ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Клаустрофобия – как да я разпознаем и излекуваме?

Озовавате се в тясно помещение без прозорци (асансьор, коридор) и внезапно изпитвате усещането сякаш някой ви души, дори въздух не можете да си поемете. Звучи ли ви познато? Ако е да, то означава, че страдате от клаустрофобия.

Тази фобия може да бъде много неприятна, тъй като принуждава някои хора умишлено да избягват такива пространства, други пък изпитват много остро симптомите. Ето какво трябва да знаете за клаустрофобията, ако вие или ваш близък страда от нея.

клаустрофобия
Клаустрофобия – как се лекува?

Как да я различим?

Характерно за тази фобия е чувството на задушаване, на потискане, усещането сякаш се намирате в затвор.

Клаустрофобията е прекомерен и ирационален страх от затворени тесни пространства. Това всъщност е една от най-разпространените фобии, но често се пренебрегва или подценява. А когато неразположението стига до патологични нива, страдащите от клаустрофобия са склонни да избягват всички ситуации, които биха могли да доведат до такова състояние.

Това обаче променя ежедневието им и го подчинява на въпросното тревожно разстройство. Те се стараят да избягват не само използването на асансьор, но изобщо не влизат в малки помещения; не затварят и заключват вратите; не използват метро и не се качват в градски транспорт, ако е твърде претъпкано; не пътуват по пътища, за които знаят, че има вероятност да се образуват „тапи“ или са с по-наситен трафик.

Клаустрофобията пречи и на самостоятелността. В тежки случаи страдащите от тази фобия се притесняват да останат и за минута сами, затова държат да има постоянно човек до тях.

Какво представлява?

Думата клаустрофобия идва от латинското claustrum, което означава затворено място и гръцкото fobia, което се превежда като страх, паника. Фобията от затворени пространства е силно и стресово преживяване, което има различен интензитет на проявление.

В някои ситуации може да достигне сериозни нива, при други може да се превърне в хроничен проблем. Според статистиката, тези сериозни нива се отчитат при 4% от хората, които имат клаустрофобия. При останалите симптомите протичат в следния ред: пристъп на паника, задух, изпотяване, хипервентилация, гадене, стягане в областта на гърдите, пише „Здравен журнал“.

При някои хора дори минаването по обикновен коридор, който няма прозорци, е тежко изпитание. При други клаустрофобията се проявява дори по отношение на дрехите – те всячески избягват твърде тясно облекло. Основният отличителен белег на тази фобия е преди всичко страхът от задушаване.

Симптоми, превенция, лечение

Страдащите от клаустрофобия могат да бъдат засегнати както физически, така и емоционално. Основните симптоми на клаустрофобията са: страх от затворени места, от малки и претъпкани пространства, тревожност, пристъпи на паника, прилошаване, изпотяване, зачервяване, тахикардия, световъртеж и хипервентилация.

Лечението е предимно чрез когнитивна поведенческа терапия. Пациентът се поставя в ситуация, която обичайно предизвиква у него страх, след което се работи по преодоляването на тревогата, докато тя намалее и изчезне. Целта е да се промени мисленето и възприемането на ситуацията чрез упражнения, които се фокусират върху симптомите, а не върху онова, което би могло да се случи.

При тежка клаустрофобия може да се прибегне до използването на лекарства срещу безпокойство, които се вземат не по принцип, а само в изключително сериозни моменти, и единствено след консултация със специалист. Симптомите биха могли да се облекчат с някои природни средства.

Такива са инфузиите или таблетките от валериана, жълт кантарион, пасифлора, витлеемска звезда и др. Акупунктурата също помага за облекчаване на състоянието и като евентуална превенция.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *