ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диабетици, спазвайте тези важни съвети, дори когато сте на път!

Наричаме пътуването „бягство от всичко“, но това не означава, че когато сме на път трябва да забравим за здравословните си навици. Ето как да се насладите на пътешествията, без да се отклонявате от плана си.

Диабетици на път
Диабетици на път

На мястото на водача

Най-лесният начин да си починете от забързаното ежедневие е, като отидете на кратка екскурзия с автомобил. Ще трябва обаче да се предпазите от някои опас­ности, които могат да възникнат в подобни ситуации – например внимавайте с вредната храна по бензиностанциите и стреса от шофирането. Вземете предвид нашите съвети, за да пристигнете невредими, концентрирани и бодри.

Заредете с храна поставките за напитки. Преди да тръгнете на път, на­пълнете пластмасова чаша с нарязани моркови и други зеленчуци или чипс от пълнозърнест хляб. В друга сипете малко нискокалоричен сос или хумус. Поставете двете чаши в поставката до вас – така лесно ще се насладите на полезна лека закуска, докато пътувате.

За по-дълги пътувания си купете голяма хладилна чанта. Ако я напълните със здравословни продукти, ще си спестите хиляди калории и стотици грамове мазнини, да не споменаваме парите. Идеални за целта са 10-литровите, които се вместват идеално в багажника. Напълнете чантата с бутилирана вода, нарязани моркови, парчета червени чушки, плодове, нискомаслено сирене и кутийки с нискомаслени сосове, кисело мляко или хумус. Покрийте с плътен пласт лед. Отгоре сложете пълнозърнести соленки в запечатващи се пликчета.

Препоръчваме продукта Превент комплекс за нормализиране на кръвната захар! Във всяка капсула се съдържа екстракти от: копринус Coprinus comatus (200 мг); шиитаке Lentinula edodes (60 мг); рейши Ganoderma lucidum (60 мг); майтаке Grifola frondosa (60мг); кордицепс Cordyceps sinensis (20 мг). За повече подробности последвайте линка.

Въоръжете се със сандвичи

Хладилната чанта може да ви спаси от посягането към вредната храна в супермаркета и заведенията за бързо хранене. Преди да тръгнете, завийте в тънки питки пуешко месо и сушени домати с малко горчица или направете сандвич от пълнозърнеста тортила с пилешки гърди на скара, листенца спанак и червен лук, покрити с апетитна салца и нискокалорична заквасена сметана.

Печено едамаме с чесън и лук

Опитайте вместо чипс тази хрупкава, богата на белтъчини закуска. Повечето супермаркети зареждат едамаме (замразени пресни соеви зърна) в хладилния щанд.

Разбъркайте 350 г едамаме (пресни соеви зърна, размразени) с 2 чаени лъжички зехтин, по 1/2 чаена лъжичка чесън и лук на прах, 1/2 чаена лъжичка сушен босилек, 1/4 чаена лъжичка сол и 1/8 чаена лъжичка черен пипер. Печете на 200 °С 10 минути. Приберете в запе­чатващо се пликче.

Пикантни тиквени семки с лимон

Тази богата на белтъчини закуска ще ви стигне за няколко дни. Влакнините са засищащи, а витамините от групата В помагат на организма да преработи въглехидратите.

В малка купа смесете 3 супени лъжици прясно изцеден сок от зелен лимон, 1/2 чаена лъжичка лют червен пипер, 1/4 чаена лъжичка сол и 1/8 чаена лъжичка смлян черен пипер. Запечете на умерена температура 1/2 чаена чаша сурови тиквени семки в съд без мазнина 5 минути. Полейте ги с лимоновия сок и подправките и оставете във фурната още 1-2 минути. Изсипете ги в залепващо се пликче и ги приберете в чантата или куфарчето си.

Мерене на кръвна захар на път
Мерене на кръвна захар на път

Не забравяйте за диабета нито за секунда

Когато говорим за контролиране на заболяването, организмът не прави разлика между това дали сте на почивка или вкъщи. По време на ваканцията ви пак важат същите правила за измерване нивата на кръвната захар, приема на здравословни храни на равни интервали и спортуването поне по 30 минути всеки ден. Спазвайте ги и ще се почувствате по-добре, защото кръвната ви захар ще е в нормата и рискът пътуването ви да бъде развалено от инциденти, свързани с диабета, ще бъде по-малък.

Вземете си аудиокнига. Четенето е идеален начин да се разнообразите по време на дълго и досадно пътуване, но на много любители на книгата на пътническата седалка им прилошава, а четенето изобщо не е приложимо в случая на водача, разбира се. Преди да тръгнете на път, си купете няколко аудиокниги. Най-често те се предлагат в интернет. Слушайте ги на аудиосистемата в автомобила и няма да усетите кога сте пристигнали до желаното място.

Не позволявайте на ниската кръвна захар да застраши живота ви на магистралата. Ниската кръвна захар по време на шофиране може да постави в опасност вас и останалите участници в движението. Ако някога усетите симптомите й (като замаяност, потене, треперене и дезориентация), докато сте зад волана, отбийте веднага щом ви се отдаде удобна възможност. Измерете кръвната си захар и ако е ниска, пийнете натурален сок или си вземете сладък десерт или течна захар за диабетици. Изчакайте 15 минути и отново измерете. Можете да продължите да шофирате само след като кръвната ви захар се вър­не в нормалните граници.

Потърсете съвет от здравни специалисти относно безопасното шофиране

Диабетът може да причини няколко здравословни проблема, които се отразяват на способността ви да шофирате, а именно – замъглено зрение и намалена чувствителност на стъпалата, които могат да ви затруднят при боравенето с педалите за газта и спирачката. Не забравяйте да посещавате очния си лекар поне веднъж годишно и да правите редовен профилактичен преглед на стъпалата си. Ако смятате, че затрудненията със зрението и липсата на чувствител­ност в ходилата вече пречат на способността ви да шофирате, рехабилитатор може да ви помогне да се научите да овладеете тези проблеми. Говорете с лекаря си, за да ви насочи към специалисти, които могат да ви консултират.

Стевия е най-добрият подсладител с природен състав в света. Стевия се препоръчва на хора с наднормено тегло, при диабет тип II, при висока кръвна захар, високо кръвно налягане. Това е заместител на захарта и се използва за подслаждане на чай, кафе, напитки, всякакви сладкарски изделия и др. Таблетките стевия се използват като заместител на захарта. Една таблетка се равнява на около 3 грама захар (една бучка). За повече подробности последвайте линка.

На път с лекарства и консумативи

Когато става дума за медикаментите и консумативите за инжекции, пътуването „с минимален багаж“ може да доведе до максимални последствия. Ако разчитате на тези инструменти в контрола над диабета вкъщи, ще се нуждаете от тях и когато сте на път.

Опаковайте поне тридневна допълнителна доза лекарства. По този начин ще се застраховате в случай на инцидент с автомобила, отлагане на полети или неочаквано забавно прекарване, което ща ви накара да искате да останете един-два дни повече. При липса на място в багажа се откажете от някоя дреха, но не и от инсулина. Ако тръгвате на дълго пътуване и искате да си вземете повече от допълнителната тридневна доза лекарства, попитайте лекаря си дали може да ви изпише по-голямо количество от това за един месец, за да вземете повече със себе си.

Носете си резервни батерии. Заредете с нови батерии апарата за кръвна захар и инсулиновата помпа, ако използвате такава. Сметнете от колко батерии ще се нуждаят тези устройства до края на пътуването ви и вземете двойно повече. Залепете всички опаковки батерии заедно, приберете ги в торбичка с цип и ги сложете при принадлежностите си за бръснене или в козметичната си чантичка, където лесно ще ги намерите.

Закуската на път
Закуската на път

Застраховайте се срещу хипогликемия

Ако лекарят ви е препоръчал винаги да носите със себе си глюкагон в случай на внезапно понижаване на кръвната захар, не го забравяйте, когато пътувате. Също толкова важно е да инструктирате спътника си как да ви го даде, ако се наложи. При положение че сте в състояние сами да си инжектирате глюкагон, вероятно можете да повлияете на хипогликемията и с прием на въглехидрати.

Основен инструктаж за спътника ви

Контролът над диабета може да се превърне в отговорност за двама, когато сте далеч от вкъщи. Ето няколко съвета как да инструктирате спътника си да ви помогне при нужда:

Покажете на спътника си къде държите лекарствата си. Той ще може да ви напомни къде сте ги прибрали и ще ви ги подаде, ако не можете да си ги вземете сами.

Обучете „асистента“ си да разпознава признаците на хипогликемия, които могат да се появят почти изневиделица, ако сте прекалили с физическата активност, не сте се нахранили или сте предозирали инсулина или медикамента. Тези признаци включват объркване, замайване, потене и треска. Инструктирайте спътника си да ви донесе сладък десерт или малка бутилка плодов сок в момента, в който забележи тези симптоми, за да нормализирате бързо кръвната си захар.

Помолете приятелите си да ви подстрекават да вземате здравословни решения по време на пътуването. Сред тях могат да бъдат насърчаване за разходка по плажа вместо дрямка върху кърпата, споделяне на десерта, вместо да го изядете целия и напомняне да измерите кръвното си налягане, преди да има конкретен повод за това.

Копринус за подобряване на състоянието при диабетициГъбата има свойството да предотвратява негативните последствия от диабета, които се отразяват върху сърдечно-съдовата система и диабетната полиневропатия. За повече подробности последвайте линка.

Бъдете подготвени да промените графика си за прием на инсулин по време на дълги полети

Разгледайте някоя карта с отбелязани часови зони и пребройте тези, които ще прекосите, за да достигнете дестинацията си. Ако пътувате на запад, денят ви ще се увеличи и може да се нуждаете от повече инсулин. Ако летите на изток, денят ви ще намалее и може да ви трябва по-малко. Ако не сте наясно как да приспособите графика на инжекциите си по време на полет, помолете лекаря си да ви помогне, преди да заминете.

Носете лекарствата и принадлежностите си в оригиналните им опаковки. Вземете със себе си оригиналните етикети на производителя заедно с инсулина, спринцовките и автоматичните игли, апаратите за измерване, инсулиновата помпа и нейните консумативи. Заради лекарствата може да имате проблеми с охраната на летището, ако инсулинът или кутията с консумативи са без етикети. Ако ори­гиналните опаковки заемат прекалено много място в багажа ви, опаковайте ги отделно, а кутийките им сгънете и приберете в ръчния си багаж. В случай че при проверката на багажа проявят интерес към лекарствата ви, тази информация ще бъде полезна за разпознаването им.

Диабетици на път
Диабетици на път

Обяснете, преди да са ви заподозрели

Кажете на служителите при рентгена на летището, че носите лекарства и принадлежности за диабет и дръжте информацията за тях в ръка заедно с бордните си карти. Подготовката ще ви помогне да преминете проверката без проблеми. Ако използвате помпа за инсулин, помолете да я разгледат подробно.

Предпазвайте себе си и околните от убождания. Сложете еднолитров контейнер за остри предмети, предназначен специално за пътуване, в ръчния си багаж или в жабката на автомобила. Така ще можете да съхранявате употребяваните игли и ланцети, докато се приберете вкъщи, където да ги изхвърлите на подходящото място. Малки кутийки с подсилени срещу пробождане стени и плътно прилепващи капаци можете да намерите в някои аптеки.

Пазете инсулина си от екстремни температури. Те могат да повлияят на действието му. Ако се разхождате или карате велосипед в горещ ден например, сложете ампулите си в термоизолирана чантичка, за да ги запазите студени. Когато пътувате с автомобил, дръжте инсулина далеч от таблото и жабката. Ако карате ски или се катерите в планината в студено време, приберете инсулина в джоб близо до тялото си.

Полезни неща за из път

Практичното пътуване означава да се погрижите да се чувствате възможно най-удобно и сигурно по време на път. Тези предмети могат да ви предпазят от мазоли и наранявания на стъпалата, да ви помогнат при спешен случай, както и в други ситуации.

Вземете медицинска бележка от лекаря си. Преди да заминете, помолете лекаря си да ви подпише официална бележка, която потвърждава диагнозата ви, нуждата ви от ланцети, спринцовки и инсулинова помпа или други принадлежности, които използвате. Нека в документа бъдат вписани и медицинските и търговските наименования на лекарствата ви. Използвайте бележката при необходимост.

Помолете за допълнителна рецепта. Добре е да сте подготвени с резервни лекарства или инсулин, в случай че свършат, докато сте на път.

Носете си два чифта удобни обувки. Така ще можете да проветрявате единия чифт, докато сте обули другия. Освен това си вземете и чифт кафяви или черни затворени обувки за вечери или други официални поводи. Не рискувайте с нови обувки.

Купете си еластични гумени обувки за плажа. Те ще предпазят ходилата ви от горещия пясък, грубите настилки около басейна и острите камъчета и миди по дъното на морето.

Продуктът КАНЕЛА С ХРОМ И ЦИНК от Sanct Bernhard – Всяка капсула съдържа 200 мг екстракт от канела, 50 мг хром и 3.5 мг цинк. Уникалната комбинация на канела, хром и цинк от е създадена в помощ на хора, които имат проблеми с нивата на кръвната захар. За повече подробности последвайте линка.

Снабдете се с термоизолирана чантичка

Тези артикули са подплатени със специален материал, който държи храната ви студена – ще ги намерите до хладилните чанти в магазина. Преди да излезете, спрете до някой магазин и вземете няколко бутилки студена вода – те ще поддържат всичко останало вътре хладно. После прибавете закуски като кисело мляко, нарязани ябълки и нискомаслено сирене.

Отделете време за себе си, когато сте на семейно посещение

Ето един начин да намалите стреса, когато посещавате далечни роднини: от време на време се отделяйте насаме. Отидете до магазина или на разходка. Посетете някоя историческа забележителност в близкия град. Ще откриете, че сте по-малко нервни с роднините си, а и ще имате нова тема за разговор, когато леля Мария и вуйчо Ваньо започнат с до болка познатите истории.

Грижа за ходилата
Грижа за ходилата

Направете си джобен комплект „грижа за ходилата“

Когато пътувате, искате да видите и направите всичко за много кратко време. Прескачането от забележителност на забележителност обаче не само ще умори краката ви, но може да ви направи уязвими към наранявания и мазоли. Въпреки че изглеждат доста безобидни, мазолите могат да доведат до инфекции, които могат да се окажат сериозни за диабетиците. За да предпазите ходилата си, сложете в пликче мазолен лейкопласт и ножички с тъп връх. Веднага щом почувствате болка, отрежете достатъчно голямо парче от лейкопласта и превържете с него. Ако откриете вече развил се мазол, покрийте го с лепенка.

Наскоро на пазара в България се появиха и специални чорапи за диабетици (срещу травми и увреждания). Наномагнитните чорапи BIOMAGNETIC POWER (Биомагнетик пауър) са първите чорапи, действащи на принципа на нанотехнологиите. Те засилват микроциркулацията на кръвта в краката и намаляват състоянието на дискомфорт, причинено от диабет, нарушено кръвообращение или проблемна кожа. За повече подробности последвайте линка.

Носете картонче с информация за заболяването си. Сложете го при личните си документи и никога не излизайте без него – то може да спаси живота ви.

Стимулирайте се чрез крачкомер. Купете си уреда от някой спортен магазин. Фитнес специалистите препоръчват изминаването на 10 000 крачки дневно, които се равняват на около 8 км, за поддържане на добро здраве. Закачете крачкомера на колана си сутринта и не спирайте да се движите, докато не достигнете целта си за деня.

Носете лекарствата си в ръчния багаж

Американски учени са открили, че през 2006 г. водещи самолетни компании са загубили средно по 6,5 бройки багаж на всеки 1000 пътници. Това може да не ви се струва много, но означава, че при голям самолет 2-3 куфара биват изгубени. Някои компании имат дори по-лоши показатели в това отношение. Дръжте лекарствата в ръчния си багаж. Ако някой от куфарите ви се изгуби в багажното при следващ полет, то това ще са сувенирите, а не животоспасяващите ви лекарства. Освен това температурата в багажното е много ниска, което може да се отрази на инсулина.

След като сте преминали проверката, си купете бутилирана вода. Да, стюардесите ще минат с количката с напитки веднъж или два пъти, в зависимост от дължината на полета, но вие трябва да пиете по-често, за да избегнете обезводняването, което може да ви причини главоболие и да вдигне нивата на кръвната ви захар. Ако трябва да ставате по-често, за да използвате тоалетната, това не е нещо лошо. Не купувайте вода, преди да преминете проверката, защото охраната ще ви накара да я изхвърлите.

Помолете за най-външното място. Местата обикновено се разпределят на самото летище. Дори в билета ви да е посочено определено място, пак можете да помолите за друго – нещо, което много хора не знаят. На най-външната седалка ще разполагате с предостатъчно място да протегнете краката си.

Раздвижвайте краката си

За да стимулирате кръвообращението си, правете тези прости упражнения за стъпалата на всеки половин час. С пети, опрени в пода, вдигнете пръстите на краката си колкото можете по-нагоре. Задръжте за няколко секунди и след това отпуснете. После повдигнете леко единия си крак и с пръстите си описвайте кръгове в двете посоки. Повторете с другия. Накрая повдигнете колкото се може повече едната си пета, като държите пръстите на пода. Повторете с другия крак.

За да си спестите напрежението, отидете на летището навреме. При­теснените пътници могат да намалят стреса, като отделят достатъчно време, за да стигнат безпроблемно до летището, да паркират, да се явят за чекиране и да минат през проверката от охраната. Ако не оставите достатъчно време за тези неща, със сигурност ще се напрегнете, което означава повишени нива на глюкозата. При вътрешни полети, когато имате само една чанта, пристигайте на летището 90 минути преди полета. За международни полети трябва да сте там поне два часа преди излитане. Отивайте 30-60 минути по-рано от това, ако ще летите по време на празници.

Упражнения с лента
Упражнения с лента

Упражнения с еластична лента

Вземането на уреди за упражнения, които са леки, евтини и леснопреносими, може да се превърне в най-голямата ви мотивация за спортуване, когато сте далеч от вкъщи, а еластичните ленти са възможно най-удобното нещо в този случай. Това са стегнати латексови ленти, които се използват при упражненията за укрепване на горната и долната част на тялото. Опъването на материала осигурява съпротивление, подобно на това при вдигането на тежести. Хванете здраво лентата, за да имате усещане за съпротивление, а не напрежение от упражнението. Изпълнете два или три пъти всяка серия упражнения, като правите от 8 до 12 повторения на серия.

Свиване на бицепса

Застанете върху средата на лентата с леко разтворени крака (на широчината на ханша). Хванете здраво двата края на лентата във всяка ръка. Дръжте ръцете и надолу, покрай тялото с длани, обърнати напред.

Като държите лактите си плътно до тялото, бавно вдигайте ръцете си към раменете и ги връщайте в изходна позиция.

Клякане

Застанете върху средата на лентата с леко разтворени крака (на широчината на ханша). Хванете здраво двата края на уреда във всяка ръка. Дръжте ръцете и надолу, покрай тялото с длани, обърнати навътре.

Наведете се от кръста и започнете да се свеждате за клякане, но не дотолкова, че бедрата ви да са перпендикулярно на пода. Дръжте гръдния си кош нагоре, гърба – изправен; пръстите на краката ви трябва да са по-напред от коленете. Сега се изтласкайте с крака, за да се върнете в изправено положение и после отново приклекнете.

МАЛИНОВИ КЕТОНИ КОМПЛЕКС Номер 1 за отслабване! код30806

Малиновите кетони подпомагат редуцирането на теглото и най-вече спомагат за оформяне на тялото в проблемните зони като бедра, корем и ханш. За повече подробности последвайте линка.

Разтягане на ръцете

Застопорете средната част на лентата към неподвижен обект (брава или перило например). Застанете срещу уреда и за по-голяма стабилност изтеглете единия си крак няколко сантиметра пред другия. Коленете ви трябва да са леко присвити. Хванете здраво двата края на лентата във всяка ръка. Дръжте лактите близо до тялото, свити под прав ъгъл, като ръцете са изтеглени напред, а дланите – обърнати към пода.

Бавно изтегляйте ръцете си надолу, докато се изправят напълно и сочат пода. След това ги върнете в изходна позиция.

Гръдна преса

Застопорете средната част на лентата към неподвижен обект (брава или перило например). Обърнете се с гръб към уреда и за по-голяма стабилност изтеглете единия си крак няколко сантиметра пред другия, като коленете ви са леко присвити. Хванете двата края на лентата във всяка ръка и я оставете да премине под ръцете ви. Започнете с ръце, леко изнесени пред гръдния кош, успоредно на пода.

Бавно изтегляйте ръцете си напред, докато ги изпънете напълно, като дланите ви достигнат нивото на раменете. След това върнете в изходна позиция.

Диабетици на път
Диабетици на път

Здрави при приключения зад граница

Пътуването до други държави осигурява много вълнения – нови обичаи, необичайни храни и екзотични наречия. Но както всяко едно приключение, и това крие потенциални предизвикателства. Преди да се отправите към далечни земи, предприемете няколко лесни стъпки, за да подготвите безопасно и приятно пътешествие.

Ваксинирайте се отрано. Запазете си час при лекаря 6-8 седмици, преди да заминете. Попитайте дали се нуждаете от специални ваксинации, за да влезете в страната, която ще посещавате, и се погрижете за тях възможно най-скоро. За някои ваксини са необходими 2 седмици да подействат.

Потърсете си лекар зад граница, преди да тръгнете. Направете списък с лекари, които говорят вашия език, и го приберете в ръчния си багаж. Добре е да вземете и координатите на българското посолство или консулство в страната, която посещавате, в случай че имате нужда от помощ. Оттам могат да ви помогнат да намерите лекар.

Научете някои основни фрази на чуждия език

Разтварянето с местните жители на родния им език, дори само за да кажете „Здравейте“ или „Приятен ден“, прави общуването по-забавно. Купете си разговорник и докато го изуча­вате, си съставете списък с изрази, които биха ви били полезни като: „Диабетик съм“, „Кръвната ми захар е ниска“ или „Нуждая се от портокалов сок“. Оставяйте по три празни реда в тефтера си към всеки израз, който записвате. На най-горния ред запишете израза на родния си език, на втория го изпишете на чуждия, а на третия – фонетично, буква по буква. Така ще ви е по-лесно да го произнесете, но ако човекът отсреща не ви разбира, можете просто да посочите преведения израз.

Разучете местните блюда. Кухните на различните култури могат да включват непознати храни и ястия със странни съставки. Докато четете за дестинацията, се образовайте и за местните специалитети. Потърсете предястия и десерти, които ще съвпаднат с хранителния ви режим, и упражнявайте произношението на тези храни (или си ги запишете в тефтер, който да носите със себе си в ресторанта), за да ги запомните.

ВОДОРАСЛИ ЗА ОТСЛАБВАНЕ код30218

Съдържащата се в състава им алгинова киселина има невероятната способност да задържа и извежда токсините от организма. Благодарение на нея се получава трайното регулиране на теглото. За повече подробности последвайте линка.

Осигурете си пълноценна почивка в хотела

Нека бъдем честни, малцина спят толкова добре в хотел, колкото у дома си. Но пълноценният сън е изключително важен за следващия ден и за поддържането на кръвната захар в покой.

Резервирайте си тиха стая предварително. Виковете, музиката и тайн­ствените звуци през нощта ви карат да се чувствате напрегнати и уморени на следващия ден. Помолете за стая далеч от асансьора, автоматите за кафе и заведенията за хранене.

Занесете си няколко успокояващи вещи от вкъщи. Личната ви възглавница, завивка и любимата ви пижама, заедно с други успокояващи вещи – книгата, която четете преди лягане, или гоблена, чрез който релаксирате – ще ви накарат да се чувствате по-уютно и да спите по-спокойно в новата обстановка.

Хотелска стая
Хотелска стая

Внимателно разгледайте помещението, преди да си легнете

След като сте си измили зъбите, направете бърза обиколка на хотелската стая и се уверете, че завесите са спуснати, климатикът или радиаторът – нагласени на подходяща температура, а вратата – заключена. Проверете и часовника, за да сте сигурни, че алармата е изключена.

Изолирайте се от външния свят. Вземете си тапи за уши и домино за спане и ги сложете, преди да отпуснете глава на възглавницата.

Поискайте събуждане по телефона от хотела. Защо става така, че часовниците в хотелите винаги изглеждат по-сложни, отколкото тези вкъщи? Спрете да се притеснявате дали алармата ще звънне в 7 часа сутринта или в 19 часа вечерта и помолете на рецепцията да ви звъннат, когато дойде време да ставате.

Преглеждайте стъпалата си всяка вечер

Изкушаващо е, когато се приберете в хотелската стая след цял ден на крак, да събуете обувките си и да се отпуснете в леглото, за да почивате. Само не забравяйте да добавите още нещо. Всеки път, когато се събувате, докато сте на почивка, преглеждайте стъпалата си за зачервени участъци, мазоли,

възпаления, рани или убождания. Подхождайте към всеки един проблем с ходилата според препоръките на лекаря си. Стъпалата ви може да станат жертва на обиколките по забележителности, а проблеми с пръстите могат да доведат до усложнения още преди почивката ви да е приключила.

Ежедневна регулация при лениви черва и запек! – Ежедневната регулация представлява уникална комбинация от природни съставки, която стимулира перисталтиката, нормализира  преноса на храна през червата и подобрява усвояването на хранителните вещества. Удобна за употреба, насърчаваща естественото пречистване на храносмилателната система. Помага при запек, като стимулира редовното изхождане. За повече подробности последвайте линка.

Вместете спорта в програмата си

Независимо дали пътувате по работа или за удоволствие, има голяма опасност да прекарате дълго време седнали, както и да се храните повече, отколкото трябва. Помислете как да се противопоставите на тези последствия от безделието и глезенето, като се обърнете за помощ към спорта.

Набележете си най-хубавите паркове, зоологически и ботанически градини. Без значение дали сте на път към дълга ваканция или само за почивните дни, вземете туристическа карта на мястото, което ще посещавате, и я прегледайте за привлекателни места, които обещават много ходене и друго движение – сред тях са природните резервати, парковете, ботаническите градини и музеите. Ще се удивите колко километри можете да отчетете, докато се забавлявате и си почивате.

Слънцезащитни продукти
Слънцезащитни продукти

Не пестете слънцезащитния лосион

След като сте прекарали по-голямата част от годината на закрито, е съвсем естествено по време на почивката да търсите слънцето. Но някои лекарства, прилагани при диабет, като глипизид (глюкотрол) могат да изострят чувствителността на кожата ви към слънчевите лъчи. А едно лошо изгаряне може да повиши нивата на кръвната захар и дори да доведе до инфекция. Използвайте лосион със слънцезащитен фактор 30 или повече и го нанасяйте по-свободно, отколкото мислите, че трябва – изследванията сочат, че огромен процент от хората не използват дори минималното препоръчително количество и не се мажат достатъчно често. Ако сте затруднени да стигнете  краката и стъпалата си, докато нанасяте лосиона, помолете някой от спътниците ви да ви помогне или си купете продукт под формата на спрей за по-лесно приложение.

Обиколете забележителностите с велосипед

Попитайте туристическия си агент за велосипедни маршрути в града, който посещавате, или въведете думите „велосипедни маршрути“ и името на града в интернет. Няма да намерите по-добър начин да се насладите на забележителностите от обиколката с колело. За разлика от екскурзиите с такси или автобус, можете да разглеждате в по-умерено темпо, да помиришете, докоснете и вкусите заобикалящата ви среда. А за разлика от ходенето, лесно ще изминете километри за няколко часа, без да ви заболят краката.

Разходете се из градския площад. Посещението на обществения център на града е най-сигурният начин да вдъхнете от местната атмосфера и е дори още по-приятно, когато се разхождате под ръка с партньора си. Заедно ще можете да изберете ресторант за вечеря, да купите сувенири и да се срещнете с местни хора, които да ви посъветват кои забележителности не са за изпускане.

Ставайте рано

Ако пътуването ви включва посещение на увеселителен парк, зоологическа градина или разходка край плажа, отивайте точно преди да отворят. Ще има доста по-малко хора и ще можете да прекарате времето си в разглеждане и правене на това, за което сте отишли, вместо да се редите на опашки, докато ви заболят краката и получите слънчево изгаряне. Ако мястото, което искате да посетите, е пълно сутрин, опитайте в късния следобед.

Хула, танго и риба, както по местните правила. Знаете старата приказка: „Когато си в Рим, дръж се като римлянин.“ Е, ако сте в Аржентина, вземете един урок по танго. В Хавай се научете да танцувате хула. Където и да ви отведе пътуването, има занимания, които ще ви помогнат да опознаете страната и народа в по-голяма степен, а междувременно ще ви поддържат във форма.

Снимайте на път
Снимайте на път

Излезте на лов за страхотни снимки

Преди да заминете, съставете списък с поне 25 снимки, които много ви се иска да направите по време на почивката си. Вариантите могат да включват птици или други диви животни в естествената им среда, автопортрет пред катедрала или крепост, изгрев, пейзаж без автомобили, магистрали или билбордове в кадъра, панорамна снимка от високо място. Постарайте се да направите амбициозен списък, който ще изисква обхождане на целия град за желаните кадри. Наградете се за постигането на целите си, като си купите красив фото албум, в който да подредите снимките си.

Скрийте се от горещината. Дори ревностно да се мажете със слънцезащитен лосион, е добре да се приберете на закрито в най-горещите часове – обикновено между 12 и 14 часа – за да се предпазите от топлинен удар или изгаряне. Диабетът може да затрудни охлаждането на тялото, както и да забави заздравяването на слънчевото изгаряне или да спомогне за прерастването му в инфекция. Използвайте това време, за да посетите музейна експозиция, да хапнете или да се разходите с автомобил или покрита лодка.

Вземете си сак със спортни принадлежности

Ако често пътувате по работа, подгответе си малка раница или сак с принадлежностите, които са ви нужни, за да поспортувате и ги дръжте под леглото си вкъщи, така че винаги да са готови за път. Включете маратонки, шорти, чорапи, тениска, спортен сутиен, бански костюм, крачкомер, кърпа, сапун, дезодорант и катинарче с шифър. Ще разполагате с необходимото, за да потичате или да се поразходите малко, когато пристигнете в хотела, или да използвате спортната зала на летището, когато полетът ви се отлага. Ще имате и нужните принадлежности да се освежите след това.

Отидете в спортната зала рано сутринта. Пътуванията по работа са изпълнени със срещи, конференции, разговори и вечери с клиенти или колеги. Ако сами не отделите време за физически упражнения, те няма как да ви се случат. Спортуването рано сутрин е най-удобно за повечето хора на път – тогава графикът ви е най-малко натоварен, а енергията от сутрешната тренировка ще ви държи бодри до края на деня.

Здрави на гребена на вълната

За много хора морският круиз е сбъдната мечта – плаващ рай, най-големият лукс. И въпреки опасните шведски маси, истината е, че почивката на кораб може да бъде толкова полезна и зареждаща, колкото самите вие поискате. Затова опаковайте маратонките, банския и обувките за танци и следвайте нашите съвети. Ще се върнете от ваканцията си в идеална форма.

Стремете се да изгаряте повече калории, отколкото вкъщи. Това би трябвало да е лесно – можете да вместите 30 минути ходене по време на обичайната разходка на брега. А на средно голям кораб можете да изминете два километра само с четири обиколки на палубата за разходка, която е предвидена точно за това (няма да ви пречат шезлонги). А тук дори не броим раздвижването, което можете да направите в басейна, фитнеса или океана (не си забравяйте шнорхела).

Шведска маса
Шведска маса

Изберете си една „награда“ от шведската маса

Отвън лайнерите за разходка приличат на кораби. Но щом веднъж се качите на борда, ви изглеждат повече като плаваща шведска маса. Преди да напълните чинията си, разгледайте всички блюда и си изберете едно малко ястие, с което да се поглезите, така че и вие да се почувствате като част от събитието, но без да прекалявате.

Бъдете нащрек за микроби. Лесно е да ви повали стомашен вирус, когато сте на разходка с кораб. Гаденето не само проваля прекарването, но и затруднява контролирането на кръвната захар. Решението е буквално в ръцете ви: мийте ги често. Правете го, след като сте докосвали предмети, които и другите пътници пипат, и преди хранене. За допълнителна сигурност дръжте шишенце дезинфектант за ръце в джоба си и го използвайте точно преди да сервират храната ви. Ще унищожите микробите, които може да са ви нападнали, докато сте отваряли вратата на трапезарията.

Запишете се в активните забавления

Някои от разходките на брега като обедите в известни местни ресторанти или разглеждането на забележителности от автобуса не изискват почти нищо повече от това да станете от стола. Но други, като разходките с велосипеди или плуването с маска и шнорхел, осигуряват страхотна тренировка. Някои круизи дори позволяват предварително да си запазите места за разходка на брега. Само не забравяйте да подберете такива, които отговарят на физическата ви подготовка. Ако имате съмнения, говорете с ръководителя на тези дейности.

ХИТОЗАН Трайно отслабване с „магнит за мазнини“ код30220

Хитозанът е извлечен от черупките на морски организми, като раци и миди. Това са естествени фибри, които увеличават обема си при прием на вода. Те действат като мастен блокер с висока ефективност. За повече подробности последвайте линка.

Докато сте на брега, избирайте храната си внимателно (или си носете собствена). Храната на корабите обикновено е безопасна, но в зависимост от страната, в която се намирате, това не е задължително валидно и когато стъпите на брега. Избягвайте суровите плодове и зеленчуци, водата от чешмата, напитките с лед и храната, която се продава на улицата.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *