптоми на менопаузата, включително безсъние, топли вълни и нере­довни менструални периоди. Практикуващите са убедени, че акупунктурата улеснява отпушването на енергийните канали и дава възможност на жизнената енергия чи да тече свободно. Така жените в менопауза поддържат движението на жизнената си енергия. Блокираната енергия обикновено засилва симптомите на менопаузата.

Акупресура и масаж

Лечебният масаж, включващ и акупресура, облекчава голям брой симптоми на менопаузата. При него пръстите се поставят върху същите точки по меридианите на тялото, които се използват и при акупунктурата. Има повече от 80 различни вида масаж, сред които са рефлексотерапията на стъпалата, шиацу и шведският масаж, но всички те се основават на схващането, че стимулирането на кръвообращението и на лимфата е полезно за здравето. Масажът на гърдите (втриване на рициново масло или на маслиново масло в гърдите в продължение на пет минути три пъти седмично) улеснява балансира­нето на хормоналните нива, подпомага свиването на матката по време на менструация и предотвратява спазмите и болките.

Биофийдбек (биообратна връзка)

Някои жени съумяват да контролират топлите вълни чрез биофийдбек — безболезнена техника, посредством която човек тренира мозъка си, за да контролира тялото. Механизмът на биофийдбек дава информация за процесите в тялото (например за сърдечния ритъм), когато жената релаксира тялото си. Чрез тази техника става възможно контролирането на телесната температура, на сърдечния ритъм и на дишането.

Други терапии

Терапевтичното докосване, което е енергийна практика, може да облекчи симптомите на менопаузата. Терапията със звук или музикалната терапия намаляват стреса и други симптоми на менопаузата. Молитвата или медитацията също могат да подсилят способността на организма да се справи със симптомите.

Добавките са задължителни при менопаузата
Добавките са задължителни при менопаузата

Хранителни добавки

Жените трябва да обсъдят приема на хранителни добавки със своя здравен консултант или лекар. Някои хранителни добавки възпрепятстват действието на традиционните лекарствени или билкови препарати. Други хранителни добавки са вредни, ако се приемат в големи количества. Добавките от калций, витамин D, витамин К, бор, магнезий, манган и фосфор спомагат за предотвратяване на остеопорозата. Допълнителният прием на витамин Е намалява топлите вълни и риска от сърдечни заболявания.

Препоръчваме ви следните хранителни добавки. За повече подробности последвайте линка, който е поставен върху името на продукта.

Соя и калций

Подпомага преодоляването на негативна симптоматика, свързана с менопаузата. Стабилизира съня и неутрализира горещите вълни. Гарантира самочувствие и физически комфорт на женския организъм в преходната възраст.

ИЗОФЛАВОНИ ОТ ЧЕРВЕНА ДЕТЕЛИНА

В периодите на менопауза здравословните нива на естероген се поддържат благодарение на четирите главни изофлавона.

ВИТАМИН Д3 Витаминът на Слънцето! код30499

Основните функции на витамин Д включват поддържане на нормална костна плътност и регулиране нивата на фосфора и калция в организма.

Магнезий и калций

Продуктът на Equilibra КАЛЦИЙ + МАГНЕЗИЙ съдържа патентования компонент TruCal, чиято основа е калций от натурално мляко. За по-пълноценното му усвояване има съществена роля минералният профил на продукта, в който освен това участват магнезий, фосфор, калий, мед и цинк.

НОНИ КОМПЛЕКС ЗА ЖЕНИ

Носещият компонент на продукта – сокът от нони, гарантира успешно противопоставяне на свободните радикали. По този начин се защитава здравината на клетките и се подобрява клетъчното хранене.

ПАУЗИЛ ДОННА

Внася в организма компоненти, които компенсират хормоналния дисбаланс и дефицити в етапа на менопауза и постменопауза. Растителният произход на продукта го прави лесен за усвояване, без странични ефекти.

Соеви изофлавони

Природната комбинация нормализира хормоналния баланс на женския организъм с висока ефективност. Нормализира преминаването през периодите на менопауза. Подобрява усвояването на калция, заздравява костите и стимулира мускулите.

Царски билки за жената

Подобрява кръвообращението, нормализира и регулира хормоналния баланс. Има антистресово, адаптогенно, общоукрепващо и херноуспокояващо. Има гарантиран ефект за цялостно укрепване на организма.

Още съвети за хранене прочетете в тази статия:

Диета при менопауза

Хранене по време на менопаузата
Хранене по време на менопаузата

Лечение с медикаменти на менопаузата

Когато жената навлезе в менопауза, нивото на естроген пада и започват да се проявяват симптоми като топли вълни и вагинална сухота. Преди 2002 г. много лекари лекуваха тези симптоми с хормонозаместваща терапия (ХЗТ). При ХЗТ нивата на естроген и на прогестерон се увеличават достатъч- но, за да предизвикат потискане на симптомите. Обаче през лятото на 2002 г. предварителните резултати от обширно изследване на Инициативата за женско здраве показват, че ХЗТ може да има сериозни вредни въздействия (толкова вредни, че изследването е спряно в начален стадий). Установено е, че ХЗТ с комбинация от естроген и прогестин (вид прогестерон) предизвиква в сравнение с плацебо (без хормони):

  • Повишен риск от сърдечен пристъп, инсулт и съсиреци
  • Повишен риск от инвазивен рак на гърдата
  • Повишен риск от деменция
  • Повишен риск от рак на дебелото черво
  • Повишен риск от фрактури на костите

Лечението само с естроген води до следните резултати:

  • Без промяна по отношение на риска от сърдечни заболявания
  • Повишен риск от удар и кръвни съсиреци
  • Неясни промени по отношение на риска от рак на гърдата

Без промяна по отношение на риска от рак на дебелото черво

  • Намален риск от фрактури на костите
  • Няма данни за промените по отношение на риска от деменция

По време на публикуването на резултатите от изследването на Инициативата за женско здраве около 9 милиона американки използват ХЗТ. Повечето лекари вече не препоръчват ХЗТ за лечение на симптомите на менопаузата. Въпреки това при някои обстоятелства, когато симптомите са толкова тежки, че възпрепятстват всекидневната дейност, може да се предпише кратък курс на ХЗТ. Някои лекари са на мнение, че кратък курс на лечение за жените със силни прояви на топли вълни или на нощно изпотяване е разумен избор, стига в семейството им да няма случаи на рак на гърдата. Други лекари обаче са на мнение, че в почти всички случаи рискът от ХЗТ е много по- голям от ползата от нея. Решението трябва да бъде взето от жената и от нейния лекар, след като се прегледа историята на заболяванията в семейството и конкретното положение. Жените, които предпочетат да приемат хормони, трябва всеки месец да се подлагат на мамография, на преглед на гърдите и на тазов преглед и веднага да съобщават в случай на необичайно вагинално кървене или петна кръв (вероятен признак за рак на матката).

Лечение на остеопорозата след менопаузата

Ралоксифенът (евиста, кеоксифен) е лекарство, което се използва за лечение на остеопорозата при жените след менопауза. То не увеличава риска от рак на гърдите, но засилва болезнеността им. Може да засили и топлите вълни и да предизвика маточно кървене. Не е лечение на симптомите при менопауза. Още няколко лекарства намаляват риска от фрактури при жените след менопауза. През 2002 г. ФАХЛ одобрява лекарственото вещество терипаратид (фортео) за лечение на остеопорозата. Ибандронат (бонвива) и алендронат (фосамакс) също се използват при жени след менопаузата.

За още ценна информация прочетете и тези статии:

Костите след менопаузата и често срещани заболявания

Кои са проблемите при менопаузата и как да ги лекуваме

Замяна на тестостерона

Яйчниците произвеждат и малки количества мъжки хормони (около 30 микрограма), които леко намаляват с навлизането на жената в менопаузата. Повечето жени изобщо не се нуждаят от замяна на тестостерона. Тестостеронът повишава либидото и намалява безпокойството и депресията. Добавянето на тестостерон е полезно за жени, на които е извършена хистеректомия. Тестостеронът облекчава и болките в гърдите и спомага за предотвратяване на рушенето на костите. Сред страничните ефекти са появата на леко акне и засилване на лицевото окосмяване.

Медикаменти за менопаузата
Медикаменти за менопаузата

Основни термини, използвани в статията

Ендометриум – лигавицата на матката, която се отделя по време на менструалния цикъл.

Естрогени – женски хормон, произвеждан от яйчниците и отделян от фоликулите при съзряването им. На него се дължат женските полови бе­лези. Естрогенът стимулира и предизвиква реакция от поне 300 тъка­ни и може да подпомогне развитието на някои видове рак на гърдата. След менопаузата производството на хормона постепенно се преустановява.

Матка – женският репродуктивен орган, който помества и подхранва зародиша до раждането. Нарича се и утроба.

Плацебо – хапче или течност, която се дава по време на проучването на дадено лекарство или на хранителна добавка, но не съдържа никакво лекарство или активна съставка. Обикновено участниците в изследването не знаят дали получават хапче с лекарство или идентично на външен вид плацебо.

Прогестерон – произвеждан от яйчника след овулацията хормон, който подготвя лигавицата на матката за оплодената яйцеклетка.

Тестостерон – мъжки хормон, произвеждан от тестисите и от яйчниците (в малки количества). На тестостерона се дължат някои от вторичните мъжки полови белези, като окосмяването на тялото и уплътняването на гласа.

Топли вълни – вълни от усещана топлина, един от най-честите симптоми на менопаузата, предизвикана от реакцията на хипоталамуса към понижаването на естрогена.

Фитоестроген – подобно на естрогена вещество, произвеждано от растения.

Хистеректомия – хирургично отстраняване на матката.

Хормон – химически посредник, отделян от жлезите, който се освобождава в кръвта и се придвижва до отдалечени клетки, където предизвиква въздействие.

Фоликулостимулиращ хормон – хормон на хипофизата, който стимулира съзряването на фоликулите в яйчниците. Свързан е с повишеното производство на естроген по време на цикъла. Повишаването на нивото на този хормон (над 40 г.) е показателно за менопауза.

Хормонозаместваща терапия – използването на естрогени и на прогестерон за замяна на хормоните, които яйчниците вече не доставят. ХЗТ вече не се използва като дълготрайна терапия за жените след менопаузата.

Яйчник – една от двете жлези (с формата на бадем) в женската репродуктивна система, които произвеждат яйцеклетки и хормоните естроген и прогестерон.

Очаквани резултати от лечението

Менопаузата е естествено състояние, съпътстващо стареенето. Някои жени не срещат проблеми с менопаузата, а други регистрират силни неприятни симптоми. Резултатите от алопатичното и от алтернативното лечение са различни при различните жени.

Менопаузата не може да бъде предотвратена, но някои от симптомите й могат да бъдат облекчени с помощта на описаното по-горе лечение.

Източници: herbalist.ru; medkrug.ru; healthline.com; everydayhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *