Излишъкът от този хормон може да съсипе здравето ви!

Наричаме го още „хормон на стреса“, а неговият излишък в организма може да причини големи проблеми…

Ролята на кортизола е да позволи на организма бързо да намери сили и енергия, за да се справи с някаква опасност – в резултат на неговата намеса повишено количество глюкоза се насочва към мускулите, а сърдечносъдовата система се мобилизира, за да достави повече кислород.

хормон
Хормонът на стреса може да ви причини сериозни здравословни проблеми

Когато сме изправени пред риск, имаме два пътя – бягството или борбата. И в двата случая е нужно да разполагаме с целия потенциал на тялото. В този смисъл кортизолът е необходим на здравето. Проблемът е в това, че стресът, който изживяваме в наши дни, няма характер на непосредствена опасност за живота.

Многобройни са неприятните ситуации в живота, които възприемаме като източници на стрес. Емоциите ни допълнително подхранват напрежението – безпокойство, страх, завист и други душевни изживявания подкопават здравето, като усилват производството на кортизол.

Но има и други причини за високото му ниво в организма, а именно веществата, които смущават ендокринната система и които поглъщаме с храната, въздуха и водата. Те водят не до краткотраен стрес, а до постоянно напрежение, което се натрупва ден след ден. Наричаме го хроничен стрес.

Излишният кортизол повдига нивото на глюкозата в кръвта чрез механизъм, по който благоприятства нейното производство в черния дроб. Натрупаните в този орган захари се използват от организма незабавно при първите признаци на стрес. Тяхното повишено количество обаче е за сметка на нивото на протидите – молекули, които представляват комбинация от аминокиселини, изграждащи кожата, мускулите и костите. Така повишеният кортизол може да доведе до стопяване на мускулите и болки в гръбначния стълб. При изследвания се установяват увеличени количества урея и пикочна киселина в организма, както и спад на белите кръвни телца.

Продължителното насищане на тялото с прекалено много кортизол е причина за многобройни метаболитни и органични смущения в организма:

– повишено кръвно налягане

– язва на стомаха

– остеопороза

– спад на защитните сили

– диабет и затлъстяване

– кожни проблеми

– ревматоиден артрит

– натрупване на коремна тлъстина.

Как да противодействаме на кортизола?

Редовната консумация на плодове и зеленчуци е естествено оръжие срещу повишеното ниво на кортизола в организма. Най-полезни са зелените зеленчуци, пише „Здравен журнал“. Сред плодовете се открояват мандарините и нектарините.

Грейпфрутът също е чудесно средство, но може да бъде консумиран редовно само от хора, които не приемат лекарства за хронични заболявания.

И женшенът е част от стратегическите средства за укротяване на кортизола. А ефектът на медитацията върху нивото на опасния хормон е доказан с многобройни изследвания.

Според проучване на Станфордския университет (САЩ) консумацията на зелен фасул може да доведе до нормализиране на нивото на кортизола в човешкия организъм.

Оценете статията
Оценка 2.9 от 34 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.