ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

На работното място дибетиците трябва да се хранят правилно! Помогнете си с тези съвети!

Дори на работното място не трябва да забравяте и за минута, че страдате от диабет — това ще ви помогне да го овладеете, защото ще ви подсеща да се храните пълноценно, да намирате време за малко движение и да не се поддавате на стреса до края на работния ден.

Работното място и хранене
Работното място и хранене
Пълноценно хранене на работното място

В зависимост от това каква е професията ви най-вероятно се нуждаете от определени инструменти, за да я практикувате: чук, компютър, мобилен телефон или клиентска база данни. Без съмнение ви е необходим и бистър ум – а това означава стабилни нива на кръвната захар. Ангажиментът да приемате здравословни храни на работното място може да изисква малко допълнителни усилия, но гледайте на това като на време, посветено за удовлетворяването на най- ценния ви клиент – вашия организъм!

Пригответе обяда си, докато готвите вечеря. Ако столът на работното ви място не предлага здравословни храни, ще се погрижите най-добре за нуждите си, като си занесете обяд от вкъщи. Не е толкова трудно, колкото изглежда – просто пригответе утрешния обяд, докато правите вечерята. Едната възможност е да приготвите допълнителна порция, която да отделите за следващия ден. Ако не искате да хапвате едно и също в два поредни дни, направете промяна в основната съставка на менюто. Например отрежете малко от току-що опеченото пиле и го завийте в пълнозърнеста питка с парчета лук и ябълки или го добавете към пълнозърнести макарони с броколи.

Подгответе си закуски, докато сте в кухнята

Защо да прибягвате до автоматите за вредни десерти, когато можете да си вземете ваши собствени лакомства? Сложете в пластмасови кутии малко нискомаслена моцарела, хумус, парчета ябълка, портокал и кисело мляко с плодове и ги приберете в хладилника. Цялото упражнение отнема по-малко от пет минути и ви спестява стреса да го правите рано на следващата сутрин.

Изберете си красива кутия за обяд – Ако нямате хладилник на работното си място, това не означава, че не можете да си вземете готвена храна за обяд. С помощта на херметически затваряща се кутия или торбичка можете да си носите студени ястия и закуски на работа, които ще се запазят, докато ги хапнете. Проверете в някой магазин за кухненски пособия или за подаръци – там може да откриете красиви кутии за обяд.

Поговорете с диетолог за по-съблазнителни предложения. Ако еднооб­разните закуски и обеди ден след ден са изпитание за вас, запишете си час при диетолог. Специалистът ще ви даде много интересни идеи за здравословни, спестяващи време ястия, които можете да вземете на работа, независимо от работното ви време или място. Той дори ще вземе под внимание любимите ви храни.

Основете седмичен „клуб на супата“ с колегите си

Всички обичат супа и повечето хора си имат любима рецепта вкъщи. Веднъж седмично нека всеки член на клуба да носи достатъчно количество супа за цялата група. Но е важно да поставите някои основни условия: без сметана, без кокосово мляко и без много сол. Готвачът също така трябва да донесе достатъчно копия на рецептата за всеки от вас.

Организирайте трима свои колеги в група за здравословен обяд. Групата за обяд прилича на групата, с която споделяте един автомобил на път за работа, но в случая става въпрос за приготвяне на храна. Обединете се с няколко приятели, които също като вас са уморени от всекидневното носене на храна от вкъщи, и разпределете помежду си дните от работната седмица. Всеки от групата ще приготвя по едно здравословно ястие седмично, което да засити останалите членове. Това означава по-малко готвене за всички и забавна въз­можност да опитате някои нови блюда, които впоследствие може да прибавите към домашното си меню.

Наномагнитните чорапи BIOMAGNETIC POWER (Биомагнетик пауър) са новата надежда за диабетиците. Това са първите чорапи, действащи на принципа на нанотехнологиите и нямат аналог в България. Те засилват микроциркулацията на кръвта в краката и намаляват състоянието на дискомфорт, причинено от диабет, нарушено кръвообращение или проблемна кожа. За повече подробности последвайте линка.

Златисто чили

Защо да се задоволявате със студен сандвич, когато можете да се насладите на топъл домашен обяд? Това ястие е богато на белтъчини, които ще ви държат сити през целия ден.

Нарежете на ситно 3 глави зелен лук и 2 скилидки чесън. Задушете в дълбок тиган 3 минути с 2 чаени лъжички олио от канола. Сипете 1 супена лъжица чили на прах и 1 чаена лъжичка смлян кимион. Добавете 1/2 кг крехка пуешка или пилешка кайма. Запържете на умерена температура 5 минути. Прибавете 400 г отцеден и измит боб (от консерва) и 450 г стерилизирани домати (от консерва, без добавена сол). Оставете да ври 5 минути. Прехвърлете ястието в термос и го приберете в хладилника. Претоплете преди сервиране.

Подчертайте здравословните ястия в любимите си менюта за доставка по домовете. Случва се непрекъснато да намирате менюта за доставки в пощата. И разбира се, те са пълни с прекрасни предложения, които ще сринат цялата ви схема за разпределение на мазнините, калориите и солта за деня. Никакъв проблем – точно срещу такива рискове се застраховате, като предварително си набележите няколко ястия, които няма да саботират хранителния ви режим. Поръчайте си някое от тях и дори няма да се наложи да се изправяте лице в лице с изкушението.

Работното място
Работното място
Как се устоява на изкушаващите предложения на работното място

Навикът: Избор на гевреци вместо царевичен чипс.

Резултатът: Отслабване с около 21/г кг за една година.

Доказателството: Въпреки че може да ви изглеждат еднакви – и двете са вкусни и хрупкави – гевреците са много по-добър избор в сравнение с овкусения тортила чипс. В 40 г гевреци се съдържат около 180 ккал и 1,5 г мазнини, а в 50 г царевичен чипс със сирене – 250 ккал и 13 г мазнини. Ако всеки работен ден избирате геврек пред чипса, след година ще сте спестили около 18 500 ккал. Това се равнява на 2,5 кг телесна маса. А и ще се лишите от сериозно количество наситени мазнини, увреждащи артериите.

Продуктът „Магнезий В комплекс“ използвайте при стрес, физическо и психическо напрежение. Магнезият заздравява костите и подобрява мускулната функция. Поддържа здрави ендокринна и имунна системи, както и стабилен сърдечен ритъм. За повече подробности последвайте линка.

В проучване, проведено през 2006 г.

от CareerBuilder.com, почти половината от всички запитани разкрили, че са напълнели, след като са започнали настояща­та си работа. Лесно е да се види защо – всички ние се предаваме пред шокола­довите десерти, купичката с бонбони на колегата или тортата, почерпка за рожден ден. А ако по цял ден седите на бюрото, килограмите се трупат още по- неусетно. Тъй като наднорменото тегло е проблем за много от диабетиците, ус­тояването на изкушенията на работното място ще ви помогне много в контро­ла над заболяването.

Прекарвайте почивките си в помещения без храна. Закуските, които най-вероятно ще намерите в стаята за почивка, я правят една от най-опасните зони на работното ви място. Потърсете си друго спокойно място, където да прекарате почивката си. Това може да е сенчеста пейка под дърветата зад сгра­дата, стая с архиви, където има стол, или свободен кабинет с приятна гледка. Когато стаята за почивка е окупирана от поничките или сладките, донесени от колегите ви, промъкнете се в тайното си местенце.

Пийте студена вода през деня

Всяка сутрин си носете две бутилки с по 1 л вода и си поставете за цел да ги изпивате до края на работния ден. Това е важ- но поради няколко причини: обезводняването може да повиши нивата на кръвната захар. Освен това водата пълни стомаха, така че ще се чувствате по-малко гладни през деня. Изследванията сочат, че приемът на поне 1,5 л студена вода дневно може да изгори допълнително 50 ккал, защото организмът изразходва енергия, за да затопли течността до телесната температура. Практикувайте го поне една година и ще отслабнете с около 2112 кг, без да броим калориите, които не поглъщате, когато пиете газирани напитки.

„Освежете“ водата си с плодов аромат. В началото на работната седмица занесете в офиса си нарязани зелени или жълти лимони в полиетиленово пликче и ги сложете в хладилника. Изстисквайте във водата малко сок и слагайте по едно резенче вътре. За разнообразие пробвайте също и с краставици, ягоди или листенца от мента. Ще се чувствате, сякаш правите спа процедури на бюрото си!

Снабдете се с различни видове чай

Горещият чай предоставя приятен начин да приемате много вода и да усещате стомаха си пълен по време на работа. Черният и зеленият чай са сред най-ценните източници на антиокси данти в природата и редовната им консумация води до намаляване на риска от инфаркт и инсулт, който застрашава диабетиците в по-голяма степен. С мисъл за нивата на кръвната си захар изберете чай без кофеин (няма да загубите от антиоксидантите). Съхранявайте торбичките в херметически затварящ се съд на сухо и хладно място (чекмеджето на бюрото ви е идеално за целта).

Продуктът „Царски билки златна формула“ е предназначен за цялостна подкрепа на организма! Съдържа пчелен мед и екстракти от златен корен, звъника, гинко-билоба, шипка. За повече подробности последвайте линка.

„Гответе“ на бюрото си

Ако в офиса няма микровълнова фурна (и ако не е проблем за ръководителя ви), дръжте електрическо котлонче на работното си място. Можете да го използвате, за да си кипвате вода за чай, който ще ви поддържа оводнени през целия ден. Тъй като можете да претопляте и храна на него (като консерва не много солена супа или яхния от вчерашната вечеря), уредът може да направи здравословното хранене по-лесно.

Скрийте си лични запаси от здравословни закуси

Няма да имате изви нение да притичвате до магазина за шоколадов десерт, когато сте гладни! Трайни храни като малки опаковки зърнени закуски, богати на влакнини, пакети с готови за консумация овесени ядки, нискокалорични соленки, консерви с плодове в собствен сок или смес от ядки са добър избор. Ако имате хладилник на работното си място, съхранявайте в него обезмаслено сирене и кисело мляко.

Дръжте бонбони и дъвки без захар в чекмеджето си и си вземайте от тях в моментите на слабост. Ако отивате на среща след 10 минути и знаете, че там ще има понички и сладки, сложете в устата си няколко бонбона за свеж дъх или дъвка. Силният аромат на ментата разваля вкуса на всичко, което консумирате, особено на сладките тестени изделия. Като бонус обсъждате бизнес въпросите със свеж дъх!

Концентрирайте се, докато се храните. Свършвате повече работа, когато се съсредоточите върху конкретната задача, съответно ще извлечете повече вкус и наслада от закуските и ястията си, ако вложите цялото си внимание в храната пред себе си. Не работете и не сърфирайте в интернет, докато се храните. Седнете на някоя пейка отвън или изключете монитора на компютъра си и гледайте през прозореца – така не само ще се наслаждавате на храната, но и ще се отпуснете малко.

Обяд на работното място
Обяд на работното място
Разнообразете се с нещо различно от храната

Когато колегите ви отбелязват нечий рожден ден с гигантска торта, парченцата зеленчуци, които държите в хладилника на офиса, няма да ви спрат да се отдадете на сладкото изкушение. Но страничните занимания – тези, които нямат нищо общо с храната – ще ви пазят от преяждане. Ако работното ви място го позволява, отделете пет минути да сърфиране в интернет и прочетете за новия филм, който искате да гледате или се обадете на приятел или близък за едно бързо „Здравей!“. Докато колегите ви преяждат, вие ще утвърждавате намерението си да живеете здравословно.

Подгответе см учтив отказ за настоятелните колеги. Всеки ден, или поне така изглежда, доброжелателни колеги предлагат домашно приготвени кексчета или бонбони, които са купили по време на отпуската си, и понякога е по-лесно да ги приемете, за да не ги обидите. Предварително подготвеното любезно „не“ ще предотврати покачването на нивата на кръвната захар вследствие на тези сладки изкушения. Опитайте с: „Не, благодаря, тъкмо хапвам на бюрото си“ или „Благодаря за поканата, но за днес съм планирал страхотна вечеря и си пазя място“.

Ако все пак не можете да победите желанието си за закуски

поне по­искайте от доставчиците по-здравословни храни. Помолете компанията, която зарежда автомата, за някои полезни варианти. Бъдете конкретни: поръчайте точно определени марки чипс и други закуски, за които знаете, че съдържат по-малко калории. Ако смятате, че ръководството ще откликне, направете подписка за хладилен автомат, зареден с пресни плодове и кисело мляко.

Мийте и почиствайте зъбите си с конец след хранене. Това е още една причина да станете от бюрото си, а и ще си направите услуга, тъй като диабетиците са подложени на по-висок риск от пародонтоза. Измиването на зъбите ще ви направи по-малко податливи на изкушението да хапнете пак по-късно през деня.

Изследванията са показали, че добавки от масло от вечерна роза могат да са ефективно лечение при диабетна невропатия и ретинопатия.

Как да използвате възможностите на фирмата в своя полза

В интерес на компанията е да ви насърчава да спортувате, да отслабвате и да си правите редовни медицински прегледи. Здравият служител е по-щастлив, по- продуктивен, по-енергичен и си взема по-малко болнични. Вследствие на това фирмите предлагат все повече програми, с които да помогнат на служителите си да наблюдават и подобряват здравето си. Възползвайте се максимално.

Възползвайте се от фирмените медицински прегледи. Някои фирми редовно канят в офиса медицински сестри и други здравни работници, за да премерят кръвното налягане и холестерола на служителите, тестове за рак на кожата и др. Разберете кога ще има подобни мероприятия във вашия офис и се запишете. Всеки диабетик трябва да наблюдава кръвното налягане и холестерола си, поради повишения риск от инфаркт и инсулт.

Проучете дали компанията ви поощрява спортуването

Някои фирми осигуряват карти с намалени цени за близката фитнес зала или покриват разходите на служителите за спорт. Няма да ви заболи да попитате и ако фирмата ви няма подобна политика, може вие да ги вдъхновите за тази инициатива.

Направете предложения за подобряване на работната си среда. Шефът ви знае, че щастливите и здрави служители са по-продуктивни. Защо да не се заинтересува от предложението ви да подобрите работната среда, особено ако това не е свързано с много разходи? Ако столът предлага прекалено много пържени храни и недостатъчно зеленчуци, предложете конкретни промени. Или помислете за начини, с които компанията да наблегне на здравословния начин на живот в офиса – може би чрез групи за разходки или лекция от специалист по здравословно хранене в обедната почивка. Кариерата ви може също да спечели, защото ще гледат на вас като на сговорен колега с творчески подход към разрешаването на проблемите.

Дайте старт на приятелско състезание по отслабване

Кой е най-сигурният начин да намалите вредните храни, които се купуват в офиса? Влезте в добронамерено съревнование с колегите си кой ще отслабне най-много – можете да се обзаложите, ако това не нарушава фирмения етичен кодекс. Може дори да се разпределите на отбори или по отдели: „Човешки ресурси“ срещу „Счетоводство“ например. Насрочете си седмични срещи, по време на които си разменяйте поощрения и стратегии за отслабване със съотборниците си. Има по-малка вероятност да се поддадете на поничките и сладкишите на следващата си бизнес среща, ако знаете, че отборът ви разчита на вас да правите здравословен избор.

Бъдете активни по време на работа. В последно време седенето на бюрото през по-голямата част от осемчасовия работен ден е често срещана практика – нещо, за което човешкото тяло не е пригодено. Дори ако спортувате редовно вечер и през почивните дни, движението по време на работа е важно. Ще ви предпази от сковани и болезнени стави, ще даде почивка на очите ви от компютърния екран и ще ви зареди с достатъчно адреналин, за да сте концентрирани и енергични до края на деня.

Карайте велосипед
Карайте велосипед
Ходете на работа с велосипед

Ежедневното ви пътуване до офиса представлява чудесна възможност да изгаряте калории, като същевременно избягвате стреса от шофирането. Ако не живеете далече, изберете си един ден от седмицата или месец от годината, в които да отивате с велосипед. Ако карате със средна скорост 6 км/ч – ускорено темпо, но подходящо за повечето хора – ще изгаряте около 410 ккал на час. Проверете условията за движение и времето, преди да излезете от вкъщи, носете каска и намерете сигурно място, където да заключите колелото си, когато стигнете.

Навикът: Носене на удобни за движение дрехи.

Резултатът: Контрол над теглото.

Доказателството: Изследванията сочат, че служителите правят по 491 крачки повече през работния ден, когато носят ежедневно облекло, в сравнение с дните, когато са облечени официално. Ако компанията ви не разрешава ежедневното облекло, носете възможно най- удобните дрехи, одобрени от фирмата. Потърсете костюми, в които не се изпо­тявате, докато се движите и които не ви ограничават, и носете удобни обувки. В петък или в друг ден, когато сте облечени по-свободно, не забравяйте да направите малко допълнителни физически упражнения, за да се възползвате мак- симално от удобните си дрехи. Като пра­вите само по 491 допълнителни стъпки дневно, можете да отслабнете с почти 1 кг годишно.

Дръжте чифт спортни чорапи и обувки под бюрото или в шкафчето си

Когато се появи възможност за малко допълнително движение през деня – ако шефът ви изпрати някъде или трябва да помогнете във фирмения склад – ще сте готови да завържете маратонките и да тръгнете. Ако се притеснявате от кражба, оставете стар чифт обувки, стига да са ви удобни и все още да ви вършат работа.

Редукцията на теглото чрез CLA-капсули формира дълготрайно добра визия. CLA-капсулите имат не само естетически, но и лечебен ефект. Те намаляват нивото на лошия холестерол, чрез което се отразяват общоукрепващо на сърдечно-съдовата система. За повече подробности последвайте линка.

Отидете на боулинг с колегите

Много фирми използват спорта за сплотяване на екипа и спонсорират фирмени отбори по волейбол, боулинг и голф. Тези дейности са чудесен начин да изгаряте калории, като същевременно ви предоставят възможност да общувате с колегите и ръководителите си по време на играта или тренировката. Разпитайте из офиса какви видове спорт практикуват колегите ви. Не пропускайте да проверите колко състезателно играе отборът, за да прецените дали вашата физическа подготовка съответства на целите му. Някои излизат на игрището просто да се забавляват, но други вземат играта много насериозно и очакват всеки да се стреми към победа.

Лесни упражнения за бюро

Елементарните упражнения за разтягане и укреп­ване на мускулите не само изгарят калории, но и ви поддържат в кондиция през деня, което ще ви осигури и повече енергия за спорт след работа. Всяка сутрин и следобед правете поне едно от следните:

Крака. Като сте стъпили с единия крак на пода, вдигнете другия на няколко сантиметра във въздуха. Повдигайте и сваляйте крака 10-20 пъти, после повторете упражнението с другия крак.

Ръце. Ако столът ви е с колелца (трябва да сте седнали на него), придърпайте го близо до бю­рото, после се изтласкайте с ръце назад. Дър­жейки се за бюрото, се приближете отново към него, докато го докоснете с гърди. Повторете 10-15 пъти.

Рамене. При много хора напрежението, породе­но от стреса, е съсредоточено в раменете. Това упражнение ще ви осигури облекчение. Бавно вдигнете рамене към ушите си, задръжте ня­колко секунди и отпуснете. Повторете 10 пъти.

Ходете пеша
Ходете пеша
Уведомявайте за важни съобщения лично

Вместо да изпратите безличен имейл или да се обадите по телефона, ставайте поне веднъж на всеки час и об­съждайте работни дела (или занасяйте важни документи) лично. Когато ин­формацията ви е много деликатна или лична или когато езикът на тялото на­истина е важен, стратегията „очи в очи“ е най-печеливша. Тези разходки може и да ви раздвижват само за по пет минути, но те се натрупват с течение на дни­те и имат ефект.

Ако кабинетът ви е с врата, затворете я и тичайте на място 5 минути.

За по-голямо предизвикателство тичайте на място, като се опитвате да ритнете седалището си, докато го правите, сменяйки краката (15 секунди упражнение, 30 секунди почивка). Подскоци с повдигане на ръцете встрани също са подхо­дящи. Ще изгорите малко калории и има вероятност да сте много по-енергич- ни, когато се върнете към работата си.

По пътя за вкъщи тренирайте в колата. Да, възможно е. Първо стегнете и отпуснете мускулите на краката за около 10 секунди. След това присвийте и от­пуснете мускулите на седалището за същото време. Повторете с коремните и гръдните мускули. Накрая напрегнете ръцете си срещу волана за управление. Сега, когато повечето хора шофират до работата си поне половин час, разпола­гате с предостатъчно време за тези изометрични упражнения, без да полагате специални усилия.

Справяне със стреса на работното място

Неслучайно я наричат „работа“. Всеки ден изникват нови предизвикателства – от спазването на строги срокове до общуването с проблемни хора. Но когато страдате от диабет, напрежението в работата може да застраши здравето ви. Стресът променя нивата на кръвната захар, като я покачва или понижава и до­принася за високото кръвно налягане, което носи риск от инфаркт и инсулт. Той може и да отслаби волята ви да се храните здравословно и да спортувате. Използвайте тези съвети, за да си осигурите спокоен, продуктивен и хармони­чен работен процес, съобразен със състоянието ви.

Насрочете трудните задачи за време, в което очаквате да сте в най- добра кондиция. Хората обикновено знаят в коя част от деня са най-продук- тивни – някои се „събуждат“ към 16 ч., докато други са най-активни в ранните часове. Подреждайте важните си задачи в най-продуктивното за вас време, когато сте най-съсредоточени. Тогава правете обаждания за продажби, обмисляйте интересни решения за маркетингови кампании или предлагайте нови идеи на началника си. Когато не сте в настроение или се чувствате непродуктивни, отговаряйте на по-маловажните имейли и подреждайте папките или архива си.

Преодолейте отлагането, като разделяте големите проекти на по-малки етапи

Когато отговаряте за голям проект и не знаете откъде да започнете, съставете списък с по-дребните задачи, за които да се погрижите, и си поставете срок за приключването на всяка една от тях. Всеки ден си избирайте дейност, която да отмятате, за да сте сигурни, че постигате нещо по пътя към крайната цел.

Дайте си няколко минути за разговор. Успешните взаимоотношения на работното място често зависят от това да оцените човека отсреща, което става много по-лесно, ако го опознаете като личност. Затова отделете по няколко минути сутрин, за да общувате с колегите си. Не се отплесвайте, но и не пропускайте тази възможност да споделите добро настроение или някоя история.

Препоръчваме продуктът НевроХелт (NeuroHealth), който действа благоприятно при стрес и безсъние. Допринася за здрава нервна система. За повече подробности последвайте линка.

Ходете пеша в обедната си почивка

Само десет минути енергична разходка могат да понижат нивата на кръвната захар и да изгорят около 50 ккал. Вместо да говорите с колеги, след като сте се нахранили, ги поканете да ви придружат за едно кръгче около сградата. Ако времето е лошо, се изкачвайте и слизайте по стълбите. Ще сторите чудеса за справянето със стреса!

Създайте едно-две приятелства в офиса. Знаете го инстинктивно, а и науката го е доказала: приятелите правят живота (включително и този на работното място) по-малко напрегнат. Моралната подкрепа в офиса се свързва с по-ниско кръвно налягане през работния ден и с умереното му повишаване при кризисни ситуации.

Пробвайте ароматерапия на бюрото си

Изследванията сочат, че приятните природни аромати могат да неутрализират стреса, особено когато са свързани с хубави спомени. Измежду уханията, които са най-известни със способността си да облекчават стреса, са лавандула, иланг-иланг, здравец, лимон и лайка. Напълнете чинийка със сушени билки на бюрото си, занесете си ароматна свещ (но не я палете) или си купувайте букет свежи цветя и го слагайте във ваза пред себе си всеки понеделник.

Навикът: Разходка, вместо шоколадче.

Резултатът: Повече енергия и по-малко напрежение.

Доказателството: В едно американско изследване участниците или консумира­ли шоколад, или се разхождали енергич­но 10 минути. Тези, които хапвали шоко­лада, се чувствали по-напрегнати през следващия час, докато разходилите се усещали приток на енергия и спокой­ствие.

Зеленина в офиса
Зеленина в офиса
Внесете няколко зелени растения

Изберете саксийни цветя, които виреят добре в затворени помещения. Проучванията показват, че растенията значи­телно понижават стреса от работата и увеличават продуктивността. Дори само актът на поливането им може да ви осигури кратък момент на спокойствие.

Набавяйте си дневна доза вдъхновение от компютъра. Ако работодате­лят ви разрешава проверката на личния имейл по време на работа, абонирайте се за безплатна услуга, която да ви изпраща редовно мотивиращи съобщения – те ще ви помагат в отслабването, спорта или здравословното хранене. Реги­стрирайте се с личния си имейл, а не със служебната поща. Няколкото мига, в които четете тези съобщения през обедната или следобедната си почивка, ще ви дадат окуражаващ тласък до края на деня.

Похвалете се сами. Когато сте постигнали някаква цел, кажете си сами кол­ко добра работа сте свършили – и то искрено. Похвалите на работното място често не достигат, затова когато ви се отдаде шанс да се поздравите с някакъв успех, възползвайте се. Ще усетите прилив на енергия и увереност и те ще ви помогнат да устоите на всички бури, които ви е подготвил денят.

Поощрявайте и околните

Не се колебайте да хвалите и оценявате или да от­правяте честни комплименти на колегите си, когато е уместно. Когато сте при­чина някой около вас да се чувства добре, и вие ще си създадете приятно на­строение. А някой ден хората, към които сте проявили приятелско отношение, може и да ви се отблагодарят по някакъв начин.

Споделете за диабета с колегите си – Много диабетици са изправени пред трудно решение: да кажат ли на начални­ците и колегите си за здравословното си състояние или да си замълчат? Без значение кое ще изберете, добре е да помислите как ще се справяте в деликатните ситуации, свързани със заболяването, които ще изникват на работното ви място.

Намерете доверен помощник за спешни случаи

Ако сте застрашени от хипогликемия, която е възможно последствие от употребата на инсулин и ле­карства за понижаване на кръвната захар, някой от работата ви трябва да знае как да ви помогне, ако стане нужда. Помолете колега, който е дискретен, работи близо до вас и може спокойно да се справя с проблеми. Обсъдете видимите симптоми, които може да получите, като нервност, раздразнителност или не- координирани движения. Покажете на „помощника“ си къде държите спаси­телната храна и се погрижете тя винаги да е там. Ако лекарят ви е предписал глюкагон за спешни случаи, научете помощника си как да го инжектира, в слу­чай че загубите съзнание, и съхранявайте лекарството на леснодостъпно място.

Подгответе си учтив отговор за колегите, които раздават медицински съвети. Ако кажете на колегите си, че страдате от диабет, подгответе се да по­лучите непотърсени съвети от „самородните“ лекари. За да прекъснете лекция­та на рецепционистката относно чудодейния лек за диабет, който видяла пред­ната вечер по телевизията, използвайте предварително обмислен учтив отго­вор. Опитайте с: „Благодаря, че сподели. Лекарят и диетологът ми се грижат да съм информиран/а за всички стъпки, които трябва да предприема.“ Или: „Бла­годаря за загрижеността, но се справям.“

Преди да приемете ново предложение за работа

Представете си как ще се справяте със заболяването в новата обстановка. Ако страдате от по- линевропатия, засягаща стъпалата, работа, която изисква да сте на крак по цял ден, не е най-подходящият избор. Тъй като пристъпът на ниска кръвна захар може да застраши безопасността ви, помислете добре дали искате да работите с тежки машини. Уверете се, че сте напълно запознати с работното време и изискванията на работата, преди да вземате решения относно промяна в ка­риерата си.

Дали да уведомите работодателя си, че страдате от диабет, е ваш ли­чен избор. По принцип ръководителите ви могат да ви разпитват за здраво­словното ви състояние само ако според тях страдате от нещо, което се отразява на представянето ви в работата или ако някоя медицинска диагноза представ­лява опасност на работното място.

Измервания и инжекции на работното място

Попълни този формуляр, звънни на клиент, довърши доклада… Имате множе­ство важни задачи по време на работния ден, но поддържането на балансирани нива на кръвната захар също трябва да е сред приоритетите ви. Измерването на глюкозата и поставянето на инжекции през деня може лесно да се впише в графика ви с малко по-внимателно планиране.

Бъдете дискретни, когато си правите кръвни тестове и инжекции. Ве­роятно не се замисляте много, когато трябва да проверите кръвната захар или да си поставите инсулина – това са рутинни действия, като да си завържете обувките. Но колегите ви може да се почувстват неудобно да виждат как изтег­ляте малка капка кръв или как се инжектирате със спринцовка. Не бива да се срамувате да правите това, което трябва, за да сте здрави, но внимавайте за действия, които биха притеснили околните.

Проверка нивото на кръвната захар
Проверка нивото на кръвната захар
Впишете проверките на глюкозата в графика

Когато вече работите, за да спазите даден срок и се грижите за извънредните работни ситуации, които не­прекъснато изскачат, може да пренебрегнете редовната проверка на кръвната захар. Ако апаратът за измерване има аларма, която звъни според зададен гра­фик, използвайте я и не забравяйте да го поставите някъде, където можете да го чувате. Ако нямате такава аларма или не искате колегите ви да научат за със­тоянието ви, използвайте напомнящо съобщение от календара на компютъра си или носете часовник с аларма.

Не се отклонявайте от режима си независимо от смяната, която ра­ботите. Ако смените ви се редуват дневни и нощни, вече знаете колко трудно е да пригодите режима си за сън. Но също така ще трябва да организирате и реда, който спазвате при измерване на кръвната си захар. Запишете в тефтер разписанието за измерване на кръвна захар, хранене и прием на лекарства, когато работите дневна смяна. На друга страница съставете график за нощите, когато сте на смяна. Ако имате нужда от помощ в планирането, се обърнете към лекаря си.

Носете острите предмети в обезопасен контейнер

Използвайте прено­сим контейнер за остри предмети, за да държите в него ланцетите, спринцов­ките и автоматичните игли за инсулин, които използвате на работното си мяс­то. Изхвърлянето им в общия боклук може да застраши колегите ви, а и ще разкрие повече информация за здравословното ви състояние, отколкото те би трябвало да знаят. Контейнерите, произведени специално за остри предмети, не са скъпи и се побират в чанта или куфарче. Дръжте контейнера в бюрото си и го носете вкъщи, когато трябва да го изпразните.

Ако ползвате инсулин, обмислете варианта за автоматична писалка

Предварително заредена писалка за еднократна употреба е по-удобна от спринцовките, ако се инжектирате на работното място или навън. Обърнете внимание, че не всички автоматични писалки са за еднократно ползване – са­мо тези, които не изискват да подмените пълнителя за инсулин, когато се из­разходи.

Ако имате нужда от преустройства на работното място, попитайте

Работодателят ви би трябвало да ги направи, така че да можете да вършите ра­ботата си, стига да не са прекалено сложни или скъпи. Приемливите искания могат да включат място за съхранение на храна или за инжектиране с инсулин или малко гъвкавост в работното време, която да ви позволи кратка почивка през деня, ако отивате рано или оставате до късно.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “На работното място дибетиците трябва да се хранят правилно! Помогнете си с тези съвети!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *