Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Отслабнете здравословно с тази безглутенова диета!

Безглутеновата диета е предназначена, както за всички, които страдат от глутенова непоносимост, така и за тези, които искат да се хранят здравословно и пълноценно и да отслабнат.

Чрез нейния прочистващ ефект се получава плавно намаляване на теглото без йо-йо ефект.

Лечебно

Когато хората с глутенова непоносимост консумират богати на глутен храни, лигавицата на тънките им черва се уврежда в резултат на възпалителна реакция. Това възпрепятства нормалното храносмилане и абсорбцията на хранителни вещества. Симптоматиката на заболяването включва диария, дискомфорт в областта на корема, загуба на тегло и умора – неспецифични симптоми, които правят поставянето на диагноза глутенова ентеропатия изключително трудна задача. Това заболяване обаче е доста често сред представителите на бялата раса, пише „Телеграф“. Според приблизителни изчисления на специалисти, около 1% от населението на САЩ например, страда от него. Затова този режим е добър и за хората, които не са диагностицирани с непоносимост, но имат чувствителен стомах. Защото с тази диета се подобрява и ускорява храносмилането.

безглутенова диета
Отслабнете с безглутенова диета

Плюс

Поради тази причина в световен мащаб се увеличават и лекарите, които препоръчват на напълно здрави хора да избягват глутена. Те са запознати с множеството ползи от това да се избягва съставката в ежедневието.

Първата, е че се противопоставя на стареенето, защото пшеницата, която съдържа глутен, повишава нивото на кръвната захар, което вреди на колагена в кожата и стават бръчки. Този режим изключва бял хляб, сладкиши и захарни изделия. Така пряко се намалява приемът на лоши въглехидрати и прости захари, които повишават нивото на кръвната захар.

Както знаем, прекомерният прием на захар води до затлъстяване и диабет и става честа причина за хроничната умора и изтощение. Освен това изключването на глутена от менюто на дамите в менопауза също облекчава симптомите, като горещи вълни и главоболие.

Позволено

Безглутенови храни са плодовете, зеленчуците, месото, рибата, ядките, семената, яйцата, повечето подправки и част от зърнено-житните култури. Така може да замествате някои от съставките в примерното меню по ваш вкус. Както останалите варианти безглутенови диети, така и този режим на хранене препоръчва избягването на всички зърнени култури, които съдържат глутен.

Въпреки, че звучи лесно, това условие може да се окаже изключително трудно за спазване, тъй като малки количества глутен се съдържат в огромно разнообразие от хранителни продукти без дори да подозирате за това, от набухвателите до кетчуп и сладолед. Категорично е забранено да приемате консервирани храни, защото от консервантите се пълнее. Спазвайте диетата минимум една седмица и максимум две. След това почивайте поне една седмица и може да повторите. Единствената течност, която може да приемате, извън дадените в текста е вода. Що се отнася до алкохола, е допустимо по една чаша бяло към обяда.

Ден 1
Закуска: 1 варено яйце, 200 г сирене, 20 г безглутенов хляб, 10 г масло, 200 мл какао
Обяд: Безглутенови спагети, 70 г грах, 120 г печена сьомга, 200 г салата от домати и 200 г маруля
Следобедна закуска: 200 г ягоди, чаша сок от ананас.
Вечеря: 30 г супа от ориз и 150 г леща, 150 г печени чушки, поръсени със сусам, 60 г безглутенов хляб
Последно ядене: 1 ябълка, чай от маточина.

Ден 2
Закуска: 2 филии безглутенов хляб, 20 г масло, 40 г конфитюр
Обяд: Безглутенови макарони, 70 г моцарела, 200 г спанак на пара
Следобедна закуска: Чаша плодове.
Вечеря: 100 грама задушени зеленчуци, 80 г хляб от лимец, 200 г варена цикория
Последно ядене: 1 портокал.

Ден 3
Закуска: 100 г ориз, 100 г кисело мляко, 100 г плодове
Обяд: Кускус, 70 г с прясно сирене, салата от 200 г рукола
Следобедна закуска: 2 ябълки.
Вечеря: супа, приготвена от 30 г ориз и 200 г бобови растения: леща, грах, или боб, зелена салата от 200 г цикория, 60 г филия безглутенов хляб с ленено семе
Последно ядене: 2 резена ананас.

Ден 4
Закуска: Омлет, 50 г сирене, 50 г шунка
Обяд: Спагети без глутен, 70 г доматен сос, 200 г печени ябълки
Следобедна закуска: 1 круша, 200 г кисело мляко.
Вечеря: Пилешка супа с 30 г просо, 70 г пиле, салата от 200 г домати, 60 г безглутенов хляб с брашно от артишок
Последно ядене: 100 г ягоди

Ден 5
Закуска: 100 безглутеново мюсли, 200 г кисело мляко, 40 г мед
Обяд: 70 г черен ориз, 200 г с тиквички, салата от 200 г моркови
Следобедна закуска: 1 ябълка, един банан
Вечеря: супа от 30 г ориз и 50 г фасул, 200 г чушки пълнени, 100 г прясно сирене, 60 безглутенов хляб
Последно ядене: 3 кайсии

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *