Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Успокояване на нервите – 12 лесни начина, които ще ви помогнат!

Неспокойни, тревожни и мрачни сте, а напрежението все повече владее ежедневието ви и обърква плановете ви и отношенията с хората около вас… Освен всичко изброено, това може да съсипе доброто ви здравословно състояние и да стане причина за появата на сериозни болести. Затова е от голямо значение да си поставите за цел да успокоите нервите си и да бъдете здрави и щастливи.

1. Успокойте ума си

Предлагаме ви една много полезна техника от медитирането, за да прочистите съзнанието си. Седнете с ръце в скута и затворени очи, дишайте бавно. Представете си една навита нишка в основата на гърба ви. Позволете й бавно да се развие, преминавайки през всички части на тялото ви, докато излезе през главата и отлети в облаците. Вдигнете ръце, за да се опитате да я хванете. Размърдайте пръстите си и върнете ръцете си отново в скута.

успокояване на нервите
Успокояване на нервите – мисия възможна!

2. Опитайте терапия с изкуство

Рисуването и оцветяването са силно релаксиращи дейности. Ако се притеснявате, че не сте добри в рисуването, то оцветяването на фигури отдавна не се счита за запазена територия за хлапета. Установено е, че това занимание при зрели хора има много добър антистрес ефект.

3. Излезте навън

С проучвания е доказано, че прекарването на известно време на открито не само подобрява настроението, но и стимулира оперативната памет. Няма значение къде точно ще отидете – в парка, в планината, на двора…

Според изследване на учени от университета в Съсекс (Югоизточна Англия) хората са значително по-щастливи под открито небе, отколкото когато са в помещение. Друго любопитно изследване – на американски учени, пък навежда на мисълта, че най-щастливи сме, когато температурата на въздуха е 13.9 градуса по Целзий.

4. Втрийте си малко крем за ръце

Масажът ще ви помогне да се успокоите. Според направени проучвания чрез него намаляват до 50% нивата на стресовия хормон кортизол. Клетки от носа провокират рецептори в мозъка, които са отговорни за емоциите и поведението. Можете да капнете етерично масло с приятно успокояващо ухание на китките си, за да усилите ефекта от ароматерапията. Пробвайте с лавандула за подобряване на настроението или с жасмин за успокояване.

5. Помогнете си с билки

Валериана и пасифлора например са използвани от векове за туширане на тревожността. Валерианата (дилянка) способства и за подобряване на съня. Жълтият кантарион помага срещу депресивни състояния и лека тревожност. Тази билка съдържа хиперицин, който увеличава нивата на хормона допамин в организма и оттам се появява ефекта на оправяне на лошото настроение.

жълт кантарион
Жълтият кантарион помага срещу депресивни състояния

6. Направете непоискано добро

Неведнъж е потвърждавано с изследвания, че ако помогнеш на някого или го зарадваш, постъпката ти ще направи щастлив и теб самия. Така че – ето ви лесен и много красив начин да преборите влошеното си настроение. И не се притеснявайте, че се иска да извършите някое геройско дело или че „нямате толкова пари“, за да сте добри. Не, всъщност е просто и евтино – можете да кажете мили думи на момичето, от което си купувате кафе, да помогнете на възрастен човек или просто да се усмихнете на непознат. Доказано е, че самият физически акт на усмихване стимулира производството на същите химически вещества в мозъка, както и консумацията на определени храни или правенето на физически упражнения.

7. Отдайте се на 10-минутно чистене

Това може и да не ви звучи като нещо, което да ви направи щастливи, но колкото по-чисто и подредено е около вас, толкова по-спокоен ще е и умът ви. Прочистете част от физическото и мисловното си пространство, като сортирате и подредите документите на бюрото си или се отдадете на някои дребни домакински неща, които изискват малко време, но когато се натрупат несвършени, стават затормозяващи, пише „Журнал“. От друга страна, приключването дори на някоя малка задачка за десетина минути, може да ви накара да се почувствате спокойни и успяващи.

8. Хапнете шепа бразилски орехи

Тези ядки са един от най-добрите източници на селен – минералът, който помага за подобряване на настроението. Други продукти, които могат да стимулират щастието, са бананите, горските плодове, киселото мляко и пълнозърнестият хляб – те стимулират секрецията на т.нар. хормон на щастието серотонин.

Специалистите препоръчват и да се наблегне на приема на магнезий, тъй като този минерал има естествен успокояващ ефект. Освен чрез добавки, магнезий може да си осигурите и чрез зеленчуци, ядки и риба.

бразилски орех
Ако сте стресирани, хапнете шепа бразилски орех

9. Обадете се на приятел

Звъннете на близък човек, но не на когото и да е, а на някого, с когото можете да си говорите за всичко.

Според специално проведено от американски учени изследване най-щастливи са хората, които имат пълноценни и подкрепящи отношения с членовете на семейството и приятелите си. Авторите на проучването, посветено на щастието, са категорични: „Ние не просто се нуждаем от изграждането и поддържането на връзки с други хора, но имаме потребност тези отношения да са много близки“.

10. Планирайте нещо приятно

Кратко пътуване или вечер на по чаша вино с приятелки – мисленето за нещо, което ще ви достави удоволствие, ще повдигне настроението ви. Затова е добре често да замисляте и организирате приятни моменти за себе си и най-близките ви. Само процесът на планиране може да увеличи ендорфините в организма ни с до 27%. Или, както учи една поговорка, щастието се състои от това: някого да обичаш, нещо да правиш и нещо да очакваш.

11. Изпийте чаша зелен чай

Тайната на тази напитка е в съдържанието й на Л-теанин – аминокиселина, която действа отпускащо. Плюс е и това, че зеленият чай съдържа по-малко кофеин от кафето и от други видове чай. Вместо чай можете да изпиете и пълна чаша вода, която е много важна за правилното функциониране на тялото и ума. С проучвания е доказано, че дехидратацията има същия ефект върху мозъка, какъвто и напредването на възрастта.

12. Имайте цел

Не е задължително да е голяма, по-добре е да е нещо възможно, което обаче да ви носи усещането за предизвикателство в работата, у дома или в хобитата ви. Поставянето на цел и постигането й носи усещане за удовлетворение. Според проучвания хора с ясна цел или твърдо установени правила в живота са много по-доволни от тези, чиито дни текат по-хаотично.

Опаковка на продукта "Смайлин – връща усмивката на вашето лице"
Смайлин – бързо прогонва лошите мисли и връща усмивката

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *