ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Уникални български бижута гонят болести и нещастия!

Възрожденските майстори на бижута изковавали красивите си шедьоври, така че да пазят притежателите си от болест и нещастие. За тайните на накитите разказва гостуващата изложба „Съкровища от старите ракли“, която е част от програмата на Регионален исторически музей – Видин по повод Европейската нощ на музеите.

бижута
Бижута пазят притежателките си от болести

Изложба на традиционни български носии и накити отвори врати във Видин с експозицията „Съкровища от старите ракли“, с която гостува Регионален етнографски музей – Пловдив.

„Накитите са били декоративната част, но и апотропейната част от облеклото на жените – всеки от накитите, който се е носел, е имал своето предназначение да пази жената, да пази детеродните й органи, да пази очите да не бъде урочасана, защото жената е продължителката на рода“, разказва пред „Телеграф“ етнографът Грозделина Георгиева.

В епохата, която експозицията представя, жената е можела да бъде разпозната от кой регион на страната е, към кой социален слой принадлежи, каква е религиозната й принадлежност, както и дали е омъжена и всичко това е ясно само по накитите, които носи. В онези времена момата не е можела да има украшения с изключение на пръстена, подарен й от годеника.

Магично

Всички от накитите са използват и за магични дейности или в определени ритуали – това, както и още много интересни факти за традиционните български носии и накити в епохата на Възраждането, може да бъде прочетено на информационните табла, които придружават експозицията. В днешно време има възраждане на моделите накити, използвани през Възраждането, като съвременните бижутери все по-често черпят идеи, използвайки обаче модерна техника за изработката на украшенията.

Традиция

Изложбата представя традиционни накити от цялата българска етническа територия, свързани най-вече с епохата на Българското възраждане (края на XV – началото на XX век), допълни директорката на видинския музей Фионера Филипова. Подбрани са различните видове женски украси – за глава, нагръдни, поясни и украса за ръце. Още от древните общества, накитът е желана и необходима ценност за мъже и жени. Във епохата на Възраждането фокусът е изместен към жената – тя е обект на магичната обредност.

Функция

Целта е да разкрием богатствoто и красотата, но и двойната функция – декоративна и предпазна, която имат българските възрожденски накити. С тях жената доукрасява облеклото си – не случайно за сватбата (най-важният ден в живота й) тя е отрупана с накити. Но освен като украса, те са и апотропеите, които имат чудодейна сила да пазят притежателката си от лош поглед, да отклоняват злите мисли и да й гарантират здраве и благополучие…

Символика

Разположението на бижуто върху тялото има своя символика: тепелъкът покрива главата и пази фонтанелата, паричките, мънистата или камъните отблъскват лошoто и пазят ума; пендарите и нагръдните накити пазят сърцето, но и майчиното мляко. Пафтите и коланът пък са като бдителни очи, които предпазват утробата, за да се осигури продължението на рода.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *